Societatea te vrea mediocru si conformist. Mini colectie de exemple.

duminică, 7 aprilie 2013

Te dezgustă ideea unei expoziţii de cadavre umane autentice, mumificate? Eşti o persoană retrogradă!
Ceri să se introducă în facultăţi (cel puţin) conceptul de curs opţional şi studentul să aleagă? Eşti o persoană care îndeamnă la revolte!

Te-ai făcut profesor sau medic din drag pentru profesie? Atunci Descurcă-te cum poţi ca să trăieşti!
Eşti profesor şi faci pregătire cu elevii sau le vinzi cărţi? Eşti o persoană profitoare, lipsită de deontologie şi obraz!

Mergi la vot în continuare? Eşti o persoană naivă care se lasă manipulată!
Nu mai mergi la vot din dezamăgire generală? Eşti o persoană care şi-a pierdut dreptul civic de a critica!

Îi treci cu vederea 'jumătăţii' toate rătăcirile? Eşti o persoană care dă dovadă de prostie
Decizi să rămâi singur până vei găsi pe cineva pentru care să merite să faci compromisuri? Eşti o persoană plină de tine şi nerealistă!

Aduci obiecţii unui proiect şi ceri luarea în calcul a unei a doua opţiuni? Eşti o persoană cârcotaşă care nu vrea decât să pună beţe în roate!
Aprobi tot ceea ce se decide şi se face? Eşti o persoană linguşitoare şi obedientă!

Nu arunci cu piatra în Lance Armstrong? Eşti o persoană care încurajează trişorii şi necinstea!
Ceri ca serviciile pe care le plăteşti să aibă o anumită calitate şi nu doar o mulţumire cu resturi în bătaie de joc? Eşti o persoană cu mofturi şi pretenţii de boier!

Râzi mai mereu? Eşti o persoană hlizită care n-are nimic în cap!
Vorbeşti puţin şi eşti sobru? Eşti o persoană care strică tot cheful celorlalţi!

Te îmbraci doar în blugi şi pulovere şi nu te machiezi? Eşti o femeie neîngrijită şi şleampătă!
Te îmbraci în rochiţă şi te accesorizezi? Eşti o femeie ce vrea să atragă atenţia bărbaţilor!

Şi încă vreo 3 astfel de exemple de comportamente şi atitudini contrastante pe care le-am întâlnit doar săptămâna asta dar pe care le-am uitat.

Diversitatea de opinie are ca efect doar etichetarea (jignitoare, desigur).
Doar mie mi se pare frustrant asta?

16 comentarii:

coco spunea...

frustrant , intr-adevar !

Jovi spunea...

Nedrept! Generalizezi anumite exemple, particularităţi.
Exemplul ăsta - "Eşti profesor şi faci pregătire cu elevii sau le vinzi cărţi? Eşti o persoană profitoare, lipsită de deontologie şi obraz!" - este plin nu de conformişti, ci de mediocrităţi. Şi ştiu la ce mă refer, cu exemple... Pentru oamenii care şi-au plătit mereu taxele, un profesor care face pregătire fără să declare la fisc, care "obligă" elevii să vină la pregătire, care vinde acele cărţi (ale sale sau ale unor alte edituri sau autori, dar cu un profit propriu), este o mediocritate. Indiferent cum se consideră el!

mijlociul spunea...

Asta e tendinta oricarei societati. Oamenii mediocri nu sunt periculosi. In plus, cei ce se aseamana se aduna, adica extremele (printre care si varfurile) aunt, oarecum, respinse.

flufflings spunea...

Pentru ca masinariile de marketing sa fie cat mai eficiente, este nevoie de o standardizare.

tigare electronica spunea...

trist dar adevarat, suntem si noi de vina ca inghitim toate porcariile si ne lasam condusi de false stari de bine.

Madleene spunea...

Da,este foarte frustrant.Indiferent de ce facem sau nu facem,oricum suntem criticati deci cel mai bine este sa facem ceea ce ne reprezinta pentru nu ii putem multumi pe toti.

Rudolph Aspirant spunea...

