Pentru cei pasionati, o plimbare prin istorie in Ploiesti

miercuri, 10 octombrie 2012

Acum trei weekend-uri participam la o iniţiativă cultural-istorică, ceva între nostalgie şi identitate locală, recuperare a memoriei şi exerciţiu de imaginaţie.

În Bucureşti o fundaţie numită Calea Victoriei organizează tururi plătite ale Bucureşti-ului în care, de-a lungul unor plimbări, istorici povestesc despre istoria oraşului şi a clădirilor.

Ploieşti-ul, desigur, nu are amploarea istorică a capitalei. Iar arhitectural e unul din oraşele ce au pătimit cel mai mult în comunism, din clădirile vechi foarte puţine scăpînd planurilor de modernizare şi sistematizare.

Însă cu mare bucurie am aflat că şi pentru Ploieşti-ul nostru, oropsit aşa cum este el, se organizează mai nou astfel de plimbări. Mai mult chiar, ele sunt organizate de unul din cei mai îndreptăţiţi să vorbească despre Ploieşti - din dubla perspectivă a informaţiilor şi a pasiunii : Lucian Vasile.

Spuneam că am participat la primul tur prin istoria Ploieşti-ului.
M-au impresionat două lucruri, primul în mod plăcut, al doilea în mod amar.
E plăcerea de a asculta un om în ale cărui vorbe se simte pasiunea pentru ceea ce face, lucru rar în zilele noastre. Interesul pentru recompunerea istoriei mari a oraşului inclusiv din istoriile mărunte ale locuitorilor săi.
În schimb, din ceea ce ne-a detaliat Lucian, istoria este destul de repetitivă, politicienii de ieri erau la fel de departe de ideal precum cei de azi, dorinţa de modernizare prin distrugere a existat de dinainte de comunişti.

Sunt multe alte lucruri pe care le puteţi afla dar pentru asta va trebui să fiţi prezenţi la noul tur prin Ploieşti organizat sâmbătă, 13 octombrie, cu începere de la orele 15 din faţa Casei Căsătoriilor. Costă 15 roni, dar îşi merită preţul şi timpul alocat!
Pentru înscriere sau alte info mergeţi direct la site-ul lui Lucian Vasile  -  RepublicaPloiesti.net

Eu vă recomand ca, dacă nu sunteţi tentaţi de această plimbare, cel puţin vizitaţi site-ul, citiţi acolo despre istoria şi casele Ploieşti-ului şi sigur veţi găsi măcar o postare interesantă !

6 comentarii:

Lucian Vasile spunea...

Multumesc fain pentru post :)

PS: ti-am raspuns la mail.

Vanina spunea...

Multumesc mult pentru postul ce l-ai publicat pentru noi cititoari, insa nu vreau sa super dar unde sunt pozele?

server dedicat spunea...

Eu sunt din ploiesti si vreau sa spun ca este un oras superb. Merita sa il vizitati

vienela spunea...

Sunt foarte ocupata sambata, mi-am facut deja programul, ca as fi venit si eu.

costum bebe spunea...

Ar fi bine daca Ministerul Turismului ar incerca sa stimuleze astfel de initiative. Toata lumea ar avea de castigat...

Hainute copii online spunea...

Multumesc fain pentru post :)

Trimiteți un comentariu