Asa mi-am facut si eu de ras tara. Si-asa mi s-a replicat.

luni, 2 decembrie 2013

Am un mare noroc, din naştere. Nu sunt gurmandă, pot trăi câteva zile în şir cu doar doi McChicken şi un pachet de biscuiţi pe zi.
Asta mă ajută mult în excursii, fiindcă dispun mereu de fonduri limitate.

Hai că la Paris am reuşit eu să găsesc un hostel la doar 20 de euro pe noapte (e drept, cam fără duşuri şi totalmente lipsit de căldură, pe vremea asta, 3 grade maxima).
Însă cu mâncarea în Franţa pentru un gurmand tre' să fie un chin teribil.
Orice bistro e scump, iar porţiile câteodată sunt tipic franţuzeşti, adică în cantităţi moderate.

Aşa că, pentru 5 zile, a trebuit să recurg la McDonalds.
Nu stau să-mi bat capul de ce McChicken la ei costă 2 euro, în timp ce BigMac e aproape 4 euro.

Însă nu pot să nu mă gândesc cum am picat eu drept româncă sărăntoacă, ca o naivă veselă ce sunt!
La McDo mi-am comandat sandvişul, iar când m-o întrebat omul ce mai vreau i-am răspuns un ketchup şi l-am întrebat cât costă, fiindcă nu apărea pe tabelă.
S-a uitat brunetul amuzat la mine, m-a lămurit că e gratuit, după care mi-a trântit 4 pliculeţe pe tavă.
Să-mi ajungă, poate să fac şi provizii.

Nah, de unde să bănuiască românul că sosurile care la noi costă 1 ron în toată reţeaua Mc,
sunt în fapt gratuite în străinătate?
Acum, dincolo de jenă, rămân cu o dilemă :
carevasăzică în Franţa am fost luată drept sărăntoacă flămândă,
iar în România sunt, suntem consideraţi cum anume fiindcă ni se cer bani pe chestiile gratuite?

Asta cred că înseamnă tehnica punctelor de vedere multiple aplicată din literatură în lumea noastră cotidiană de tip fast-food.



8 comentarii:

Gabriela Cimpoca spunea...

Sa stii ca pana si in Scotia, sosurile la fast food-uri sunt gratuite, cateodata le gasesti pur si simplu aranjate in niste cutiute, pe fiecare masa. Romania este inca, probabil, in faza salbatica a capitalismului de tip fast food! :)

Rudolph Aspirant spunea...

Dar nu a zambit pt ca te-a luat drept sarantoaca flamanda, zau, a zambit doar asa pt ca el nu a calatorit in vacanta in asa de multe locuri straine si habar nu are ca in unele restaurante, nu neaparat mcdonald, dar si mcdonald, se plateste sosul, deci fiind el ignorant, I s-a parut ciudat, incongruent, si acest fel de nepotrivire contrastanta tocmai cu tinuta ta demna si eleganta, poate reprezenta o sursa de comic, (cf surselor de ccomic si umor descrise acum cca 100 de ani de francezul H Bergson, desi unii zic ca le-a furat de la un neamt). Asa ca nu trebuia sa interpretezi acessta intamplare in mod negativ, ci chiar sa te simti o demna ambasadoare a unei culturi complexe si straine in capitala Frantei.

Rudolph Aspirant spunea...

Si el ti-a oferit 4 pachete de sos nu in mod sfidator ci in mod mandru si ospitalier.(cf atat propriei lui probabile culturi individuale dar si a culturii profesionale promovate de angajatorul lui..zau...aceasta scena mi se pare atat de romantica, asa ca in Tarzan si cu Jane...desi desigur fara implicatia obligativitatii vreunei indragostiri, dar doar asa ca o incercare de comunicare intre 2 culturi...chiar daca poate au existat mici neintelegeri...

Rudolf Aspirant spunea...

