X Factor, un esec realizat cu talent. Talent pentru esec teve.

duminică, 6 noiembrie 2011

Nu m-am uitat la 'Românii au talent', că nu mi se pare că poţi alege care-i cel mai bun fruct dintre mere, pere, corcoduşe şi coarne.
În schimb, am fost curioasă faţă de 'X Factor', ştiind că alege doar dintre oamenii cu talent într-ale cântatului. Porneam cu aşteptări mari.

Fraieră eu, să nu iau în calcul chiar numele unei emisiuni !
Ce mama lui e ăla factorul 'X' ? Cum se defineşte ? Care-i legătura lui cu cântatul ?

Mai întâi au fost ediţii cu preselecţiile - unde, în afară de strecurarea unor poveşti lacrimogene, că doar suntem români de la 'Surprize, Surprize' încoace, chiar am putut asculta nişte oameni cântând.
Şi mulţi talentaţi, mulţi care au reuşit să transmită stări mai ceva decât 'profesioniştii' din muzica românească (cât de profesionişti îs majoritatea ... văleleu !).

Etapa următoare a fost o dezamăgire cruntă : li s-au impus oamenilor vreo 3 cântece cu care au defilat toţi, 3 cântece alese de juriu sau de precupeaţa de la tarabă, nici nu contează.
Ideea e că nici măcar marii cântăreţi nu cântă orice, ci îşi aleg ei cântecele, tocmai fiindcă oricâtă voce ai avea, sunt melodii ce te avantajează şi altele care te fac un anonim cu toate octavele tale.

În etapa asta oricum Antena 1 şi-a bătut joc de spectatori, că a ales să-i lase pe fiecare să 'demonstreze' vreo câteva secunde - a rezultat un montaj horror, de voci diferite care, puse cap la cap, sunau ceva de genul
'LET
it beeee,
let iiiit be,
la
LU
li,
lu li la'
Cam aşa de armonios şi cam atât s-a înţeles din talentul fiecăruia.

Etapa următoare : proba de dans. Probabil or fi vrut să ia şi din publicul 'Dansez pentru tine', dă-i cu ciorba înainte, ne băgăm picioarele în el de talent, vrem multilateral dezvoltaţi.

Etapa următoare : cei rămaşi, împărţiţi, iarăşi altă prostie, în 3 categorii egale pe criterii de vârstă, au primit câte un cântec să-l înveţe de pe o zi pe alta. Şi iar ideea de a impune.
Unii au uitat versurile la audiţii, că deh, n-au avut decât o zi să înveţe 4 strofe în engleză.

Şi-aşa se face că am intrat în ultima fază a concursului cu 12 -parcă 12- concurenţi din care unii falsează crunt !

Bine, nu pun în discuţie gândirea (ha!) care a stat la baza structurării etapelor.
Însă mă miră în continuu o chestie :
de când Mihai Morar, un dj de radio parcă, poate fi numit Mentor pentru nişte oameni cu talent la cântat ? Cum le poate fi el mentor ? Care-i criteriul superiorităţii lui relevant în plan vocal ?

Mă mai miră şi că Paula Seling, singura persoană din juriu ce poate fi Mentor muzical, a ales săptămâna trecută să păstreze în concurs tocmai individul ce-a falsat.
Care-i treaba ? Vor să se 'lucreze' reciproc Mentorii între ei şi să-şi dea afară tocmai rivalii cu talent ?

Mare dezamăgire X Factor ăsta.
Să-mi fie învăţătură de minte să mai caut talentul la teve !
Ce să caute talentul acolo unde tre' sa vezi shooooowwww, entertainmeeeent, şoooocccc ...

Bine că pe rockerul cela ce dădea furnicături cântând 'Bohemian Rapsody' (un cântec ce mie una nu mi-e nici măcar drag), bine că pe tipul ăsta l-au trimis acasă după proba de dans !
Nu merita să fie aici ! Aici e treabă de talente teve, nu de talent pur şi simplu !


1 comentarii:

aditza spunea...

Si mie imi pare o porcarie x factorul de dupa preselectii incoace. Singurul care a m,ai ramas in competitie si merita sa o castige pe plan vocal vorbind, este Vasile Iulian. Tiganul acela urat care face ce vrea el cu vocea lui. Nu-mi place ca-i pune sa cante ce vor ei. Nu-i adevarat ca daca esti artist trebuie sa canti orice gen. E suficient sa canti unul si bun dar sa-l canti precum nimeni altul. Trupa x-treme imbinata de ei, era paralela. Fetele care aveau ceva voce pe plan individual, trageau fiecare la caruta lor cantand impreuna, dar juriul le-a catalogat drept cea mai buna trupa de fete din Romania. Morar e pa, el puncteaza mai degraba miscarea si look-ul si mai putin prestatia. Paula e o plangacioasa careia ii este greu sa elimine pe cel mai slab dintre cei buni si Adrian Sina e mai praf decat multi concurenti pe care i-a eliminat. Totusi show-ul e show.

Trimiteți un comentariu