Rezumatul Bacalaureatului 2011 : de la infractori pana la sinucigasi

vineri, 8 iulie 2011

N-aş fi crezut că până şi Bacul are să ajungă subiect la ştirile de ora 5. Şi totuşi chiar asta constat că s-a întâmplat. Cred că e singurul rezultat până în prezent al ultimului val de reformă. Nu-i motiv de îngrijorare oricum, că mai avem suficiente valuri în tolbele reformiste ale politicienilor.

Însă de data asta m-a enervat presa. Mass-media româneşti care devin parcă tot mai isterice.
În timpul bacului relatau oripilate că elevii copiază. Prezentatoarele citeau despre elevi trişori cu mai mult elan consternat decât ştirile despre bătăile cu săbii, jafuri sau aruncări cu maşina de pe trecerile de pietoni.

Deh, presa a descoperit în vara lui 2011 cea mai periculoasă specie de infractori - elevii la examene. Doar sunt tineri, deci dispun de energie pe termen lung. Şi mai au şi risc sporit de imaginaţie.

M-a iritat iniţial ipocrizia asta a presei. La bac s-a copiat dintotdeauna. În unii ani mai mult, în alţii mai discret.
Cu un an înaintea mea mi se povestea cum s-a dat bacul cu manualul pe bancă.

Da' întorsătura situaţiei a devenit de-a dreptul comică, dacă e privită cu detaşare.
Fiindcă după ce mulţimea asta de trişori a dat bacul au venit şi rezultatele. Care anul ăsta s-au dovedit a fi crunte.
Iar acum, surpriză : aceleaşi ştiriste/moderatoare sunt acum revoltate pe minister pentru că a împins elevii spre sinucidere prin examenul din vara asta!

Pe când am dat eu bacul eram revoltată că nu exista bac diferenţiat. Eu eram la cel mai bun liceu din Ploieşti (bine, pentru rigurozitate istorică tre' să spun că-s două licee cu orgoliul ăsta la noi). Însă aveam pe un anume cineva la un liceu industrial şi îmi dădeam seama cât de nedrept era ca lui să i se pretindă acelaşi nivel al cunoştiţelor precum mie, la liceu teoretic.

Văd că problema bacului diferenţiat n-a fost rezolvată nici până astăzi. Normal, fiindcă românii nu gândesc simplu cu creierul, ci complicat cu orgoliul. Şi buzunarul.
Cum adicătelea nu suntem noi o naţie de intelectuali, hă??

Unii spun că o promovabilitate de sub 50% la bac reflectă realitatea şi gradul de pregătire a elevilor.
Asta iar e o prostie, după căpşorul meu.
Apăi bacul nu-i decât un examen de finalizare, nu tre' să fie Olimpiadă. Deci ar trebui să aibă nivel mediu, accesibil. Pentru că după aia departajarea o vor face oricum studiile superioare, bacul nu contează decât ca să îl ai.
Şi-atunci un nivel de sub 50% promovabilitate e ilogic - dacă e doar un examen rezumativ şi majoritatea nu a reuşit să îl treacă, atunci înseamnă că respectivii elevi nici nu ar fi trebuit să ajungă la bac, ci să fie ocupaţi cu nişte corigenţe.

9 comentarii:

Yamasha spunea...

Pai si nu ti se pare asa? Nu este un examen mediu?
Daca nu era mediu si era greu, nu existau 60,70 medii de 10..

Florin Morosan spunea...

La faza cu mass-media românească sunt deja obişnuit să se procedeze aşa pentru că ori asta li se cere acelor ştiriste să facă, ori aşa au învăţat.
Din păcate mulţi din cei care au picat BAC-ul, nu trebuiau să ajungă până la el. Problema e că nu mai învaţă, nu îşi mai dau deloc interesul. Mai bine merg prin baruri, la biliard, prin parc, etc, decât să stea măcar alea 6-7 ore câte sunt în bancă.
Sincer, mi se pare aiurea să pui ca motiv de nepromovare al bacalaureatului acele camere de supraveghere. Camere sunt şi pe stradă, în mall, în gări, la bancă şi lista poate continua. Sunt prezente şi în viaţa de zi cu zi, poate chiar prea mult. Atunci de ce nu sunt stresaţi? De ce doar în sălile de examen devin copii stresaţi?

Mihaeladm spunea...

Yamasha, cred ca aceia de au luat medii de 10 le cam luau indiferent ce le dadeai.
Daca e cum spui tu si nivelul de dificultate a fost mediu ... :))) ma bine-dispune numai ideea asta. Iti dai seama in cazul asta care ar fi fost rezultatele la un nivel ridicat al dificultatii?
Sau te pomesnesti ca ar fi fost mai bune, pentru ca atunci s-ar fi concentrat mai mult. ;)

Mihaeladm spunea...

Florin, daaa, chestia cu stresul cauzat de camere de vederi e atat de hilara ... la cat se filmeaza copiii astia intre ei, sigur de la asta e! :)
Dar faza cea mai tare am auzit-o azi la teve, pe cand vroiam sa dau pe Turul Frantei am nimerit un nene care spunea foarte serios :
"cand s-or duce sa se angajeze astia din promotia 2011 angajatorul are sa-i intrebe : media e cu camera de filmari sau fara camera?"
Am ras de stupiditatea serioasa a omului.
Peste o luna de zile nici presa n-are sa-si mai aminteasca de povestea asta, daramite angajatorul care are criterii mult mai serioase decat sa stea sa vada promotia unui examen irelevant pentru din perspectiva lui.

raul rual spunea...

eu am zis mereu ca cei 7 ani de-acasa sunt mai importanti decat bacul...

Lillee spunea...

Sunt perfect de acord cu tine. Cred ca imi stii foarte bine parerea.

Mihaeladm spunea...

Raul, de aceeasi parere cu tine ! Dar ce parinti mai "predau" astazi cei 7 ani?

Mihaeladm spunea...

Lilee, degeaba avem noi aceeasi parere daca unul singur are o alta parere, dar ala e in frunte. :(

Notopic spunea...

Ma eu iti dau dreptatein ceea ce priveste reactiile din timpul si de dupa Bac. Dar eu serios ca vad si o parte buna in rezultatele astea " ingrozitoare " . E pentru prima data cand e evident pentru toata lumea ca asa nu mai merge. E gata invatamantul asta cu iz de Moscow. Astia de vin din urma nu-s cretini 60%... sunt cum am fost si noi dar cu ceva mai mult curaj. Generatia mea n-a prins regimul trecut dar a avut profesori ingropati in era ceausista. Noi nu am avut personalitate. N-am avut curaj. N-am schimbat absolut nimic... nici macar nu am incercat s-o facem. Am stat cuminti si am zambit frumos cand ne-au tuns 2. Ni s-a parut chiulul forma suprema de razvratire. Dar uite ca din spate vin astia mici. Care nu mai vor 12 materii... " toate cruciale ". Nu mai vor tone de informatie infipta-n capul lor absolut fara motiv. Vor schimbare si au si tupeu. Au 17 ani si-s tatuati si plini de gauri in nas si-n spranceana. Si asa cum nu mai accepta uniforma nu mai accepta nici cretinatatea sistemului. Astia mici sunt aia de o sa li se urce mumiilor ramase sa conduca-n cap... Bravo lor!!

Trimiteți un comentariu