Rosia Montana te vrea prost, nu bogat ! Tu ce vrei de fapt?

miercuri, 23 noiembrie 2011

Compania asta de vrea să 'investească' la noi, în Românica, îşi tot intensifică publicitatea menită să obţină acceptul opiniei publice de a se începe exploatarea zăcămintelor.

Trei idei scurte :

- faptul că mi-au inclus printre argumente cum că 'mediul va fi îmbunătăţit în zonă' e o aroganţă a unui p.r. imbecil care crede că poate spune orice, lumea va crede, fiindcă lumea nu gândeşte.
Şi chiar spune faptul că natura nu se poate descurca prea bine singură, dar o dată ce intervine omul în natură să vezi ce bine îi merge ei, naturii, care  nu se poate echilibra singură.

- ideea locurilor de muncă în zonă ... Nici tanti aia care croşetează în reclamă, nici moşuletul ce deplânge plecarea tinerilor, n-or să pupe angajări pe-acolo. Tanti cel mult ca femeie de serviciu.
Iar băiatul care vrea să devină inginer de mine da, o să fie angajat fix la munca de jos, că n-o să stea Gold Corporation să aştepte până capătă el experienţă ca inginer.

- punctul trei pleacă de la faptul că eu reacţionez aiurea la tentativele de persuasiune, adică devin mai încăpăţânată.
Dar acum nu e vorba de mine, ci de o deducţie logică :
dacă Gold Corporation ăştia folosesc atâta bănet pentru campania de convingere (şi chiar tre' să fie ceva bănet, gândindu-ne numai de câţi ani tot derulează campania) , întrebare :
oare au investit atâţia bani până acum fiindcă vor să ridice PIB-ul României?,
fiindcă vor să ajute o zonă defavorizată?,
mediul şi şomerii României?
Sau fiindcă vor să se îmbogăţească ei ?
Şi fiindcă au simţit, animale de pradă cum sunt, că din Roşia Montana se poate obţine bănet gras ?

p.s.  nu-mi aduceţi argumentul cu 'vor ajuta ţara implicit prin plata taxelor şi impozitelor' dacă nu ştiţi povestea ironică a celor de la Nokia de Jucu şi a prostiei penibile dovedite de români şi atunci.

5 comentarii:

aditza spunea...

Eu sunt impotriva exploatarii aurului de catre straini. Sunt pro exploatarea romaneasca. Poate statul roman se va destepta si va inchiria tehnologia necesara (daca tot spun ca este scumpa de cumparat) pentru a exploata mminereul aurifer pentru sine.

Anonim spunea...

Ideea subliniata este excelenta: tine de bunul simt elementar sa nu crezi atata reclama agresiva ci chiar sa-ti pui problema ca e ceva putred la mijloc... Pe langa faptul ca mint cu nerusinare ca orice corporatie disperata dupa profit, determina prin mituire la nivel inalt obtinerea ilegala a avizelor necesare demararii proiectului. Un proiect DEVASTATOR din toate punctele de vedere...

Anonim spunea...

Eu nu gasesc nimic surprinzator sau revoltator. N-am alte asteptari. Ce fac ei e scris in programul genetic al oricarei corporatii :D. Nici o companie din lumea asta si nici vreun conducator sau politician nu face vreodata ceva pentru "binele natiunii". Interesele sunt pur personale. Scopul primar al oricarei companii este sa faca profit. Din orice si cu orice pret. Altfel inceteaza sa existe. Scopul ei nu este sa pupe pensionari, nici sa angajeze tineret si nici sa se ingrijeasca de mediu. Astea au devenit scopuri secundare in momentul in care au fost impuse de mediul extern. Nici o companie nu le face cu drag fiindca sunt “pierderi” (de timp, bani si resurse). Bine-nteles, ca vor incerca sa manipuleze populatia locala. E natural sa incerce! Unii o fac mai bine altii o fac mai prost. Dar toti o fac. Mi se pare un pic naiv sa ne revoltam ca incearca sa ne prosteasca. Mai degraba ar trebui sa facem misto de ei ca o fac asa prost. Dar oare o fac prost? Nu cumva e prost la standardele dumneavoastra? Cum dumneavoastra aveti IQ-ul peste medie mi-e teama ca campania de manipulare poate fi foarte eficienta pentru aia mai putin dotati. Altii o fac suficient de bine sa prosteasca pe toata lumea. Dar cu alt gen de slogane. Unde cred ca gresesc cei de care vorbiti dumneavoastra este ca nu s-au adaptat la cultura locului. Folosesc slogane occidentale intr-o societate inca foarte orientala. Occidentalii le inghit. Romanii sunt mai pragmatici si dupa ‘jde ani comunism recunosc mancatorii de cacat din prima. Occidentalii sunt induiosator de naivi. Asta ca sa nu mai vorbim ca masculului roman mediu i se rupe si de baba si de mos si de ecologie.
Vladimir
P.S. Nu-s corporatist, nu-s manager si am dificultati sa asez regiunea in discutie pe harta (desi mi-e cunoscuta de cand am ajuns prima data in Romania pe la 16 ani) deci n-am vreun interes neortodox :D.

Mircea Vladut spunea...

Ciudat, dar imi plac si sunt de acord cu toate opiniile exprimate aici. As adauga doar ca faptul ca nu se adapteaza la stilul romanilor este un mare minus al companiei respective, caci arata multa ingustime. Eu inteleg aceasta ingustime a vederii foarte bine, caci am avut directori canadieni. Ii doresc companiei sa aiba aceeasi soarta pe care au avut-o canadienii pe care-i cunosc eu.

Toma Alin Gabriel spunea...

Romania are 3% din proiectul Rosia Montana!

Ma intreba o baba daca vreau sa sustin proiectul, ii zic sa se duca acasa ca o asteapta nepotii.
CUM SA SUSTIN ROSIA MONTANA!!!??!?!?!!

Trimiteți un comentariu