Cum e treaba cu Babele si psihologia - leapsa adaptata

joi, 1 martie 2012

Acu' ceva vreme, mai veselă vreme, primeam o leapşă de la Bogdănelu'. Era legată de obiceiul de a pune grâu la încolţit de Sfântul Andrei.
Doar că eu nu pun niciodată grâu la încolţit. Pentru că am pisică în casă (posesorii de pisici vor identifica relaţia de cauzalitate).

În schimb, de azi încep Babele. Obicei atât de tradiţional, încât nu se ştie sigur ce şi cum.
Numai eu cunosc vreo 3 modalităţi de determinare a zilei de Babă proprie - cum sună asta !
Una dintre ele înlătură posibilitatea de alegere a unei zile şi spune că Baba ţi-e în ziua rezultată prin scăderea zilei de naştere din ziua proprie.

La mine deci, născută sub semnul lui 9, Baba mea ar fi chiar azi.
Onorez prin urmare leapşa primită şi mă identific cu gândire pozitivă :
potrivit zilei Babei mele, trec din extremă în extremă, dar ce e mai bun vine la mine mai târziu.

Am început deci ziua cu un cer de ninsoare. Cer, poate chiar şi ninsoare. Nu ştiu, că mai nou oboseala mă determină să fiu cuminte şi să adorm înainte de 12 noaptea.
Însă până la miezul nopţii, când am privit eu, ningea.
Azi în schimb, lumină din plin, cum îmi place mie, soare care se lăfăie, nu glumă. Şi-a mai topit şi zăpada.

Ceea ce mă face să cred anul ăsta în predicţia Babelor : că s-or mai topi ele şi din 'zăpezi', dar tre' să am răbdare, că întăi e vremea cea urâtă.

Totuşi : oare cum s-o stabili cu adevărat Baba fiecăruia?

11 comentarii:

Anonim spunea...

N-am inteles cum se calculeaza. Care-i diferenta dintre ziua de nastere si ziua proprie? Nu-i acelasi lucru? Adica daca-s nascut pe 29 care-i baba mea?
Vladimir

Anonim spunea...

Am vrut sa verific ca nu-i post special. Nu-i :D. Deci postez aici sa ai primavara frumoasa si plina de aventura.
Vladimir

Mihaeladm spunea...

Vladimir, :)
asa-i cu regulile la romani - dupa ce ca-s multe, nici nu stii cum sa le aplici.
Unii spun ca iti alegi ziua de Baba - sa fie in intervalul 1 - 9 martie.
Altii spun ca din 10 se scade ziua nasterii. Numai ca eu sunt nascuta pe 29.
Si-atunci sunt doua posibilitati :
fie scad din 10 ultima cifra si atunci am Baba pe 1 martie.
Fie adun pe 2 cu 9 :) dar iarasi imi rezulta un numar mai mare decat 10. Deci ar trebui probabil sa adun din noi 1 cu 1 , rezulta 2 , il scad din 10 si rezulta ca Baba mea e pe 8.
Cum sunt slaba la matematica, prefer sa scad ultima cifra. :)
Superstitia asta cu Baba spune ca anul iti va fi precum e ziua in care iti pica Baba.
p.s. as putea sa optez pentru modalitatea mai simpla, de a-mi alege eu dinainte o zi intre 1 si 9 martie.
Dar eu cred in predestinare, nu il libera alegere :))

Mihaeladm spunea...

ah, da, multumesc Vladimir si pentru urari, primavara am sa incerc singura sa mi-o fac frumoasa, fiindca la cum se anunta o sa urmeze o perioada extrem de incarcata pana in iulie.
Primaveri frumoase si voua, cum vi le doriti, mai norvegiene sau mai clasice ;)

Rudolph Aspirant spunea...

Re problema predestinare Vs libera alegere: s-a rezolvat din 2002 (la nivel de premiu Nobel pt Economie): cum ai ales pana acum tot asa o sa continui sa alegi si in continuare, nu ai nici o sansa sa inveti nimic, desi e posibil sa te simti mai bine despre alegerile cu eventuale consecinte mai proaste daca incerci sa inveti ceva din Istorie daca esti tipul de persoana carei ii place studiul in general.

Rudolph Aspirant spunea...

Eu mi-am ales deja "baba" (mosul ?) la totala intamplare pe 6 martie. Revin sa raportez cum a fost...desi daca ma bazez pe experienta anilor anteriori in care am ales chiar la intamplare si alte zile, tot la fel a iesit: lui mama (cu care ma joc de-a asa ceva de cand eram mic) mereu ii ies zile senine si insorite si frumoase, si mie mereu imi ies zile ploioase si ursuze !

Nice spunea...

E foarte simplu, daca esti nascuta pe 29 aduni 2 cu 9 si da 11, aduni din nou, 1+1 si iti rezulta baba pe ziua de 2 martie, adica azi!
O primavara cu soare in suflet si pe cer, cu multa iubire, bucurii si prosperitate iti doresc si eu, Mihaela. :)

Anonim spunea...

Sarut-mana! Deci, fiind nascut si eu pe 29, am trei babe potentiale (doamne ce horror :D) plus una optionala. Deci pot fi pe 1 Martie, pe 2 Martie sau pe 8 Martie :D.
Maret..sper sa fie 3 zile la fel, altfel procedez statistic :D
Vladimir

Rudolph Aspirant spunea...

