Invat de la copii. Cuvantul zilei de azi.

luni, 5 octombrie 2015

Eu n-am copii. Așa că nu mă deranjează să petrec timpul până și în pauze tot cu ei.

Majoritatea sunt, desigur, ne-educați, dar sunt vioi la minte și cu un potențial, vorba mentalității americane, enorm.

Azi am învățat și eu de la unul dintre zăpăciții mici un cuvânt, dar nu m-a putut învăța să îl și scriu :
soceres. Ceea ce înseamnă "ce mai faci?"

Nu-s multe slujbe la care poți învăța zilnic ceva nou.
Dar slujbele din care poți învăța sunt cele mai faine.
N-ai timp să te plictisești, printre nervi și zâmbete.






4 comentarii:

coco spunea...

cuvantul este in tiganeste :)
stiam ceva de socherez...

aditza spunea...

Așa e. Din țigănește vine. Dar nici eu nu știu cum se scrie sau cum se citește dar e destul de aproape de ce a scris Coco.

Mihaeladm spunea...

intr-adevar, discutia de aici incepuse. Baietelul imi spusese ca el acasa vorbeste in tiganeste. Si atunci i-am spus sa ma invete si el pe mine o forma de salut in tiganeste. Mi-o zis ca saluturi nu au, ca se saluta cu "buna dimineata" in romana, dar mi-a spus ca socheres inseamna "ce mai faci?". Nu stia cum se scrie, nu e una din scolile in care sa se predea si rromanes, deci cei ce stiu tiganeste stiu doar din ce vorbesc acasa.

Rudolph Aspirant spunea...

Pai de unde sa stie sa scrie tiganeste, ca nu exista o ortografie standard in practica reala pt lb si dialectele rromani, desi a fost propusa una in anii 90 la nivel international cult academic, insa nu e total acceptata sau implementata prea larg nici in cadru universitar sau de toti scriitorii care scriu povesti in lb rromani, fiecare tinzand sa adopte o ortografie proprie dupa cum stie el limba auzita in familie. Exista la nivel lterara istoric, inca din Evul Mediu, povesti scrise asa, cu ortografierea unor sunete specific individualizata autorului respectiv plus felului in care el rostea, fel care era influentat si de cum era pronuntata in jur limba majoritara non-rromani, plus fie cu alfabet latin in cadrul celor care
locuiau in tari unde era predominant folosibil
alfabetul latin, sau chirilic, sau arab, etc.

Nu stiu insa daca tu ai pus intrebarea aceea acelui elev in mod tehnic educativ socratic, cu scop specific de a-l calauzi pe el sa devina curios de a afla daca exista o ortografie...daca ai facut asta expres, chiar te admir, chiar daca poate acel elev era inca prea mic pt a face pasul urmator de a cauta el insusi, insa poate macar va fi tinut minte intrebarea ta, si mai tarziu isi va aduce aminte, si se va intreba si el, si va fi invatat sa caute, etc. Oricum, daca vrea sa iti faca placere, va cauta mai rapid, "ca sa te ajute"...ma rog, cam asa a functionat in cazul meu, acuma, ca eu am si inveput sa fac cercetari lingvistice si sa-ti raportez ce am aflat...dar eu nu
mai sunt de mult elev oficial ! Desi vad ca a functionat asa de bine incat ma gandesc sa te indemn ca daca mai ai intrebari, pune-le, ca eu, fan al metodei socratice in timpul meu liber, (plus al intrebarilor retorice in timpul orelor de serviciu), abia astept sa caut sa am ce comenta !!

Trimiteți un comentariu