Ha ! Ha ! Eu citeam fiecare exemplu si-mi gaseam puncte in comun cu toate aceste posibile defecte, sunt si profitor si nepasator in acelasi timp, sau sunt si sleampat dar si pedantic totodata, (asta observandu-se mai ales la exprimarea in scris !), nemaivorbind ca ma si hlizesc exact cand nu trebuie, dar sunt si excesiv de sobru in destul de multe situatii in care stric cheful tururor !! Zau, daca doreste cineva sa critice ceva si sa fie si adevarat, pai e total OK sa ma critice pe mine !! Chiar imi face placere ca sunt atat de autentic complex !! Ce se intampla de obicei cu acest gen de critici sociale, (ca stiu pt ca si eu fac chestia asta si inca de mic copil plus chiar in cadrul scolarizarii obligatorii, deci nu numai in timpul liber), este ca de fapt criticii nici macar nu au citit opera de arta respectiva, sau au frunzarit asa pe sarite, sau nu au vizionat filmul, decat poate trailerul, sau in general nici nu cunosc nici macar pe departe persoana pe care o critica si in clipa aia daca le=-ai cere sa descrie si alte trasaturi careacteristice pt acea persoana probabil ca ar si confunda-o cu un vecin sau naiba stie cu cine, efectiv mai nimeni nu are habar pe cine sau ce anume critica, daca ai sta sa intrebi asa mai precis !! Si lumea o faca atat din obligatie, daca e cumva o tema scolara de recenzie a unui text literar de exemplu, sau un articol de blog despre un film sau un roman, dar o face si din placere, pt ca efectiv e ff misto sa fii considerat critic si sa iti si faci fantezii ca esti critic profesionist, aceasta profesie are asa o imagine larg populara de serviciu de tip sinecura bun pt cel mai lenes dintre lenesi, plus obtinut de obicei pe pile sau favoruri speciale sau cine stie ce intamplare norocoasa, (chiar si la case destul de mari), plus pare asa mai intelectual !! Plus culmea ca e si destul de adevarat cel putin partial pt o gramada de critici profesionisti chiar reputabili in viata atat din prezent cat si din istorie, daramite in cadrul unui scolar sau om asa obisnuit fara nici o pregatire speciala de a fi critic despre ceva !!

Rudolph Aspirant spunea...

Deci asta e partea cea mai misto, ca toate aceste critici au de fapt o componenta de veridiciate, pt ca sunt tendinte sau inclinatii total natural umane absolut toate, si care se pot regasi in cadrul fiecarui individ, si sunt totodata si comune majoritatii semenilor nostri oameni...desigur asa la nivel nuantat daca am dori sa descriem inclusiv la nivel critic un individ chiar asa ca ins particular care sa poata fi recunoscut ca el si numai el acela, trebuind sa fim MULT mai precisi, dar cine naiba e de nivel Balzac in zilele noastre, sau chiar si asa in istorie in general, trecut, prezent, sau viitor ?...plus desigur, trebuie determinat si pt ce se face acea descriere sau critica, ca daca e doar asa de nivel de entertainment spocial, sau de promo literatura sau filme, sau chiar opere de arta, care sunt in general considerate asa larg benefice pt oameni, e total OK sa critici si fara sa stii despre ce vorbesti, ca doar si numai mentiunea operei de arta respectiva conteaza, cf insusi dl Oscar Wilde care a spus, "lucrul si mai rau decat a fi vorbit de rau de catre altii este de a nu se vorbi despre tine niciodata"...deci la nivel de promo arte acest tip de activitate de critc amator este TOTAL chiar social benefica, atat pt cel criticat dar si pt societatea mai larga ! MACAR de ar contribui mai multi oameni in mod constient la acest lucru, de ex criticand mai des pe cine chiar MERITA mentionat mai des, nu asa pe orice vecin sau coleg de clasa sau de serviciu, sa isi extinad chiar teritoriul de critica si DINCOLO de un simplu colt de cartier sau o mica bisericuta de cunsotinte, sa mai critice si pe unul din China de ex, sau din America de Sud, despre care si asa nu se vorbeste mai niciodata in lb romana, dar nici in multe alte limbi, si chiar daca unul din astia mai exotici daca le e chiar vecin de cartier, si tot nu-i mentioneaza !! Lumea in general critica pe cei pe care ii apreciaza si chiar ii considera importanti pt ei, pt lumea lor acolo...de fapt acesti critici din vecini si de banca sunt cei care ne iubesc cel mai mult din toata lumea asta mare in care chiar ca nu ne cunoste nimeni !

Rudolph Aspirant spunea...

Desigur se pot da si critici cu scop de sfat de imbunatatire..dar zau, cine se angajeaza in asa ceva chiar trebuie sa depouna si un efort mai mare de a cunoaste domeniul de activitate in legatura cu care se critica, de a cunoste si standardele internationale la un nivel mai bun, si zau daca se angajeaza prea multi in acest fel de critici constructive, care de fapt sunt de nivel de consultant expert, asa total pe gratis ! Nici macar sefii nostri de fiecare zi, sau diferitii manageri care zic ca doresc sa ne dea feed-back totusi constructiv dupa parerea mea cat mai sincera, zau, chiar ca majoritatea HABAR nu au cine suntem si nici macar ce job description avem (decat poate daca se uita asa pe o fituica de la Serviciul de Personal)...pt ca NU mai traim in vremurile alea de demult cand intr-adevar un maistru isi stia ff bine ucenicii lui si muncitorii din echipa lui alaturi de care lucra o viata intreaga, efectiv asa ceva NU mai exista DE MULT, nici macar chiar si in profesiile alea bazate pe ceva ucenicie, efectiv profesorii nu isi cunosc elevii sau ucenicii asa cum si-i cunosteau cei de acum 2-3 generatii..poate sa fie aproape oricine si sa se potriveasca ce zic despre el la sedinta cu parintii..pt ca STIU ca mi s-a intamplat si mie cand eram elev, si totusi am fost la scoli bune, dar efectoiv habar nu avea vreun profesor cine eram sau ce aptitudini aveam sau la ce eram mai putin bun, chiar profesori care erau sincer bine intentionati si reputabili si care chiar depuneau efort la clasa ca se si vedea cat munceau, si totusi asa sistemul educativ a evoluat in acest fel in care NU isi cunoaste mai nimeni elevii la un nivel ff individual personalizat...decat poate daca se creeaza o situatie de totala exceptie, adica ori e unul total cretin si/sau comportamental ciudat, ori daca o fi unul de geniu nemapomenit cum se iveste la 100 de ani odata (stiu ca exagerez, dar cam asa am observat eu tendinta, si repet, chiar la scoli bune si reputabile, si nu numai in Romania, dar si in tari cu sisteme de educatie reputabile).

Efectiv ne cunostem din ce in ce mai putin, si asa ceva e o tendinat naturala in mediu urban. De unde si o dorinat de a crea standarde intre noi insinei cei din acea bisericuta, ca vone si de la noi, NU e numai ceva impus oarecum malevolent extern de la cine stie ce activitate de PR neetic..desi desigur ca exista si aspecte din astea de PR pt anumite standarde culturale...dar le intampinam si noi asa cum suntem, (inclusiv cu dorinta de conformism si de standarde, cum zicea si Mircea Vladut mai sus, plus cativa altii), ca daca nu ne-ar fi in firea nostra, nici nu am baga noi in seama vreun PR sau vreo moda, si nici nu ar fi eficiente, si nici chiar ca nu ne-am mai imbraca niciodata si am sta toata ziua motaind intr-un hamac intr-o stare oarecum pseudo-paradisiac de nepasatoare...asta pana cand ni s-ar face foame si daca am avea o banana in jur probabil am manaca-o...dara daca mai apare si Eva si nu e decat o banana, ce naiba trebuie s-o mai impartim si cu ea ? Zau, numai pe D-zeu am putea da noi vina pt diversele chestii ce ni se intampla, inclusiv si critica de nivel amator si total lenes din jurul nostru personal !

Rudolph Aspirant spunea...

Plus desigur o critica bazata pe standarde cat de cat comune unui grup, efectuata intr-un modsocial placut acceptabil de mai toti, despre ceva ce stiu cu totii, intr-un vocabular familiar la cat mai multi, e totodata si o activitate de socializare ff relaxanta, chiar si benefica pt cei care barfesc unul cu altul despre al 3-;ea sau al 4-lea, sau chiar si daca se critica unul pe altul direct in fata, daca sunt prieteni chiar ff buni, (desigur intr-un mod mai rafinat atunci)...adica e ceva educativ la nivel de maniera interactiva, nu neaparat ca aduce vreo informatie NOUA, de vreme ce se critica cf unor standarde chiar aplicabile la maj semenilor oameni, indiferent cine e individul criticat, plus fara a sti macar daca e sau nu mai aplicabil asa in particular la individul respectiv, plus adeseori fara a intelege nici macar faptul ca sleampat sau neglijent nu e chiar exact opusul lui pedantic, (ca si eu am facut aceasta greseala chiar mai sus !)

Rudolph Aspirant spunea...

