Cineva a incercat sa resusciteze inima orasului!

marți, 24 septembrie 2013

Chiar aşa, cineva a încercat să facă un pic de masaj cardiac oraşului ăsta abulic.
Merită să vă povestesc ce s-a întâmplat şi să vă las pe voi să vă daţi cu părerea despre câtă viaţă mai circulă prin venele Ploieşti-ului. Probabil ale oricărui oraş de mărime medie din România.

Este vorba de Festivalul de Fotografie care s-a desfăşurat la finalul lui august.
Şi despre care vă anunţasem că are intrări gratuite nu doar la expoziţii, ci şi la conferinţe.

Ei bine, ceea ce nu spusesem, este că Festivalul a fost organizat la iniţiativa şi din strădania unui singur om. Cătălin Munteanu sau freestate-photographic.
Nu obişnuiesc să scriu despre oameni ca individualităţi şi cu atât mai puţin despre unii pe care îi cunosc.
Dar aici nu e vorba (doar) de un 'nebun' care a crezut într-un proiect ambiţios şi şi-a spus 'Îl fac!'.
E vorba despre români şi despre cum (re)acţionăm.

Să organizezi un festival foto nu pare foarte complicat. Până nu ajungi să asişti un pic la partea finală, aceea de instalare a expoziţiilor. Descoperi că e vorba de crearea panourilor, apoi de împărţirea spaţiului, apoi de a decide ce serie merge lângă ce serie, ce decor pune mai bine în valoare anumite fotografii, apoi lipirea fotografiilor, măsurarea pe panou să iasă drepte şi simetrice. Iar după aceea, la montarea propriu-zisă pe pereţi sau pe stative e nevoie de un nou set de calm yoghin în momentul în care constaţi că panourile nu stau cum le vroiai tu, că se desprinde guma sau că panoul alunecă de la locul lui. Şi-atunci recalculezi toate resursele de care dispui, mai numeri fotografiile pe care ţi-ai propus să le expui, schimbi planul iniţial.

Nu mai adaug partea esenţială : voluntarii. Voluntarii şi mai ales parolismul lor.
Când te trezeşti cu doar 4 oameni din cei 8 care au confirmat că vor veni a doua zi între orele x şi y ...

În fine, dacă mai avea nevoie, organizatorul festivalului şi-a supus unui test dur calmul.
Eu una mă temusem de vandalizările panourilor, fiindcă o parte a lor urma să fie expusă în stradă.
Dar ca să le vandalizezi ar fi trebuit să vii întăi să le vezi. Ori ce s-a întâmplat în fapt ...

La expoziţii ploieştenii n-au dat buzna. Că deh, erau gratuite, dar pentru asta trebuia să intri într-un muzeu şi la Teatru şi poate, Doamne Fe!, te umpleai de drag de artă şi de cultură. Cu astea e mai rău decât cu păduchii, că în farmacii nu au spray anti-cultură.
În schimb seara când a fost în parc lansarea de lampioane ... eh da! acolo au dat buzna ploieştenii mei. Unii au comentat (chiar prin scris) că organizarea a fost proastă, că n-au fost destule lampioane să le ajungă şi lor. Alţii au protestat că lampioanele au fost plătite cu 5 lei bucata. Că deh, românul e învăţat de politicieni să primească un concert gratis şi-apoi să stea Lăbuş.

Cu alte cuvinte ploieşteanul meu a demonstrat în general două lucruri :
- că e foarte voluntar la înscriere, mai greu cu ajunsul propriu-zis
- că are simţul observaţiei dezvoltat şi ştie ce înseamnă o organizare proastă, chiar dacă nu a organizat în viaţa lui nimic de amploarea asta
- că e obişnuit să i se dea pur şi simplu
- şi că pretinde tot dar în realitate îi pasă zero.

Păi dragii mei!
Eu VREAU să trăiesc într-un oraş civilizat, frumos, cu oameni manieraţi şi cu oportunităţi culturale.
Şi pentru asta NU vreau să plec în zări străine.
Aşa încât dacă am posibiltatea să contribui la a-l face astfel pe al meu, trebuie SĂ ÎNCERC.

Iar dacă voi ploieşteni o să mai declaraţi de-acum încolo că vreţi UN ALT FEL de oraş
şi dacă vă plângeţi de lipsa de evenimente frumoase
şi dacă vreţi să fiţi mândri pentru lucrurile originale care se întâmplă pe la noi
atunci mişcaţi-vă dosurile măcar să vedeţi cum ar putea arăta un Ploieşti mai civilizat !

