Sinaia, orasul meu verde

duminică, 4 martie 2012

N-o fi Sinaia cel mai curat oraş, n-o fi cel mai impozant, n-o fi cel mai fistichiu.

Dar pentru mine, Sinaia poate fi numită fără ezitări 'Capitala Verde a României', dacă tot ne-a întrebat Umbrela Verde cu cine votăm.
S-ar putea crede că mă afectează patriotismul local.
Dincolo de componenta asta însă, dincolo de întânirile mele cu ea, există argumente pentru fiecare dintre voi să regăsiţi verdele Sinăii.

În mod atipic pentru destinaţii montane, Sinaia nu e propriu-zis o staţiune montană. E mai degrabă un orăşel în munţi.

O poveste întreagă întinsă între gara din Sinaia şi cota 1400 !

Apăi se vedem pentru ce se face Sinaia îndrăgită :
începe blajin şi glumeţ, cu o fostă fabrică din celea comuniste, Mefin-ul după care mă ghidez eu că trebuie să-mi pregătesc bagajele.
Continuă însă cu o adevărată provocare pentru organismul unui călător : Sinaia e atât de teresată încât de la gară urci un rând de trepte până la primul hotel. De unde mai urci un set de trepte până la Mănăstirea Sinaia. De unde urci iară până la Peleş. De unde ... hai că v-aţi prins, fiecare palier vă oferă o altă privelişte a oraşului ăsta.

Ce mai e Sinaia ?
- e orăşel al munţilor şi brazilor, e verde jur de-mprejur cât cuprinde, la propriu
- e orăşel al artizanilor şi al unor tradiţii româneşti, câte mai pot fi ele regăsite prin târgurile cestea
- e însă şi-un orăşel al cosmopolitismului, prin mulţimea turiştilor străini pe care-i auzi pretutindeni
- e drum către cotă pentru alpinişti
- e drum către istoria vremurilor elegante pentru una ca mine : fosta Gară Regală, Peleşul şi Pelişorul
- e drum către copilul din tine : expoziţia de mini-trenuleţe din cadrul fostei Gări Regale.

Faci sport, călătoreşti în timp, te visezi prinţesă, te răsfeţi în natură, te murdăreşti cu fructe de pădure în coşulete împletite vara, hrăneşti veveriţe lacome, încerci să afli misterul cazinoului mai mereu închis, te plimbi cu titi-carul,
ohooo, câte încă pe care vroiam să vi le spun ! Dar concluzia rămâne :

Sinaia e verde prin toată viaţa asta pe care ţi-o oferă, tu numai deschide-ţi simţurile pentru ea !

4 comentarii:

Rudolph Aspirant spunea...

Uite ca eu personal nu am asociat niciodata culoarea verde in mod special cu Sinaia, desi, desigur exista mult verde pe acolo, de la brazi, si de la poieni. Dar pt mine ma gandesc ca Sinaia a fost mai curand de culoare galbena, si uite ca nici nu stiu de ce...cred ca probabil de la soare, pt ca eu nu tin minte niciodata vreme rea sau cenusie la Sinaia, doar soare, in orice anotimp !

Lucian Vasile spunea...

Nu știu de ce (bine, am câteva idei) eu prefer Bușteniul. E mai ”sus”, aerul e mai tare, clădirile comuniste sunt mai puține, e o atmosfera mai calda, mai primitoare. Sinaia are avantajul de a fi fost foarte bine gândită din punct de vedere urbanistic, de aceea poate pare atât de ”verde”.

PS: Gara mare nu e cea Regala. De fapt, Gara Regala e constructia de lg Gara propriu-zisa. Cand vii dinspre Ploiesti, mai intai e Gara Regala (mica, dar cu un peron lung, care permitea defilari) si apoi e constructia cea mare, Gara principala. Oricum, ambele sunt minunate, pacat ca Gara Regala e inchisa (citisem ca inauntru sunt niste picturi foarte faine).

Mihaeladm spunea...

Rudolph, interesant, fiindca acum imi dau seama ca nici pe mine nu m-a prins niciodata ploaia la Sinaia. La Azuga da, la Busteni am prins niste nori de zici ca se turna un film apocaliptic, dar la Sinaia ... :)
parca se spunea ca padurile atrag norii ? :))

Mihaeladm spunea...

Lucian, Busteniul mie imi pare chiar statiune monatana, iar mofturoasa din mine nu se poate simti suficient de "aristocrata" acolo - ceea ce inseamna ca eu nu am remarcat niciodata cladirile comuniste din Sinaia. :) Ma irita groaznic insa toata noile contructii care n-au nimic in comun cu arhitectura locului.

Cat despre gara regala ... stiu ca vroiau la un moment dat sa o darame, cica dauneaza grav circulatiei pe DN1 (in rest banuiesc ca toata circulatia pe DN1 e minunata).
Am incercat si eu asta toamna sa arunc o privire printre draperiile care umbresc sala de protocol. N-am reusit sa vad nimic.
Desi cred ca si tine ca ar putea fi vizitata.
Acum, ca ai scris tu, imi dau seama ca intr-adevar, la cat de lung e peronul, permitea primirea Regelui dupa tipic. Nu imi pusesem problema asta.
In schimb nu stiu de ce am mereu senzatia ca de fapt sunt 3 gari in Sinaia :
prima (cum vii dinspre Ploiesti) Gara Regala,
apoi gara obisnuita sa-l spunem,
dar pe urma exista iarasi o prelungire care e in alt stil (cel putin mie imi pare asa) si care azi adaposteste expozitia de machete de trenuri (se pot face si puzzle-uri acolo, depun eu marturie, desi am degerat asta iarna acolo o ora :)
Multumesc pentru precizari, iti urez toate cele bune (cred ca e inutil sa adaug ca ne e dor multora de proiectul tau :)

Trimiteți un comentariu