O sa avem si co-plata pentru cate un politist personal

marți, 14 iunie 2011

Oricat am fi de poetici, de artisti, de glumeti, de intelectuali, asta ne priveste pe toti

Duminica asta am avut parte de un incident neplacut mergand pur si simplu pe strada.
Mi-am amintit involuntar de o faza la care am fost martora in vremea liceului, intr-o seara de toamna. Un tip de vreo 23 de ani bine imbracat venind din sensul opus, aproape alergand, cu parul ciufulit. Ceva anume transmitea panica (stiti ca asta nu are indicatori ce pot fi relatati, dar pot fi simtiti destul de bine).
De obicei nu insist cu privirea pe mutrele oamenilor. Acum era si seara. Insa m-am uitat curioasa si am vazut sange pe mutra tanarului. Fusese batut.
M-am uitat mai departe sa vad unde se grabea, fiindca dupa el nu alerga nimeni.
S-a indreptat catre sectia de politie. Statea la poarta astora si batea, dar nu-i deschidea nimeni.
Toate astea se intamplau pe bulevard, in centrul orasului, acum cativa ani.

Acum aud ca reorganizarea, modernizarea sau cum mama dracului o mai numesc imbecilii implica concedierea de politisti. Iar in Ploiesti stirea enumera sectiile 5 si 6 pe lista celor ce vor fi desfiintate.

Nu conteaza cartierele in care sunt situate acum cele doua sectii.
Faptul ca vor fi concediati politisti e nasol.

Eu una duminica am trecut pe langa doi politisti care patrulau si a fost bine ca am trecut pe langa ei. Si imi dau seama ca e nevoie de mai multi, fiindca imbecili, hoti, hartuitori, bolnavi mintal etc sunt.

Atata vreme cat guvernul n-o sa faca si taieri de infractori, ar face bine sa ne lase politia in pace ! Macar asa cum e ea acum, daca nu sa o multiplice si doteze si motiveze.

Eu una ma simt mai in siguranta stiind ca gasesc suficienti politisti care patruleaza perpedes si din masini daca vreau sa ma plimb prin oras.
Sunt convinsa ca si oamenii de la sate se simt mai in siguranta stiind ca au cate un politist la ei in comuna, nu in urmatoarea.
Si cred ca si politistii insisi se simt mai in siguranta patruland cate doi, fiind cate doi pe schimb si avand mereu spatele asigurat.

Asa e si in tarile civilizate, gasesti politie pe strazi suficienta.
Si daca imi veti replica faptul ca nu fac nimic astia ... inseamna ca nu pricepeti prea multe.
Politistul care doar patruleaza are doua roluri : unul de descurajare psihica a infractorului sa colinde si celalalt fix reversul, de incurajare psihica a cetateanului obisnuit sa colinde oricum, oriunde si oricat.

De obicei nu folosesc injurii (nici pe blog si nici in vorba) insa ma gandeam ca suntem un popor de mamaligi.
Astia ne pot elimina medicii, profesorii, politistii ca sa ne puna borduri, sa ne faca brand de tara, parcuri la sate, sali de sport etc Oricum nu protesteaza nimeni. Ba chiar multi mai iau in gura si motivatiile lor cu restructurare, modernizare, fluidizare, eficientizare si alte baliverne specializat exprimate.
Nici macar o petitie, o campanie a cetatenilor, o solidarizare ... nimic.
Ca de ce sa ma solidarizez eu cu politistul, ca nu pe mine ma da afara!
Ceea ce nu intelege romanul e ca suntem toti legati unii de altii, ne influentam si afectam reciproc si in cele din urma tot tavalugul asta al modernizarii prin eliminari are sa se prabuseasca in capul fiecaruia.

S-a introdus co-plata pentru medicul de familie.
Pe cand pentru politistul de proximitate?

5 comentarii:

waven spunea...

S-ar putea să greşesc dar desfiinţarea celor 2 secţii de poliţie nu implică şi disponibilizarea poliţiştilor care sunt acum acolo. Unii vor fi arondaţi altor secţii cu probabil exact acelaşi "teritoriu" de activitate iar alţii vor ieşi la pensie (mă mănâncă limba să comentez mai multe pe acest subiect dar prefer să n-o fac!).

Lillee spunea...

Nee, ma depasesc situatiile de genul. :)

zorin spunea...

Mare parte din politişti disponibilizaţi vor fi cei care trebuiau să iasă la pensie şi nu vor pleca. Oricum din experienţele pe care le-am avut eu cu poliţia, doar 10% din poliţisti îşi fac treaba calumea, restul de 90% sunt exact ca în bancurile cu poliţisti... nişte cretini.

Spre exemplu(unul recent din oraş este cel cu pedofilul din malu' roşu şi unu mai vechi cu valiza furată de un milion de euro dintr-o casă părăsită): eu nu-mi pot imagina cum acel pedofil încă mai poate face o victimă, fără absolut nicio teamă, în acelaşi cartier şi poliţia e aşa incompetentă să nu-l găsească. Adică au portret robot, camere de supraveghere prin oraş... dar nimic! Şi când se pun ăia deştepţi pe treabă: au găsit geanta cu un milion de euro furaţi din casa părăsită din ploieşti fără portrete robot în doar 2 zile!

zorin spunea...

Nu vor pleca ăştia tineri în completare la prima propoziţie, mă grăbeam

Mihaeladm spunea...

Waven, blocarea posturilor celor iesiti la pensie a contribuit de pilda la situatia din Vaslui, unde in tot judetul e un singur medic diabetolog. Sper si eu ca reorganizarea sa nu afecteze numarul politistilor arondati fiecarui cartier. Ca altfel salariile care ii motiveaza sa fie si activi ...

Sorin, esti si potimist cand crezi ca nu vor pleca cei tineri si vreau sa cred ca ai dreptate.
Esti si extrem de negativist cand le acorzi un procentaj de 90% incompetenta.
Si iarasi foarte optimist cand esti atat de increzator in rezolvarea cazurilor daca intervin politistii destepti.
Eu sunt mai sceptica, din pacate.
In cazul dementului asta de violator de pilda ... e drept ca au doua portrete robot, dar daca nici unul din cele doua nu seamana de fapt cu infractorul (banuiesc ca e posibil), ma intreb cum au sa-l gaseasca. Si repede inca !

Oricum, grea profesie asta de politist, riscanta si cu putine satisfactii. Daca e sa fim corecti, nu stiu cati dintre noi ne-am risca pielea si ne-am face treaba corect si cu zel, in conditiile salariale de azi ale politistilot.

Trimiteți un comentariu