Doua vieti si O poveste cat un roman. Mai mult : o poveste reala.

luni, 27 mai 2013

Mi-e imposibil să nu scriu despre subiectul ăsta - mie mi-a adus lacrimi în ochi.

E vorba despre povestea de iubire dintre Irinel Liciu şi Ştefan Augustin Doinaş.
Au trăit ani buni împreună. Erau un cuplu de nedespăţit.
În 2002 survine inevitabilul : el moare la spital, după o operaţie, la vârsta de 80 de ani.
În aceeaşi seară ea, ajunsă acasă, se sinucide, lăsând un mesaj simplu prin care îi cerea iertare lui Dumnezeu, pentru că o prea mare iubire ucide, spunea ea acolo.

La vremea respectivă ştirea asta m-a tulburat preţ de câteva zile.
Părea o iubire ca în poveşti, cu doi oameni care au împărţit o viaţă, care s-au iubit până la imposibil, până la a nu putea trăi fără celălalt şi care chiar după ce au străbătut bătrâneţea împreună tot nu au putut concepe să nu plece împreună.
Sau aşa părea.
Astăzi am citit un articol în ziarul Adevărul pe care vi-l recomand şi vouă.

Dintr-o dată perspectiva marii iubiri devine complexă, adică difuză între lumini şi umbre, între paradoxuri şi nedumeriri.

La vremea când s-au cunoscut, ea era faimoasă, talentată, apreciată, realizată. El era un aspirant.
Pe de o parte femeia asta care, în momentul 'plecării' nu a putut să îi supravieţuiască lui omului ei drag şi a ales să 'plece' odată cu el.
De cealaltă parte, bărbatul căsătorit cu o femeie dorită şi apreciată, care i-a fost loială inclusiv în momentele lui grele.

Şi cu toate astea, bărbatul ăsta îşi înşela soţia. O astfel de soţie!
Câteodată până şi poveştile ce par perfecte în frumuseţea lor ascund crăpături de neînţeles.

Loialitatea şi devotamentul, să fie ele doar ale Penelopei?
Oare bărbatul, oricât ar iubi, nu poate să nu înşele?
Sunt atât de diferite cele două?

3 comentarii:

coolnewz spunea...

hai, hai! :)
cu penultimul rind nu sunt de acord! sunt o groaza de contra-exemple! se poate face un blog dedicat numai acestor contra-exemple! cu maaaare audienta! :D

Mihaeladm spunea...

Coolnewz, dintre persoanele pe care le cunosc, doar despre 4 barbati sunt convinsa ca nu ar fi inselat indiferent de circumstante, de posibilitati. Dar ei sunt exceptiile. Restul sunt doar barbati lipsiti de oportunitatea asta.
Insa cei 3 barbati sunt un soi de eroi pentru mine, tocmai fiindca intr-o oarecare masura imi par ireali. Isi asuma responsabilitatea unei familii dar nu ca pe un sacrificiu, ci ca pe o optiune constienta si fireasca. Iar odata facuta optiunea asta nu mai exista si alte optiuni, temporare.

Rudolph Aspirant spunea...

Pai statisticile arata ca multi vaduvi/vaduve de varste inaintate, care au trait o viata asa cu un sot decedat recent, de obicei decedeaza pana in maxim 1 an dupa ce devin vaduvi, adica mama Natura isi face meseria cum poate si ea, si nu e cazul ca cineva sa se teama ca va fi uitat de ea si/sau D-zeu, (in functie de ce si cum crede), totodata mi se pare cam excesiv de constiincios din partea unei balerine, (desi poate oarecum inteligibil, deoarece balerinele sunt de obicei exagerat de constiincioase si exacte), sa incerce sa rezolve ea toate treburile tuturor, inclusiv ale lui D-zeu si ale mamei Natura, astfel incat sa nu le dea lor de lucru. Intelleg ca poate parea ceva altruist, insa cred ca e de un altruism oarecum exagerat, si hiper-constiincios...adica, zau, s-a si machiat ca sa usureze munca celor de la servicii funerare, dupa aia...ma rog, de mortuis sa nu barfim, etc.

In legatura cu de ce barbatii sunt porci, zau, cred ca e o intrebare retorica, nici D-zeu nu e mereu loial statisticilor mamei Natura, cine suntem noi sa ne opunem unor forte de acest nivel ?! Plus astia mai isterici asa ca Doinas, (dupa cum s-a autodescris el insusi), trebuie sa-si diminueze si ei anxietatea asa intr-un fel, si ce metoda mai buna de de-stress decat o partida de sex cucine s-o nimeri acolo in cale, mai ales la cinev aisteric, care de ex poate avea si cecitate isterica, adica nici nu poate vedea cu cine face sex.

In paranteza cred sincer ca asta e valabil si pt barbati si pt femei, sexul pare a fi practicat s de maimutele bonobo in acest fel ca remediu anti-stress, (nu numai bonobo, dar si alte mai mute mari genetic asemanatoare cu omul, plus car traiesc in grupuri sociale destul de similare cu unele umane), insa nu stiu de ce la oameni apar atatea probleme, adica mai ales femeile isi fac atatea probleme de a nu dori sa faca si ele sex asa mai des sau in orice conditii, si numai cu unii si nu cu altii, (cat de cat similari asa ca atractivitate totusi pt ele, adica nu cu orice urat), cred ca e ceva din trecut pe baza riscului de a ramane insarcinata cu copiii cine stie cui, si de a deceda prea de timpuriu de frig si de inanitie, din cauza lipsei de protectie a unui sef de trib, in caz ca se iscau certuri intre barbatii interesati de a face sex cu o femeie care parea dispusa sa faca sex cu mai multi barbati, plus cerea bugetului tribului sa o intretinaatat pe ea cat si pe copii ei multipli care nu se stia aii cui sunt, plus stiind ca fetele/femeile sunt mai constiincioase la invatatura, au asimilat poate mai constiincios si invataturile religiei crestine despre fidelitatea necesara in cadrul unei casatorii si a nu se lasa prada unor vicii destul de egoiste, sau pur si simplu, avand un vocabular mai mare, au si alte treburi si preocupari decat a se gandi toata ziua la sex, etc, chestii de genul asta...

...adica eu nu cred ca Doinas era rau din fire in sens de imoral sau nevirtuos, sau total badaran, nesimtit, cred era pur si simplu oarecum mai degraba asa mai gen Woody Allen...ca si ala a dus o viata particulara destul de scandaloasa, in ciuda ca s-a casatorit si el cu femei destul de hiper-constiincioase. Se pare ca asta e soarta barbatilor cu talent artistic mai nevricosi, isterici din fire...mai am in minte cateva exemple destul de celebre, care probabil confirma proverbul "cum e sacul asa si peticul", adica inteleg ca s-au potrivit de minune unul cu altul, s-au atasat si s-au iubit cat a putut fiecare unul pe altul, etc.

Trimiteți un comentariu