Ce vrem noi de fapt..de fapt ce as vreau eu, nu stiu asa de mult despre altii poate mai putin egoisti decat mine...e sa fim criticati mai constiincios, mai aproape de adevarul nostru care credem ca ne reprezinta pe noi mai bine, chiar daca nu ne-ar face placere pe moment sa auzim de n-spe ori ca avem exact acelasi defect pe care-l observa mai toti...de ex cum ca eu as fi indolent si neglijent in exprimarea in cuvinte in scris...ca asta am auzit-o atat de des inca din clasa 1-a, incat chiar am si motiv sa cred ca e obiectiv adevarat ! Dar la mine asta e de nivel de sare in ochi la oricine, nu numai in ochii mamei mele care desigur ca ma stie din prima secunda in care m-am nascut si eram la fel de neglijent si indiferent fata de exprimarea prin cuvant sau macar acolo o smiorcaiala, sau chiar de d-na invatatoare care totusi a ajuns sa ma cunoasca de vreme ce scriam compuneri total off-topic de 4 pagini cand ar fi trebuit sa scriu doar 1/2 pagina ca toata lumea. Insa majoritatea totusi nu cred ca au defecte asa de vizibile din prima cum am eu cu exprimarea asta neglijenta in cuvinte (zau, in orice limba si cultura, precis !) Asa ca majoritatea efectiv nu au cum sa fie recunoscuti prea bine de mai nimeni (uneori chiar de oameni destul de apropiati care insa nu sunt rudele de gr 1 sau oamenii cu care chiar petreci ff mult timp la niveluri chiar intime, colegii de serviciu NE indeplinind aceste criterii decat in cazuriu cu totul specifice, iar vecinii nici atata), si nici eu nu sunt cunoscut de mai nimeni daca nu incep sa scriu ! Si in real life NICI nu scriu asa ca activitate de serviciu, ca altfel nu cred ca m-ar angaja nimeni ca scriitor profesionist, nici macar intr-un job de copiat brosuri total copy-paste de pe Internet ! Dar desigur ca tanjim sa fim cunoscuti sau macar sa fim cunoscuti asa cat de cat mai aprope de cine suntem noi (sau ma rog cine credem ca suntem noi asa cat de cat mai aproape de realitatea nostra)...dar e ff greu, in mod chiar obiectiv. Asta chiar si intre prieteni de nivelsocial cu care ne cunostem chiar de o vreme, insa poate nu chiar de nivel de a fi si impartit un blid asa ca cu un frate de prea multe ori, ci mai mult cate o cafea aici si acolo.

Rudolph Aspirant spunea...

Si la urma urmei, cine/ce e societatea daca nu suntem NOI ? (Cu nuantele de rigoare daca e vorba si de o societate virtuala acum in zilele noastre, desi majoritatea totusi interactionam si in real life, iar la nivel virtual incercam sa fim politicosi majoritatea si deja exista termeni pt cei care nu se conformeaza etichetei, de ex hater-i, trolli, etc). ca ne-om simti "alienati", "neintelesi", necunoscuti sau nerecunoscuti de fapt uneori..pai asa se simt de fapt MAJORITATEA, in ciuda diverselor fatade sociale, pe care tot majoritatea si le adoptam in functie si de cat credem ca suntem prea nerecunoscuti si de cat vrem sa fim cunoscuti/recunoscuti, asa la nivel poate mai personal...dar NU e ceva neaparat fals sau aiurea in vasta majoritate a cazurilor, desi desigur poate crea uneori senzatii neplacute de greata, oboseala, etc, ca totusi e destul de complicat sa traiesti in epoca moderna, bombardat si de atatea obligatii si de atatea informatii si de atatea alegeri care trebuie luate de cand si cu democratia (nu cea din 1989, ci mai degraba cea din 1789, asa pe societatea si cultura mai larga UE, coincizand o idee si cu Revolutia industriala al carei start oficial a fost tot cam pe acolo plus Razboiul American de Independenta 1775-1783, plus toate cate au urmat cultural si pe centrul si pe estul UE)...cam asta e parerea mea desi cred ca am luat-o cam rau asa off-topic...si poate ca articolul in sine nu reflecta decat acea stare usoara de indispozitie, de ameteala, greata, durere de cap pe care o putem resimti multi dintre noi ff des daca ne tot enerveaza mediul, sau chiar starea vremii daca suntem mai meteosensibili...dar e ceva ff comun, si nu e grav !

dosar carton spunea...

Foarte interesante opinii. Dar nu stiu daca se poate trage o concluzie.

haine femei spunea...

Nu stiu daca te vrea mediocru. In fond este in interesul societatii sa excelezi in ceea ce faci. Dar este adevarat ca se doreste sa te comporti cat mai conform normelor.

colocare server spunea...

sunt 100% de acord cu tine.

seifuri spunea...

pacat ca acesti oameni care vor sa faca o astfel de meserie nu sunt sustinuti finaciar.

Trimiteți un comentariu