Planuri măreţe pentru mine

vineri, 17 februarie 2012

Ca majoritatea, anul ăsta am un buget limitat, ceea ce îmi va afecta marea pasiune - călătoriile.

Prin urmare am gândit eu mult (şi bine sper) şi-am ajuns la o soluţie de compromis cu care să-mi astup nemulţumirile care or să-mi zbiere în subconştient până la toamnă.

Dacă tot am bani limitaţi de excursii, atunci măcar în plan cultural să mă îndestulez.
De aici planul lui 2012 pentru mine : vizitarea tuturor muzeelor din Ploieşti.
Dacă se va putea, vizitarea şi a sinagogii, dar aici e complicat, n-am găsit-o niciodată deschisă, nici măcar sâmbăta când mă aşteptam eu să aibă loc slujba.
Clădirea sinagogii a fost renovată de curând, iar în 2009 cineva care a şi văzut-o în interior mi-a confirmat că e frumoasă, dar mi-a recomandat şi sinagoga din Bucureşti, care îl impresionase.

Chiar şi aşa, bugetul cultural tot cere sacrificii - intrarea pe la muzee este vreo 10 roni, ori numai prin Ploieşti se găsesc vreo 10 muzee şi case memoriale.
Însă mi-e mie jenă ca ploiesteancă mândră să nu le fi văzut măcar o dată.


în afara subiectului , că mai am un plan măreţ pentru anul 2012, în afara ideii cu muzeele ce mi-a fost răscolită azi de Aditza, mi-am mai propus un obiectiv măreţ : să onorez cumva lepşelele (sper că ăsta e pluralul) primite de la Bogdanelu, 3ditorial şi Vladimir, chiar dacă am să le adaptez după perioada de claustrare prin care am trecut de la începutul anului.

5 comentarii:

b.d. spunea...

Mihaela, depinde la ce ora ai fost la Sinagoga, Sambata.
Nu-mi vine-a crede ca la comunitatea infima care-a ramas, Sinagoga sa fie deschisa mai mult decat in orele in care se tzine slujba.
Adica, Vineri seara si Sambata dimineata si seara.
Iti dau link la un site unde poti gasi orele de rugaciune, atunci probabil este deschisa Sinagoga.
http://dvartora.ro/
In partea stanga, daca te intereseaza, ai multe informatii.
In dreapta paginii unde da orele de aprindere a lumanarilor, aproximativ la acele ore Vineri si Sambata se fac si rugaciunile.

Mihaeladm spunea...

Multumesc tare mult, B.D., am si cautat pe site-ul indicat de tine si am gasit, orele 5 p.m.
Nu stiam ca si de ziua de vineri.
Am sa incerc sa citesc mai multe pe site acolo.
Insa indraznesc sa te rog ceva : am vizitat sinagoga din Budapesta, dar acolo e altceva. Se poate vizita fiindca platesti taxa precum la muzee, nu asisti la rugaciuni practic. Aici insa, daca voi merge in timpul orelor de rugaciune, nu deranjez? Imi e permis sa intru? Din pacate intr-adevar comunitatea iudaica din Ploiesti s-a micsorat tare mult si nu am pe cine intreba.
Fiindca intrebari am multe, dar nu am cui sa le adresez. Iar internetul e destul de impersonal cateodata, iar alteori nu imi e de folos fiindca pur si simplu nu stiu unde sa caut anumite raspunsuri.
Multumesc mult.

Anonim spunea...

Måi, eu de fiecare data cand am calcat in biserica Lutherana am ajuns sa trebuiasca sa cant. Mi s-a intins cu aplomb si drag o carte de imnuri...si deh..ce sa fac, am prestat :D. Nu stiu cum e in Sinagoga, sper ca mai usor..
Vladimir
P.S: Bun plan ti-ai facut, grozav! Eu asta propavaduiam, in loc sa te necajesti, sa gasesti compensatii. E grozav!

b.d. spunea...

Pararea mea este, sa ajungi acolo cu putin timp inainte de inceperea rugaciunii si sa ceri permisiunea sa vizitezi. Cel mai bine sa te adresezi Rabinului, nu unui enorias care poate nici el nu stie daca si ce este permis.

Iti dau un site al Comunitatii din Ploiesti, care, dupa ce fusese sters, am facut ceva ''sapaturi'':), si l-am regasit in arhiva internetului.
Poti gasi in el multe informatii despre istoria evreilor ploiesteni.

Comunitatea evreilor din Ploiesti

b.d. spunea...

Dupa ce-am postat linkul, am incercat sa-l deschid si n-am reusit. Cu toate ca la mine exista, in ''favorite''.

Poate reusesti sub alta forma, prin Google :

http://geocities.com/comunitateaevreilorploiesti/istoric.htm

Trimiteți un comentariu