Prostii platesc pentru rau-voitori

duminică, 15 iulie 2012

Ştiu, e o lege a firii.
În cazul de faţă proştii sunt profesorii, rău-voitorii sunt elevii, acei elevi al căror statut e doar de deţinerea unui carnet de note, fiindcă altminteri nu prea au idee cu ce se îndeletniceşte un elev.

Ştirea este că profesorii vor fi chemaţi din vacanţă pentru a-i medita pe cei ce au căzut examenul de bac. Ceea ce mi se pare revoltător.
Ştiu că sunt profesori care nu predau nimic în patru ani de liceu, am avut şi eu o asemenea profesoară.
Dacă ştii însă că eşti deficitar la o materie de examen (iar de pe la 14 ani în sus ar trebui să te poţi auto-evalua) atunci iei măsuri. Din timp! Fie înveţi de unul singur, fie, dacă nu înţelegi, te muţi la o altă clasă, faci pregătire etc

Dar ce auzim pe la teve de la bravii eşuaţi ai bacului? Că ei au învăţat : cu cinci zile înaite de bac s-au apucat . Nu-i doar o infatuare adolescentină în faţa camerelor teve, fiindcă am auzit aceeaşi metodă practicată de câţiva colegi de-ai mei.

Apăi nene, atunci lasă profii în vacanţă , liniştiţi, nu-i chema pentru nişte impostori leneşi.

În urmă cu vreo 14 ani se învăţa pentru examene încă de prin clasa a unsprezecea.
Bun, înţeleg, a evoluat învăţământul, s-a mai mutat accentul de pe memorare pe interpretare.
Dar chiar şi aşa, nu poţi aştepta să iei cel mai important examen învăţând doar cinci zile !
Şi Nu poţi arunca pisica în alte ogrăzi!

Majoritatea aiuriţilor care au picat bacul nu merita să ajungă până într-a douăsprezecea, după cât n-au învăţat respectivii.
Iar chestia cu nivelul de dificultate ridicat ... cum se explică atunci notele mari obţinute, culmea, tocmai de cei ce au mai învăţat şi în timpul anilor de liceu?

Nu pricep de ce pedepseşti profesorii pentru delăsarea elevului.
Degeaba chemi acum profesorii să îngraşe în ajun nişte elevi iresponsabili.

13 comentarii:

Pato Basil spunea...

fiindca acei profesori i-au bagat in bac! Daca stii ca omul nu este apt pentru asta il lasi corigent, repetent... dupa caz. Pana al clasa 10-a sunt obligati sa-i pastreze in cadrul scolii fiindca e obligatoriu ca fiecare cetatean al acestei tari sa aibe 10 clase, dar dupa aia poti foarte usor sa ii tai firul, care l-a dus pana intra 10-a doar fiindca trebuie.

Fiindca trebuie ca toata tara sa ia bacul si sa faca facultati, de asta trebuie ca profesorii sa vina din vacanta ca nu si-au facut treaba de a selecta/cerne oamenii care vor/pot sa faca acest lucru.

Rudolph Aspirant spunea...

Totusi, in urma cu 14 ani, cand eu chiar eram prin clasa a 11-a, pot sa raportez eu ca NU se invata pt Bac, ci se invata mai mult pt un eventual examen de admitere la facultate, in cazul celor care erau interesati de a studia la o facultate unde se intra pe baza de examen si era si o concurenta mai mare sau se cereau subiecte specifice, cum ar fi fost poate Fizica pt Fac de Fizica, (desi acolo nu era nici o concurenta, dar totusi trebuia parca sa stii si diverse parti din toate capitolele de Fizica), sau poate Anatomia din manualul de Biologie pt Fac de Medicina, (unde nici acolo nu era vreo concurenta deosebita, insa totusi trebuia sa stii niste chestii despre care in mod comun nu era mai nimeni interesat sa le stie). Eu asa tin minte de la colegii mei, iar eu in cazul meu personal pot sa raportez sincer ca NU am invatat absolut DE LOC pt Bac, efectiv doar in cele 2 (doua) seri de dinaintea ex la Lb si Lit Romana am rasfoit toate manualele respective, mi-am dat seama ca era mult prea multa materie de retinut, am notat, si m-am dus la examen si am scris ceva total din burta si tot am luat acel examen, dar ZAU, era MULT MULT MULT mai USOR, daca e sa citesc subiectele care se dau azi...eu personal am evaluat pt mine insumi ca este chiar realist probabil ca eu, in zilele de azi, in mod chiar ff realist NU as fi in stare sa iau Bac-ul nici chinuindu-ma sa invat sau cu meditatii speciale la Lb si Literatura Romana...despre celelate materii nici nu mai vorbesc pt ca am vazut pe un blog ce s-a cerut la Economie, si eu nici macar nu am inteles intrebarile, daramite sa pot sa fiu in stare sa inventez ceva despre ele, sau sa gasesc vreo formula posibil aplicabila !

Mihaeladm spunea...