Aşadar, un om a încercat de unul singur să resusciteze viaţa artistică în centrul oraşului.
Din experienţa lui eu m-am ales cu un pseudo-studiu sociologic.
Dacă însă mai pulsează ceva voinţă printre ploieşteni, sau dacă suntem doar declarativi, asta rămâne voi să stabiliţi !
Mi-e că anul ăsta frumoasa ediţie a festivalului Secvenţe, cu o serie de expoziţii foarte reuşite, cu multa muncă implicată şi cu apatia ploieşteanului neimplicat musai în arta fotografică, anul ăsta spuneam mi-e teamă că a arătat cum efervescenţa vieţii socio-culturale din Ploieşti abia se mai ţine chiar şi cu aparate artificiale.
Poate la anul !
Asta dacă nu cumva toţi ploieştenii atât de dornici de frumos şi civilizat n-or să migreze spre alte oraşe.

Eu aleg să-mi fac frumos locul, nu să caut un altul făcut deja frumos de alţii !

3 comentarii:

Rudolph Aspirant spunea...

Pai si in Copenhaga manifestarile de tip petreceri pe strada cu alcool si lampioane sunt mult mai populare si aglomerate decat muzeele in zilele lor libere, sau chiar si in zilele cu plata, ca nu e atata daca e pe gratis ci e daca ai chef sa bei la iarba verde fata de a te plictisi la muzeu. Eu personal pot sa zic ca desi nu ma inghesui nici la chermezele de strada deoarece nu o prea am cu alcoolul si nici cu urmaritul unor luminite sau lampioane sau licurici asa in sanul naturii, plus efectiv nu prea o am nici cu petrecerile antice de tip saturnalia sau bacanale, nici la muzeu nu ma duc asa de des, si de cate ori m-am dus la unul ma uitam mai mult asa la o chestie daca-mi atragea atentia si gata, adica nu stateam asa sa vad toata expozitia, ca eu ma plictisesc destul de rapid de chestii aranjate tematic, adica mi se pare ca e ca la scoala, si nu mai e nici o relaxare sa ai asa teme si orar propus, adica prefer, daca e vorba de activitati contemplative sa mi se prezinte asa intamplator, si doar daca e o activitate real sportiva in care sunt eu implicat sa fie cu program mai strict si pe o tema anume. Altfel, in timpul liber eu prefer sa fie total nestructurat si la voia intamplarii, ca asta ar mai lipsi sa imi fac agenda de gen azi ma duc la Luvru, maine la Muzeul de Istorie, etc. Daca e ceva care-mi atrage atentia si sunt curios atunci ma duc, dar e ceva spontan. Vasta majoritate a timpului meu liber, chiar si ca turist urban, pur si simplu hoinaresc aiurea la intamplare sau ma uit la vitrine mai stau pe o banca pe undeva in vreun parc sau ma uit la vreo parada sau intru in vreun chiosc cu reviste sau o cafenea, asta am facut si la Bucuresti si la Paris si la Londra si la Moscova plus in nu stiu cate orase mai mici pe unde am stat o perioada sau doar am trecut, pur si simplu ma plimb si las atmosfera locului viu habitabil sa ma inconjoare, su desigur ca si chiar fara da vreau imi atrag diverse atentia si uneori dau curs alteori nu, dar ff rar mi-am propus eu obiective, de ex uneori am calatorit expres undeva sa merg la un spectacol anume de teatru sau opera de obicei, dar rar, iar la expozitii m-am dus expres doar de cateva ori, una fiind o expozitie cu sculpturi de Brancusi si alta cu un schelet de print timpuriu prefeudal danez gasit cu niste podoabe din Roma antica pe el, pt ca avea un inel de tip Cartier si niste bilute de sticla gen aproape Lalique, care chiar m-au impresionat, adica sa le vezi asa pe un danez de la vremea Romei antice cu chestiile alea fie sterpelite fie primite cadou plus de calitatea alora de la vremea aia...zau, asa ceva chiar ca te poate face sa visezi...

mihaeladr spunea...

In alte orase crezi ca e diferit?

decoratiuni de gradina spunea...

Festivalul de Fotografie este preferatul meu!

Trimiteți un comentariu