Profesore, lasa perfectionarea, vezi pe facebook pe ce face pishu puiul meu!

marți, 7 decembrie 2010

Ma enervez rar. Rar, dar bine. Unul din subiectele sensibile e obtuzitatea mea cand vine vorba de rolul profesorului.

Exemplific si eu cu savoarea zilei de azi. Doamna Monica Tatoiu, fosta profesoara, fosta sefa de multinationala de "smacuri" -cum zice taica-miu, actuala purtatoare televizuala de intelepciune multidisciplinara. Discuta un caz flagrant de incalcare ... zau daca mai stiu a ce. A moralei nu cred, ca termenul e un arhaism iar noi suntem niste postmoderni. Sa fi fost incalcarea bunului-simt iarasi nu cred, ar presupune sa-l ai. Nici de incalcarea legii nu poate fi vorba, ca doar aici stim cu totii ca tre' sa acordam prioritate prezumtiei de nevinovatie, pana la dovedire; desi la faza asta noi romanii putem nuanta conceptul sub forma eternizarii prezumtiei de nevinovatie pentru persoane de un anumit status.

Pe scurt, doamna Tatoiu discuta o intamplare petrecuta in Bucuresti in urma cu o seara. Ingredientele intamplarii :

tanar, 20 de ani, bani gata, copil de politician, masini, etnobotanice, cearta cu iubita, samaritean care intervine, samaritean prins sub masina.

Nu stau sa povestesc, am omis chiar cateva ingrediente care fac intamplarea si mai "savuroasa".

Insa nu intamplarea m-a starnit, ci comentariul sus-amintitei.

Tanarasul asta se pare ca mai avusese parte de o serie de 15 minute de faima in trecut, pe cand presa descoperise cum se recomanda el pe facebook cu o poza in care facea pisu la o troita.

Atata i-a trebuit doamnei Tatoiu, sa auda de facebook ca a si gasit o solutie pentru di-solutia tinerilor de azi : "aceste retele de socializare sunt surse de informare. Asta trebuie sa faca profesorii cu elevii lor: sa intre pe profilurile lor de facebook si sa se documentze de-acolo despre ce fac elevii ..." (citat aproximativ, ideea exacta)

In ultima vreme am tot auzit, ba chiar din ce in ce mai des, pretentia asta de la tot mai multi. Nu inceteaza sa ma indigneze, indiferent de frecventa cu care o tot aud.

Dragi concetateni maturi : PROFESORUL NU ESTE PAZNIC LA COPII !

Si mai ales dragi parinti, draga doamna Tatoiu, veste naspa, breaking news conceptual : profesorul nu e menit sa va tina voua locul.

Profesorul nu e acolo ca sa faca munca pe care parintii au ignorat-o complet, adica sa isi EDUCE odraslele.

De fiecare data cand e o bataie in scoala, in curtea scolii, cand se drogheaza cate unul in scoala, in curtea scolii, cand in recreatii isi rup domnisoarele una alteia unghiile modelate, cand, cand, cand, se da vina pe profesori. Ca unde erau si ce pazeau, de ce nu interveneau.

Zicala batrana vorbea de cei sapte ani de-acasa. Era la moda prin alte vremuri sa fii educat.

Mai nou insa la moda e comportamentul de tip Pilant din Pont :

trimit la scoala un imbecil (intamplator fi-miu), il dotez cu bani (fiindca e fi-miu), el se doteaza si cu aroganta (ca doar e fi-miu) si cand se-ntampla cate o chestie care revolta trei prostanaci imi dau seama ca doar eu l-am trimis la scoala - ce mama lor au facut nemernicii aia lenesi de profesori ?

Pe cand eram eu mica existau scoli de corectie. N-o fi fost el deloc corect politic termenul, dar pe atunci inspira teama. Bine, pe atunci inca multe lucruri mai aveau autoritate. N-o fi frumos principiul, dar e sanatos.

Cand trimiti la scoala un imbecil sau un antisocial sau un razgaiat, nu te astepta, Mamitzo, ca profesorii sa iti trimita inapoi acasa un cetatean model sau macar un om normal. Fiindca nu e permis sa iti trimita acasa copilul altor parinti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu