Comparatie CFR-istica dintr-o leapsa

marți, 24 iulie 2012

Am primit o leapşă de la Pedagogul Florin pe o temă dragă mie : trenurile.
Am aşteptat să am şi o experienţă recentă cu CFR-ul iar acum pot răspunde în cunoştinţă de cauză.

1. Când ai mers ultima dată cu trenul? Mergi frecvent?
Nu merg atât de des pe cât mi-ar plăcea. Tocmai săptămâna recent încheiată am străbătut vreo câteva traverse de cale ferată, ba cu Regio, ba cu InterRegio, ba cu InterCity-ul.

2. Cum ți se pare mersul cu trenul?
Eu prefer mersul cu trenul oricărui alt mijloc de transport. Singura nemulţumire e desfiinţarea multor linii CFR şi astfel, pentru mine cel puţin, multe localităţi rămase 'izolate'.
Plus preţurile mari, dar prefer să nu mă enervez cu subiectul ăsta.

3. Când ai apela la tren în defavoarea mașinii?
Mereu, dacă ar fi după mine.

4. Ai mers vreodată cu nașu`?
Nu, îmi sar capacele să ştiu că eu plătesc 18 lei biletul şi să văd un 'jmecher' care scoate 2 lei, i-aş băga la puşcărie şi pe 'naş' şi pe 'jmecher', din postura mea de proastă, de plătitoare.

5. Știi noile denumiri ale trenurilor?
Da, le ştiu, dar mă încurcă - doar o altă pălărie europeană preluată prostesc, fără a avea vreo justificare sau vreo acoperire în realitate.

Eu aş pasa leapşa mai departe, dar cumva adaptată.
M-ar interesa o scurtă comparaţie între experienţa de a merge cu trenurile în România şi cea de a folosi trenurile în Marea Britanie - aici ne-ar putea ajuta Aliceee - sau în ţările francofone - aici ar fi rândul lui Kadia.
Plus Nice a cărei părere despre călătoria cu trenul chiar nu o ştiu.

14 comentarii:

Anonim spunea...

What,....
Tu vorbesti de CFR
Interegio si Intercity?
Au scos acceleratul si personalul? :uimita:

Nice spunea...

Am fost cu trenul in Belgia, atat pe ruta Bruxelles-Bruges, cat si Bruxelles-Gent. Fata de Romania, trenurile din Begia mi s-au parut mai elegante, mai confortabile si...mai putin aglomerate. Ah, si mai curate. Mi-a placut enorm calatoria cu trenul in aceste conditii. :D
PS
Poate s-a mai schimbat si pe la noi cate ceva, ici colo, in punctele esentiale.

Mihaeladm spunea...

Da, Hapi, cred ca e mai putin de un an de cand au schimbat denumiririle trenurilor. Gata cu cele vechi. InterCity era de azi de zile, insa co-abita cu Personalul, ACCeleratul si Rapid-ul.

Mihaeladm spunea...

Nice, ai atins un punct sensibil : una din dorintele mele este sa merg cu TGV-ul. Insa cand am fost in Franta nu mi-a mai ramas timp si pentru asta. Dar chiar imi doresc sa experimentez si alte cai ferate, poate ca am sa fiu si eu la fel de incantata de diferenta precum esti tu.

aditza spunea...

Ai o leapsa la mine pe blog, daca tot esti la lepse.

Mihaeladm spunea...

Aditza, o preiau vineri, ca sa indes lepsele una dupa alta. :)

FJ13 spunea...

Totul depinde de ruta.
Acum doi ani se intarzia mult pe ruta spre Ardela, dar spre Moldova/Bucovina mai deloc.
Un personal(regio) Bucuresti,- Ploiesti- Buzau- Ramnicu Sarat si unde o mai duce e de tip vechi, cu sau fara geamuri si canapele rupte. Pe cand unul Bucuresti-Ploiesti-Campina-Brasov e de tip nou, cu aer condiditonat si tot tacamul.Cel putin asa am observat eu.
In August anul trecut trebuia s-ajung in Radauti,dimineta eram in gara de Sud-Ploiesti si-mi spune doamna "are intarziere deja 180 de minute si vine de la Sofia, pana ajunge aici mai dureaza.Luati acceleratul (interegio-ul de acum)pana la Bacau si apoi personalul pana in Suceava. Ce sa fac?Asta am ales.In tren ma gandeam,ajung in Bacau si fug la informatii repede ca sa vad exact ce si cum, na, municipu, cred ca e si nod de legatura sa ma vezi alergand cu doua ghiozdane si injurand.Sa-mi ocup si loc, ca o fi de navetisti,acolo sa ma vezi.Ajung in Bacau si spre marea mea uimire, pustiu.Ma informez,gasesc si trenul, tras deja, pe linia moarta, ma urc,sa-mi ocup loc, ca doar o fi de navetisti si peste cateva minute pleaca...aproape gol.In tot vagonul eram eu, o familie si inca doua persoane (tot vagonul,nu compartimentul).Asa se prezentau si celelate. Bineinteles ca m-am schimbat de blugi direct acolo, nu m-am mai chinuit la baie, cu ajutorul unei esarfe si cu indemanarea si rapiditatea mea am reusit.Mi-am facut unghiile, am citit si am turbat de plictiseala pana la Suceava.
Trenul nu era nici murdar,nici rupt,dar mi-aducea aminte de linia spre Slanic,din vremurile bune.

mihaeladr spunea...

Am preluat si eu leapsa!

Florin Morosan spunea...

Mulțumesc că ai rezolvat leapșa.

Eu chiar ieri am călătorit iar cu trenul (Regio) și am fost chiar foarte mulțumit. Nu a avut întârziere niciun minut, ceea ce m-a bucurat și mirat în același timp.

Unknown spunea...

Buna,
In sfarsit ti-am raspuns si eu, imi pare rau ca a durat atat ;)

Mihaeladm spunea...

Kadia, nu-i problema de intarziere, fiindca si eu am cam lipsit de pe bloguri.
Nu mai spun ca eu stau prost cu promptitudinea de felul meu. :))

Mihaeladm spunea...

FJ13 :))) banuiesc ca e din concediul tau de anul trecut intamplarea, stiu ca am fost plecate cam in aceeasi perioada.
Eu spre Moldova nu am mai mers de ani de zile, mi-e si rusine. Interesant ceea ce imi spui, imi confirma suspiciunea ca rutele spre Moldova sunt considerate mai "saracacioase" din moment ce nu au modernizat trenurile.
Partea cu schimbatul in tren e adorabila, am sa ii spun si lui Aditza de ea, sa nu mai zica mereu ca numai eu pot face asa chestii. :)
Oricum, pe tren in Romania e recomandabil sa ai cel putin o carte la tine. ;)

Mihaeladm spunea...

Mihaeladr, acum imi functioneaza si mie bine netul si am sa trec sa vad ce ai povestit, scuze pentru decalajul asta al meu.

Mihaeladm spunea...

Florin ... de intarziere nici un minut n-am mai auzit, mi se pare ca ai fost beneficiarul unui moment de exceptie. :) La mine 10 minute a fost cea mai buna performanta cu CFR-ul anul asta. :)

Trimiteți un comentariu