Reabilitarea lui 'PROTESTEZ!'

marți, 17 septembrie 2013

În anii '90 protestatarii erau fie 'golani', fie 'plătiţi de Ion Raţiu', fie 'drogaţi', fie direct 'golani drogaţi din banii lui Raţiu'.

Acum, în 2013, avem în sfârşit noi proteste în stradă ale tinerilor.
Cu vreo 2 săptămăni în urmă m-a lămurit scurt un prieten cum e cu protestarii ăştia noi : 'nişte hipsteri plătiţi de Soros'.

Din alambicul etichetărilor se degajă o constantă urât mirositoare în mentalitatea românului sau cel puţin în demagogia românului (considerînd că nu crede în vorbele pe care le debitează) :
eşti sigur un declasat, un neisprăvit, un manipulat sau un corupt dacă protestezi !

Alarmant nu e doar gândul în sine, alarmant e faptul că avem încă un asemenea discurs (dacă nu cumva chiar o asemenea mentalitate, repet) într-o ţară sugrumată de dictatură timp de 50 de ani.

Înţeleg că unele teme de discuţie pot să nască polemici aprinse (eu de pildă pot discuta calm pe subiectul Roşia Montana). Dar nu înţeleg să legi cuiva căluşul la gură pentru că acela are de gând să te contrazică.

De ce oare, chiar şi în 2013, a protesta e un lucru rău?
De ce, mai mult decât atât, ideea asta e susţinută de unul de 33 de ani?
De ce trebuie să fim cu toţii o naţiune de yes-people?
De ce n-am învăţat la ce duce uniformitatea, tăcerea, acceptarea, consensul?
Şi o întrebare suplimentară, aplicată cazului Roşia Montana : de ce progresul înseamnă pentru unii doar distrugere, iar a fi cumpătat (inclusiv în relaţia cu mediul) înseamnă a fi doar vetust?

Dreptul nostru de a spune 'REFUZ!' îmi pare cel mai important drept pe care îl oferă democraţia. 
Nu mai spun de faptul că o democraţie implică şi să se ţină cont de aceste obiecţii ale populaţiei!
Mă limitez la a dori reabilitarea lui 'JE REFUSE!' (acel istoric Je refuse).
Lasă-mi dreptul să strig contra, să gândesc altfel decât tine, să vin cu contraargumente şi ai încredere în mine că nu mă plăteşte nici un Bill Gates ca să mă opun deciziilor pe care le consider nocive !

Iar dacă ai cap să gândeşti tu pentru tine, nu să preiei opinia majorităţii sau deciziile politicienilor, atunci gândeşte-te la asta :
uniformitatea de păreri nu e progresul,
'REFUZ!' al meu nu e semnul hipsterilor,
e semnul că orice problemă e complexă şi poate tu nu priveşti decât latura ei însorită !

ps.  Da, acel prieten m-a şters din lista de prieteni pentru faptul că am îndrăznit să-i spun cât de revoltătoare îmi pare atitudinea lui. Şi da, acel prieten care mi-o spus mie cum îs eu manipulată de Soros şi cam proastă că mă opun exploatării de la Roşia Montana lucrează în presă. Povestea e mai interesantă de-atât, dar ăsta e alt subiect.




4 comentarii:

Decenu spunea...

Opinia celui de 33 ani cred ca e rodul manipularii publice (a zis si el ceva ce a auzit mai des pe la televiziuni, nu ceva ce gandea cu propriul cap).
Acum aceasta manipulare a devenit atat de evidenta, incat ma mir ca mai exista oameni ce pot fi controlati astfel.

Rudolph Aspirant spunea...

La care "Je refuse" istoric te referi ? Ala din 1964 al scriitorului Jean Paul Sartre cand a refuzat premiul Nobel pt literatura din motive ramase obscure pt mine ( http://www.thecrimson.com/article/1964/10/26/je-refuse-pyesterday-the-most-coveted/ ) ?! Chiar asa de popular a fost acel "Je refuse" al scriitorului JP Sartre atunci in 1964, de a devenit "istoric", ca zau, ca a trebuit sa dau Google sa vad despre care Je refuse istoric era vorba, ca zau ca habar nu aveam ! Si a iesit ast pe pagin a1 a lui Google. Era vorba de alt Je refuse istoric autentic mai important ? Legat adica de vreun protest de grup mai larg decat unul simplu personal ?

Rudolph Aspirant spunea...

Na, acum am continuat sa dau Google, am gasit un cantec in franceza Je refuse asa destul de duios, melancolic, dar nu cred ca e politic e doar asa o pledoarie fata de o fata care paraseste un baiat, si el ii zice ca refuza sa asculte ca timpul le vindeca pe toate.

http://www.youtube.com/watch?v=FrzQdWPzKyU

Rudolph Aspirant spunea...

Zau, nu fac misto, chiar am devenit curios si vreau sa stiu despre care Je refuse istoric este vorba ! E legat de protestel alea Occupy Wall Street ? Ca si despre alea s-a incercat sa se zica/zvoneasca asa efemer pe Internet ca ar fi fost finantate de Soros, (desi au incetat destul de rapid, ca nu le-a mers acel zvon mai mult de vreo 36 de ore, ca le-a sarit toata presa in cap, si aia independenta si aia neindependenta, ca prea era ceva gogonat)...

Trimiteți un comentariu