Lacomia mea turistica. Oare e semn de imbatranire?

marți, 21 august 2012

Dacă mă întrebi ce vicii am, apăi două mă jenează pe mine : cărţile şi excursiile.
De ce-s vicii la mine astea şi nu pasiuni? Fiindcă-s costisitoare şi fără măsură până la iraţional.

Şi-aşa mă gândeam eu ieri noapte (prea cald pentru a visa) că bizară turistă am ajuns şi eu.
Când eram adolescentă vroiam să văd America. Marea USA, desigur. Era musai. Orice mai puţin însemna un eşec major.
Am trecut de adolescenţă şi, deşi n-am ajuns în USA, mi-a cam ajuns cu USA.

Acum mă pasionează Europa. Dar şi aici, ciudat foc ...
În afară de Franţa, pe care aş străbate-o la pas ca un pelerin,
mi-am făcut o listă a locurilor unde vreau să ajung :

Praga (e superbă din vorbele şi pozele altora)
Varşovia (nu-i superbă din vorba nimănui, dar eu confund mereu cehii cu polonezii, e un motiv bun!)
Cracovia (recomandări din plin şi la ea)
Budapesta (de revăzut)
căsuţa lui Heidi (mi-a spus mie un coleg că există şi se vizitează)
Veliko Tarnovo
Sankt Petersburg
şi poate Moscova.

În schimb din România ... tiii, nu vă plictisesc, dar nu mai prididesc să-mi adaug destinaţii pe tot soiul de liste.
Am ajuns la concluzia că mi-ar trebui o rulotă să iau România la străbătut deal cu deal.

Când mi-am dat seama de asta nu mi-a venit să cred : oare când s-a petrecut sucirea asta turistică a mea? Când mi-am 'patriotizat' poftele? Şi de ce?

Aşa o fi la toată lumea? Cu vârsta vrei să descoperi mai întâi ceea ce ai acasă?

23 comentarii:

Jovi spunea...

Da da, e de la varsta :))
Serios vorbind, la fel procedez si eu. Dupa anii in care m-am plimbat un pic prin Europa, am revenit la Romania. Si acum o vizitez la pas...

mihaeladr spunea...

Si eu simt acelasi lucru! Poate unii ar spune ca din cauze materiale vreau asta, dar nu e ceva mult mai profund im mine de a-mi descoperi tara. Si de anul trecut am circulat mult.

coolnewz/Ratatouille spunea...

da, si mie mi-ar place sa vizitez mai mult Ro. Insa de cite ori vin am alte ... obligatii. Rude, ceva prieteni ...

Rudolph Aspirant spunea...

Nu, cu varsta nu devii mai patriotic, insa sincer cred ca incepi sa obosesti sa te tot trambalezi prin gari si aeropoarte, sa tot pierzi avioane si bagaje, etc, sa te ratacesti, sa ai diverse aventuri, etc, si vrei sa fii mai aproape de casa, si sa calatoresti mai relaxat si cu economie mai mare de efort logistic, de nervi, etc.

Rudolph Aspirant spunea...

Cred ca invatatul utilizarii resurselor personale energetice in mod mai optim insoteste si procesul de a deveni intelept, dar nu cred ca tine prea mult de experienat de viata acumulata, cat tine efectiv de faptul ca imbatranesti si ti se incetineste metabolismul si corpul totaodata face el automat economie de energie, chiar si daca tu ai ramas tanar la suflet, ca doar corpul se ataseaza de acel suflet si vrea sa il tina in preajam cat mai mult, asa ca pe un pet catelus sau pestisor adorat, si incepe sa se comporte cam autoritar tiranic fata de suflet, si sa ii tina educatie de economie poltica despre risipa de energie, si importanta apararii mediului natural de defrisare (de podoaba capilara), aglomeratii, (de kilograme), sau incalzire globala, (diverse temperaturi cauzate de curentul din trenurile care merg cu geamurile deschise), etc.

Nice spunea...

Depinde, daca toata copilarie si adolescenta te-ai plimbat prin lumea larga, da, e posibil ca la maturitate sa-ti doresti sa vezi ceva si din tarisoara ta. Insa la mine a fost exact invers si acum as da orice sa vizitez Europa...
Hehe, ce mai visam si eu la SUA in adolescenta... :P

waven spunea...

Se pare că la mine vârsta n-a ajutat deloc de sunt așa sătul de țara asta de nici s-o vizitez nu mai îmi arde. Și de fapt, nu cu țara am ce am eu ci cu turiștii români ce-o vizitează și-o murdăresc de-mi piere toată plăcerea.
Apropo de lista de mai sus: un mare DA pentru Praga și o imensă recomandare: Barcelona!

Mikyangel spunea...

Si eu patesc acelasi lucru..as strabate tara asta in lung si in lat desi nici Europa nu-mi displace desi am vazut foarte putin din ea din lipsa de bani si de timp. Dar acum la 33 de ani am o pofta nebuna sa-mi cunosc tara!