Pato, situatia pare simpla daca o pui in termenii astia, dar realitatea e mult mai parsiva.
Iti dau un exemplu chiar din Ploiesti, de acum cativa ani, a aparut si in presa nationala :
o profesoara de la un liceu de top din oras a lasat elevi corijenti.
Ce crezi ca s-a intamplat?
Au venit parintii acelor elevi si, in fata camerelor de filmat, pe holul scolii, mai aveau putin si o bateau. S-au limitat la impingenri, jigniri si alte cele.
Iar profa a fost data afara din invatamant.
Ei, cum sa lasi corijenti elevii in cazul asta in care n-ai nici sprijinul parintilor, nici pe cel al sistemului?

Mihaeladm spunea...

Rudolph, de facultate nici nu mai zic. Dar eu chiar de examenul de bac spuneam. Profa noastra de engleza ne preda ... mai nimic.
Asa incat dintr-a unsprezecea ne-am apucat de invatat, desi nu dadeam admiterea la engleza.
Cat despre 2 zile cat spui ca ti-a luat tie recapitularea la romana ohhhoooo, asta inseamna ca ai o memorie fabuloasa.
Fiindca pe vremea aceea materie pt bac era mult mai multa decat acum.
Aici avem pareri diferite, mie imi pare bacul mai usor acum. O data ca sunt de invatat doar 16 comentarii, cel putin asa mi-au spus mie elevii. 16!! Apai noi cate aveam?
Apoi fiindca acum nu ti se cere doar sa reproduci ceva, ci se cere sa comentezi un fragment, deci iese din calcul stresul cu volume intregi de invatat, trebuie mai degraba sa stii sa te exprimi si sa ai ceva in cap.

Pato Basil spunea...

Sa fim seriosi, sprijinul parintilor? Asta e ca si cum ti-e iti place ca atunci cand iti tai unghiile sa o faci din carne :)) Niciodata nu vor accepta parintii sa aiba de suferit "progeniturile".
Sistemul? DA Trebuia sa existe ajutor colegial, din partea celorlalti profesori, de ce nu sa fi chemat politia si stiu ca scolile sunt obligate sa fie supravegheate de oameni de ordine privati sau publici...

Tocmai stiu ca asa se intampla si nu e normal!

Mihaeladm spunea...

Ei vezi, Pato, in privinta parintilor gandim diferit. Ai mei n-ar fi venit niciodata sa certe profesoara daca ar fi auzit ca-s in situatie de corijenta. Ba din contra, ce morala mi-ar fi auzit mie urechile, ohoo!
Interesul parintilor nu e sa-si protejeze odraslele, cand au sa inteleaga asta si au sa colaboreze cu profesorii atunci invatamantul are sa mearga mai bine. Pana atunci, daca parintele isi corcoleste elevul de note mici sa nu ne mai miram de starea invatamantului romanesc si de 'produsele' lui.

Pato Basil spunea...

si eu am simtit unerori chiar ca sunt nedreptatit de parintii mei, avand credit profi chiar daca aveam dreptate. In fata profesorilor muream cu dreptatea in mana daca era sa ma judece parintii :D

Dar am vazut si parinti care erau in stare sa minta pentru copii si alte alea.

Mihaeladm spunea...

Pato :)) tu ai avut un pic mai multa predispozitie spre a protesta. Mie nici prin gand nu mi-a trecut sa contrazic "uniunea" parinti-profesori. :) Dar acum daca ma gandesc ... vorba ta, cateodata mai aveam si eu dreptate totusi. :)
Totusi, cred ca educatia asta mai "aspra" a parintilor ne-a prins bine! ;)

Pato Basil spunea...

DA uneori ma gandesc daca sa deschid gura chiar daca am dreptate fiindca acum stiu ca sunt situatii cand pot avea de pierdut cu dreptatea in mana, daca cunosteam doar faza cu dreptatea nu stiam ce e cu adevarat cu lumea asta

Rudolph Aspirant spunea...

@Mihaela: pai NU am zis ca in "recapitularea" respectiva de 2 zile pre-Bac am si retinut ceva, sau chiar macar ca am avut scopul de a incerca sa retin ceva...a fost asa mai mult o verificare de forma, de rasfoit pagini si uitat la niste poze si cateva nume de scriitori romani ca sa imi dau seama concret despre ce si cine era vorba si cam ce ar fi TREBUIT sa invat si am tras concluzia total linistitoare pt mine personal ca oricum ar fi fost imposibil de retinut ceva, chiar si daca m-as fi apucat vreodata sa invat despre lb si literatura romana pt ca mi s-a reconfirmat clar ca era si prea mult si total neinteligibil, asa ca, linistit total ca bine macar ca nu m-am chinuit sa invat ceva in legatura cu materia respectiva, eu personal m-am dus la Bac chiar cu inima usoara, fara sa resimt sentimente stressante de vinovatie !

Rudolph Aspirant spunea...

