De ce se atrag opusurile. Sau bufnitele nu sunt ce par a fi.

duminică, 8 februarie 2015

Vineri seară mă uitam la unul din serialele copilăriei mele și-am înțeles un pic cum se derulează relațiile dintre două personalități contrastante.

Nu am făcut încă un studiu psihologic, deși ar fi o idee bună pentru o lucrare de licență proastă, anume cum se atrag și resping personalitățile opuse,  cum nu sunt niciodată banale asemenea relații, tocmai fiindcă mereu 'sar scântei'.

Cum vă povesteam, mă uitam la Maddie și David. Nu ratam nici un episod în copilărie !
Acum mi se s-a făcut dor de cei doi și mai ales dor de a mă inspira din moda anilor '80 și din stilul lui Maddie.

Iar în episodul pe care l-am revăzut vineri, Maddie, necredincioasa, simte pentru prima oară impulsul irezistibil de a se spovedi.
Intră în coșmelia aia a catolicilor (cu iertare să-mi fie, da' nu știu terminologia asta nici măcar pentru ortodocși) și încearcă să-i explice preotului că n-a venit pentru ceva anume, doar așa... că ar ar fi totuși ceva, anume colegul ei de muncă (numitul David) care e nebun, e ciudat ...
și cum ea e mereu cea care face lucrurile corect, cum e mereu cea disciplinată,
cum el nu respectă nici o regulă ...

Așa sunt portretizați cei doi în tot filmu, ea un cam snoabă și un pic prea 'scrobită', el mai mereu încălcînd legile și normele bunei-cuviințe.
Cu un mare asterisc însă : ea, cea mereu rațională, e cam blasfematoare, pe când el e credincios până la superstiție, cu teamă de Cel-de-Sus și cu încredere în același Mare Șef că îl va scoate din toate buclucurile, întocmai unui frate mai mare.

Mi-a plăcut mult constatarea asta, fiindcă asta cam așa e :
întâlnești de-a lungul vieții multe persoane cuminți și litera-legii, care totuși în interior sunt mai nonconformiste decât majoritatea,
și mulți rebeli care în adâncul lor sunt mai cuminți și mai tradiționaliști decât ar vrea să admită.

Iar unii dintre noi, cei atrași de un caracter total opus, în fapt nu facem decât să fim atrași de faptul că altul se manifestă așa cum noi îndrăznim să fim doar în forul interior.

Ei, momentan nu cred că o să-mi aleg asta ca temă de licență, partea aplicată e cam greu de demonstrat,
dar vă dezvălui un secret :
toată copilăria mi-am spus că atunci când voi fi mare am să mă fac blondă și mă voi coafa și îmbrăca precum Maddie.
Azi sunt deja trecută de mare, dar nu-s blondă și nici nu m-aș suporta vreodată blondă, mă visez doar roșcată, dar tot cu coafura și cu stilul vestimentar al lui Maddie.
Cred  totuși că   nu m-aș recunoaște nici eu pe mine de-aș aplica asta !

Oare și alții au crescut cu modele vestimentare din cestea luate din filme, ca și mine ?



4 comentarii:

De ce nu? spunea...

Oare asta inseamna "iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti"?

Rudolph Aspirant spunea...

E o atractie numai buna pt comediile de situatie. Daca ai de gand sa faci o lucrare de licenta serioasa recomand si mentionarea lui Eschil care, cf Aristotel, a fost primul din regiune care a inyrodus un al 2lea personaj in scena, (Sofocle ulterior adaugand un al 3lea pt a iesi un conflict mai complex), ca pana la Eschil se pare ca nu existau piese de teatru decat cu un singur personaj plus corul...adica exista asa poate un erou, gen dl Goe, insa nu existau cupluri gen Tanta si Costel. Insusi numele daco-getilor provine din comedii antice grecesti in care personajele numite Dao sau Daco erau pe post de valeti (aidoma lui Scapin), iar personajele numite Geta erau pe post de subrete (aidoma doicii lui Julieta sau a Dorinei din Tartuffe)

Rudolph Aspirant spunea...

Ma rog, numele daco-getilor nu provine exclusiv din comedii grecesti, comediile grecesti doar le faceau reclama, inclusiv pe piata muncii europeene, unde de mult se stie cat de isteti, intelepti si descurcareti si inventivi sunt descendentii daco-getilor...ma rog asta o stiu mai mult cei cu studii clasice la baza.

Rudolph Aspirant spunea...

Insa nu trebuie uitat nici Euripide deoarece datorita lui au aparut de fapt comediile romantice sau de situatie, ca daca era doar dupa Eschil ramaneau numai dramele de gen Mme Butterfly sau daca era dupa Sofocle ramaneau numai crime pasionale cauzate de amanti asa ca in Postasul suna intotdeauna de 2 ori...insa numai datorita lui Euripide putem avea incantarea unui Vis din miezul unei nopti de vara dau chiar si Moonlighting (cu Maddie si David).

Trimiteți un comentariu