Rudolph Aspirant spunea...

Observ ca imbatraniti cu totii...ce bine imi pare ca nu imbatranesc doar eu...la mine nu mai e cazul de vizitat Romania, ca daca nu am vizitat-o cand aveam chiar chef de turism, acum nici atat nu mai e vreo sansa sa ma trambalez eu personal la mai mult de max 5 statii de autobuz de langa fjordul de langa balconul apartamentului meu, si poate asa vag sa imi planific cate o calatorie turistica ideala si total facultativa de a face shopping in Singapore, si turism cultural in Japonia...chestii din astea de nivel mai mult de fantezie...ca, zau, am incercat chiar sincer sa obtin finantare pt o calatorie de business/pleasure in Japonia, dar inca nu mi s-a aprobat, ba chiar aia carora le-am cerut asta, (care chiar daca ar vrea, stiu eu ca ar putea, dar lor asa ceva nici nu le-a dat prin minte...trebuie sa ii mai educ la ce ar fi util pt ei sa imi dea mie bani ca sa ma deplasez eu acolo), chiar nu stiau cum sa reactioneze, sa pufneasca in ras, sau sa regrete politicos/grav serios...dar nu ma las !

Rudolph Aspirant spunea...

NU e cazul sa ma invidieze nimeni, ca numai eu stiu cat am suferit si cat voi mai suferi ca sa imi permit eu personal sa educ oamenii sa imi dea mie bani pe gratis...asta tine mai mult de capitolul de fantezie personala de dupa miezul noptii de a juca si eu rol de Cersetor de pe langa zona Notre Dame + de optimism autentic disfunctional de exagerat personal de nivel mai curand naiv decat de altceva anume.

Uite aici cersetorii aia de genul meu,

http://www.youtube.com/watch?v=CP9kVi9uog0

Unknown spunea...

eu inca vizez la locuri indepartate, poate nu m-am maturizat destul. E foarte placut sa descoperi locurile aproape de casa, dar daca mi s-ar oferi ocazia sa ajung pe langa Antarctica as fi gata in cateva ore :)

Anonim spunea...

Ba, eu nu visez la Romania.
Si nici la Germania , ca-s intr-insa dar inca n-am fost la Berlin in Baden Baden.
De ani intregi preferintele mele sunt legate de orientul mijlociu si apropiat, de Europa si cam atat :)
Si, da as vrea sa stau 3 saptamani pe o insula exotica dar ma multumesc cu Egiptul :)

vienela spunea...

Aveai o leapsa la mine exact cu acest subiect. Ma mir ca nu ai observat-o.
Nu cred ca m-as putea satura vreodata de vizitat lumea, de colindat in lung si in lat.

Folii auto spunea...

Nu am o preferinta anume, imi place mult sa calatoresc si sa vad locuri noi, oriunde s-ar gasi ele :) Cu varsta intervine doar comoditatea, insa dorinta de a explora ramane vie, chiar daca nu se mai materializeaza la fel de des ca inainte... :))

Anonim spunea...

De mici am crescut cu vorbele "dincolo e mai bine", "produsele romanesti sunt naspa, cele straine sunt misto", si tot asa... asa ca tot visam la ce au altii...
doar ca avem si noi locuri frumoase si produse bune, de care uneori ne-aducem aminte... e pacat sa le dam uitarii, sau chiar mai rau, sa nu avem ocazia sa le descoperim

butoni spunea...

Cred ca toti trecem prin fazele astea. Tineri fiind, suntem atrasi de grandoarea unor locuri indepartate. Dar odata cu trecerea timpului, realizam ce comori avem la o aruncatura de bat. Stiu ca e un cliseu... dar replica cum ca Romania este tara cu de toate, munte, mare, istorie, natura... nu e deloc exagerata.

Lorena spunea...

Daca nu citesti mai mult de 8 ore pe zi nu se poate numi viciu, 3-4 ore pe zii e asa o joaca...

coco spunea...

la o rulota ma gandeam eu ieri :)

Vanzari auto spunea...

Dupa anii in care m-am plimbat un pic prin Europa, am revenit la Romania. Si pot sa spun ca am facut cea mai buna alegere.

asigurare casco spunea...

Nu are nici o importanta varsta, eu nu ma consider batran si as face acelasi lucru ca si tine, mi-as cumpara o rulota si as sta plecat toata vara prin Romania.

windy spunea...

La 11 ani vedea manastirile cu parintii
* altaaa bisericaaa* ufff
la 34 ani :
* vreau sa vad manastirile in vara asta * ahhhaaa
varsta iti confera *intelepciune* :) si DA ,Romania e foarte frumoasa !

Anonim spunea...

windy, chiar asa e :)))

bluze spunea...

Adevarul este ca Romania, fie ea cum este, are niste locuri superbe, care merita mult mai mult decat in afara ei. Am vazut o gramada de imagini cu rulote foarte practice, cam scumpe, dar daca mi-as cumpara una, nu cred ca as mai plati chirie :D

Trimiteți un comentariu