P.S. Am mai facut chestia asta si in legatura cu ALTE materii inainte de teste, teze, examene, etc ! Am observat ca pe mine ma de-stresseaza ff mult sa nu ma simt prea vinovat in dimineata respectiva a vreunui examen, (sau chiar posibila "incercare" de viata), si sa imi pun increderea totala in D-zeu, pe umerii caruia am pasat asatfel si responsabilitatea efortului personal cu cel mai mare entuziasm in destul de multe ocazii !

Rudolph Aspirant spunea...

P.P.S. Trebuia sa inveti comentarii literare pe de rost ? Eu chiar sincer am crezut efectiv toata viata mea de elev ca trebuie sa le inventezi tu personal si ca acest lucru este chiar recomandabil ! Zau, mie nu mi-a spus nimeni ca trebuia sa invat comentarii pe de rost pt lb si literatura romana...aoleu ! abia acum imi dau seama, (PE BUNE), poate mi-o fi spus, dar, ca de obicei, nu am fost eu atent in clasa !

Rudolph Aspirant spunea...

In legatura cu parintii mei, pot sa comunic ca destul de mult timp inainte de cls 1 tata m-a invatat sa citesc probabil mai mult doar ca sa scape de gura mea sa se joace cu mine in timp ce voia si el sa stea un pic linistit dupa masa de seara ca sa citeasca ziarul si eu il sacaiam, asa ca efectiv a inceput sa-mi arate literele din ziar pt ca sa inteleg ca era ceva destul de important si de complicat de care au indatorirea sa se ocupe oamenii muncii in fiecare zi, ceva chiar poate interesant si pt oamenii care aspira sa obtina intr-o buna zi un certificat de drept de munca, mai interesant si mai important poate chiar decat o simpla tavaleala pe jos sau luat la tranta, plus chiar inainte de cls 1 mi-a facut cadou un ghiozdan de piele adevarata cu curele si catarame, care efectiv a corespuns fetishului meu fata de diverse accesorii de piele pe care inca nici nu stiam ca-l aveam, iar in cls 1 si primele 2 trimestre ale cls 2, mama a stat asa intr-adevar ca un controlor CTC securist in spatele meu in timp ce imi faceam temele, si imediat cum terminam, harst ! IMI RUPEA FOAIA si zicea ca nu am fost indeajuns de constiincios, ba ca era o liniuta mai tremurata, ba ca nu sublinasem data, etc, si ca TREBUIA sa o iau de la capat...si cand eu am incercat de cateva ori sa oftez manipulativ dramatic frecandu-mi degetele presupus amortite si incercand sa fac aluzie ca oamenii muncii nu ar trebui exploatati chiar in halul asta fara pauze de joaca cf regulilor ILO (Organizatia Internationala a Oamenilor Muncii), mama pur si simplu imi RADEA in nas, ba chiar o apuca o veselie ff autentic reala...deci mi-am dat totodata seama de mic ca eu nu voi avea niciodata mare succes ca mare actor dramatic de caracter, plus rasetul ei sincer, chiar daca era oarecum pe motive gresite si era chiar despre mine, nu asa social politicos alaturi de mine, mie mereu oricum mi-a facut placere, deci ma apucam imediat constiincios de treaba in continuare !

Dar zau daca s-au bagat vreodata la continut sau la oferit opinii fata de note, adica amandoi au fost de parerea unanima ca notele trebuie primite pe merit personal, si ca ele sunt raspunderea profesorilor care se chinuie sa corecteze teme si teste, nu a lor catusi de putin. Desi in cls a 10-a efectiv nu stiu cum am reusit sa o conving o data pe mama, (si cred ca stiu de ce, pt ca probabil se simtea vinovata ca avea de gand sa ma abandoneze cateva luni la o matusa ca sa se duca sa stea alaturi de tata in strainatate), sa se duca sa se planga la o profesoara pt ca luasem la o lucrare de control o nota de 8 care pe mine m-a afectat ff profund ca fiind injusta si discriminatoare pt ca, desi mama nu a stiut niciodata, eu totusi stiam ca copiasem cuvant cu cuvant din carte exact aceleasi lucruri ca si colegul meu de banca, insa el luase nota 10, (spre deosebire de n-spe alte dati cand alte note de 4 sau chiar 3 insa efectiv luate pe drept NU m-au afectat niciodata asa de tare !). Si mama a simtit ca ceva nu prea era in regula, insa intr-adevar, probabil ocupata si de gandul la calatorie, plus cu mine in casa oftand de mama focului pe acolo, chiar s-a dus la profesoara sa o roage sa re-corecteze lucrarea, ca prea tot ii ziceam eu ca nu inteleg de ce am luat 8...si profesoara s-a uitat la mama, a comentat scurt insa ambiguu, "da, e probabil un copil ambitios", si bineinteles ca nu s-a angajat cu nimic, pt ca oricum zau daca stia cine eram, si chiar cred ca daduse notele alea TOTAL la intamplare, (si NU fusese nici macar o discriminare expres impotriva mea personala care sa ma flateze macar la narcisism !), si bineinteles ca nu a schimbat acea nota !

Trimiteți un comentariu