Chestia asta cu Regula suplimentara re ce zi ai voie sa alegi ca sa fie a ta in funtie de ziua ta de nastere am impresia ca e aparuta cultural pe teritoriul Romaniei mai recent, ca de ex bunica mea NU auzise de asa ceva si mi-a povestit cand eram mic ca pe vremea cand era ea mica alegeai total intamplator, nu cf zi de nastere. Am chiar impresia ca e poate teoretic posibil aparuta din 2 posibile motive, unul mai "obiectiv", si altul poate mai vag subiectiv:

a) in mod real acum vreo 200 de ani in Romania nu prea cred ca se tineau evidente chiar asa de precise re ziua de nastere a fiecaruia, CNP, certificate oficiale de nastere pt toti, etc, desi desigur lumea stia poate ca fusese nascuta "in ajun de Sf Maria", sau poate stia chiar si data nasterii, mai ales daca data nasterii era si ea trecuta cand se facea vreun botez in vreun registru bisericesc alaturi de data de botez a cuiva, plus nu se prea sarbatoreau zile de nastere asa individuale cu tort si cadouri pt fiecare copil, plus cultural nu era lumea asa de interesata de astrologie in Romania, si erau mai mult pe baza de "ce ti-e scris in frunte ti-e pus", sau "asa i-a fost norocul";

b) este posibil, m-am gandit, la nivel speculativ, desigur, ca alaturi de ce am scris ma sus, in mod real nivelul anxietatilor generale, inclusiv de tip superstitios, ale populatiei generale rezidente pe teritoriul Romaniei, (desi probabil nu numai acolo), sa fi CRESCUT in ultima vreme mai recent, drept care nevoie mai mare ritualistic-compulsiva de Reguli chiar matematice re diferite ritualuri mai vechi care aveau si ele rol de descrestere a anxietatilor generale ale tuturor alea mai de baza re viata, moarte, reproducere, etc, deci intr-un fel si poate legate de "destin" individual uman, si de aia apar Reguli din ce in ce mai complicate, plus desigur poate si interesul mai crescut pe ultima 100 de ani re chestii de destin + relaxare de influenta mai "orientala".

Rudolph Aspirant spunea...

P.S. (off topic, despre mine, ca persoana originara din Romania, totusi, si eu)

Eu personal, desi sunt o persoana in general anxioasa, si chiar imi este recomandat cvasi-in continuu de mai toata lumea sa ma perfectionez o data si eu mai bine in arta si tehnica relaxarii atat la locul/locurile de munca cat si in timpul liber, (ca intr-adevar ii fac pe cam multi sa intre si ei in panica din cauza mea), nu sunt prea fascinat in general de Orient, (nici ala mai apropiat, nici ala mai indepartat), decat poate la nivel de curiozitate asa de vazut un film din cand in cand cu Aladin, sau cu Keanu Reeves in rolul lui Buddha, sau de avut un moment de reverie total placut fata de cate o amintire personala placuta, ca de ex cele pe care le am fata de orasul Hong Kong sau de o doamna reala care a locuit o data de mult la Shanghai...ca intr-adevar e MARE Orientul, (si eu personal in India sau nici macar pe langa ea nici sa-mi dai bani si nu m-as duce !...ma rog, de la vreo 50,000 USD in mana in sus e oarecum discutabil), deci, in general efectiv nu le am cu meditatia, cu zen-ul pt relaxare, sunt inca in cautare de ceva potrivit si eficace pt mine personal, si nu o am nici cu astrologia, dincolo de posibil subiect de conversatie de screening/prezentat C-V initial la vreun date posibil romantic, unde eu mereu spun din prima, ca sa fie cat mai clar si mai usor pt eventualul partener sa stie cu cine are de a face, "ce zodie ai tu, ca eu sunt Balanta si Maimuta si, nu numai ca mie mi-a zis mama ca atunci cand m-am nascut chiar semanam exact cu o maimuta, pt ca m-am nascut prematur de era sa creada toata lumea ca eram si afectat permanent cerebral de la asta de mi-au facut si punctie lombara, de fapt chiar am si sechele pt ca am ADHD si nici la scoala nu m-am descurcat prea bine, plus nici nu ma pricepeam sa sug prea bine de a trebuit sa ma hraneasca laptele cu lingurita, dar am si citit, in plus, ca se potrivesc cu Gemenii, si cu Dragonii...tu esti cumva Geaman cumva sau Dragon ?...dar daca nu esti, nu-i nimic ca tot nu prea cred in chestiile astea, si imi esti simpatic oricum din cauza ca mi se pare ca ai...[compliment autentic credibil si posibil si util si in continuare, de ex un tatuaj interesant, un nas aristocratic, o centura cu catarama interesanta, niste cizme...]"

...asta cu cizmele desigur, la nivel de adevarat IDEAL, ca in mod real nu am avut eu personal niciodata oportunitatea de a spune cuiva eu personal ca are cizme care-mi plac...si daca as avea eu o asa oportunitate vreodata in viata, probabil ca ma voi converti imediat la orice religie se potriveste ca sa stiu cui exact sa ii inalt ofrande de recunostinta personala...

Rudolph Aspirant spunea...

Revin ca sa raportez ca azi aici a fost o zi cu cer senin bleu deschis dimineata, si bleu-gri deschis dupa amiaza, fara vant, fara soare prea proeminent stralucitor, placut dimineata si cam frig dupa amiaza. Ce inseamna ? Ca dimineata mi-a placut ff mult cum a fost, dar cand am iesit de la serviciu mi s-a parut prea frig.

Trimiteți un comentariu