Cat despre daca e bine sau rau ca sosul sa coste sau nu la unele restaurante McDonald...asta depinde atat de cine a preluat franciza acelor restaurante specifice cat si de anumite policy corporatiste regionale expansioniste ale corporatia mcdonald in diferite regiuni plus legislatia locala in vigoare....asa, chiar dincolo de sos, voua vi se pare ok ca un mcburger sa coste 32 de lire sterline in Luanda(angola) si numai 15 euro la Oslo, de exemplu ?

Eduard spunea...

@Rudolf 32 lire un mcburger?! Cred ca glumesti, nu ?

Radu spunea...

Nu am înțeles care e comparația dintre McChicken și Big Mac. Poate fiindcă nu sunt familiar cu aceste produse. Să înțeleg că unul e mai mic și altul mai mare? Sau dimpotrivă sunt similare dar unul e mai scump și de aici dilema?

Și eu sunt ca tine, oarecum. Nu am nevoie de multă mâncare așa că mă descurc ușor în excursii :D

@ Rudolf: mi-au plăcut răspunsurile tale. Jos pălăria!

Rudolph Aspirant spunea...

Am reverificat informatia despre Luanda ca si mie mi s-a parut exagerar. A fost publicata initial pe 4 aug 2012 in presa britanica dailymail co uk insa este vorba de un hamburger servit ca room service la un hotel, nu cumparat la restaurant, si asa mai inteleg, desi cel mai scump de care stiam eu (hamburger simplu comun servit ca room service) era in jur de poate 26 USD, desi in Sua, ca la Oslo, unde e minim 12 euro unuk asa la botul calului, nu am incercat...desi de fapt in Scandinavia ee mai ieftin sa mananci prin aeropoarte si prin hoteluri decat de pe strada sau de la supermarket, sau desigur cel mai ieftin e sa-ti vanezi si sa-ti pescuiesti si sa-ti culegi singur mancarea prin paduri (ca poporul are voie sa culeaga cati raci si scoici si ciuperci si pesti si elani de unde o vrea atata vreme cat respecta legislatia referitoare la pescuit si vanatoare, chiar de pe domenii particulare, adica padurile si apele apartin poporului nu proprietarului senior...ca aici nu au existat nici latifundiari nici iobagi, numai birocratii si preotii ce mai asupreau taranu, drept care taranul a invatat rapid sa se sindicalizeze ca orice proletar, mai ales daca tot il fortase preotul sa stie sa scrie si sa citeasca din Biblie astfel incat casatoria lui sa fie considerata legitima si sa poata primi act de proprietate si mostenire etc ca altfel aici s-ar fi inghesuit multi sa se casatoreasca cum a aparut ideea ca daca te insori poti sa capeti si o ferma pe aceasta baza, numai ca venea cu o conditie sa inveti sa citesti din Biblie si de fapt multi s-au lasat pagubasi inca de atunci, asa ca nici azi nici casatoria nici Biblia nu sunt ff populare, insa lumea prefera totusi sa acumuleze diplome universitare ca totusi nu se stie cand o fi nevoie de un certificat daca se schimba vreodata iar Habsburgii cu Burbonii sau vin chinezii sau catolicii, poate chiar niste chinezi catolici...asta ar fi total horror aicea...).

Ma rog sorry de divagatie dar m-am gandit sa prezint pe scurt si cultura McDonald din
Scandinavia.just in case sa nu se mai iveasca neintelegeri culturale pt turisti in viitor). Oricum, totusi, ideea ca Luanda e cel mai scump oras din lume a fost reluata si anul asta de bbc dar pe mai multi parametri nu doar pretul unui hamburger.

Rudolph Aspirant spunea...

Ha ! Revin ca sa povestesc ca am fost si eu prima oara la McDonald in Copenhaga, chiar la unul turistic de lux din centru, si nici aici nu erau pachetele de sos gratis, nici nu erau puse asa ca sa ia lumea cate vrea, mie nici prin cap nu mi-a trecut sa cer, deci habar nu am daca costa sau nu, dar burgerul avea deja pe el niste ketchup, dar nu am avut extra pt cartofii prajiti cand am ajuns acasa, ca nu l-am mancat acolo ca era prea aglomerat. A costat numai vreo 10 euro, e mai ieftin decat in Norvegia.

Trimiteți un comentariu