Pro si contra - M-am saturat !

marți, 17 ianuarie 2012

Poate e o caracteristică general umană, de animale pasionale ce suntem !
Sau poate că românii sunt mai iraţionali şi mai pătimaşi decât alte neamuri.

Cert e că m-am săturat de replica auzită în orice context - în familie, între prieteni, la muncă, în societate :
'aha, deci nu ţii cu mine, înseamnă că sigur ţii cu duşmanul meu !'.

Cea mai nouă aplicare a replicii ăsteia ce mă scoate din sărite e folosită pentru oamenii ce au ieşit zilele astea pe străzi.
Dacă scandează contra, atunci sigur sunt pentru USL, pentru ceilaltţi !
Prostii ! Iar cine crede asta se îmbată cu ceai !

IRITAREA nr 2 :
Şi tot legat de situaţia asta nervoasă din România de zilele astea, mă mai enervează o chestie : cei care strigă şi îi cheamă şi pe alţii să protesteze sau care scriu despre cât de nenulţumiţi sunt, cică se cheamă 'agitatori'.

REPLICI PE CARE IMI VINE SA LE URLU :

dacă nu sunt pentru X, nu înseamnă că sunt de partea 'duşmanului' lui X.
Pot să nu cred în amândoi, să-mi fie lehamite în mod egal de amândoi, să nu ţin la niciunul.
Să mă nemulţumească şi o opţiune şi opusul ei.
Să am calea mea, de mijloc.
Să vreau să fiu eu, cu opţiunile mele, care nu sunt nici ale lui X, nici ale lui Y.

Cât despre 'agitatori' ... turbez să fii numit astfel.
Să ţi se confişte până şi dreptul de a vorbi despre nemulţumirea ta şi de a încerca să-i trezeşti şi pe alţii mai la realitate!
Să fii numit agitator în loc de protestatar ?
Ce s-a întâmplat cu vorba asta, de ce a dispărut?
De ce mai nou e rău şi imoral să protestezi??

9 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca in conceptia colectiva treaba cu "agitator vs. protestatar" n-are legatura cu definitiile de dictionar lor de dictionar. Cred ca reflecta perceptia publicului despre numarul persoanelor implicate. In opinia televiziunilor "agitatori" sunt o mana de oameni sau chiar indivizi izolati, cu o agenda nu foarte clar satbilita, dar care instiga la protest. Protestatarii sunt un grup mare de umani care urmeaza o agenda dictata de altii si care actioneaza urmand reguli de grup nu individuale. Pe scurt agitatorul instiga la protest si protestarul adera la o actiune de protest. Ultimul e masa de manevra si e tratat ca atare. Ca atare am o nelamurire: de ce ai prefera atunci sa ti se spuna protestatar si nu agitator?
Cat despre romani si mie mi se par mai irationali si mai patimasi decat media, ca orice meridionali (sudici). Genul de atitudine pe care o descrii tu este, in opinia mea, consecinta lipsei de educatie a respectivilor si n-are legatura cu natia ci cu sistemul de invatamant. Copiii romani (majoritatea, nu generalizez) nu sunt invatati sa-si argumenteze opiniile si actiunile. Parintii lor nu o fac, profesorii nici atat. Nu sunt invatati sa dezbata, nu exista ore de "Debate", in care sa fie fortati si educati sa se puna in panotfii adversarului si sa vada cam care sunt argumentele celuilalt. Si mai rau, nu-s invatati sa piarda si sa recunoasca cand gresesc. Si treba asta are repercusiuni grozave la nivelul intregii natii. De unde cred ca apare si nesiguranta atator romani cand ies in occident. Nu stiu sa-si aprecieze valoarea si nici sa-si argumenteze pozitia.
Daca e sa fi observat eu ceva la natia romana (ma refer la caracteristica nationala) este paranoia si ipohondria (din nou, nu zic ca nu-s exceptii). Intotdeauna romanul se simte lezat, atacat, batjocorit, nemultumit, mereu e cineva de vina, mereu i-a facut careva ceva. Istoric. E o vaicareala generalizata. Istorica. Asta-i parerea mea de om venit din afara. Asta m-a frapat primul lucru. Si nu-s singurul. Orice strain observa asta. Si da, cred ca chestia asta "daca nu esti cu mine atunci esti impotriva mea" tot din paranoia vine.
Vladimir

Mircea Vladut spunea...

Cred ca e prima data cand romanii contesta pe cineva, dar nu-si pun sperante in altcineva. Cred ca e prima data cand "dusmanul lui X" nu va putea fructifica nemultumirea romanilor fata de X. Cred ca e pentru prima data cand romanii au inteles ca intreaga clasa politica e doar o mana de parveniti care au profitat de pe urma votului nostru. De ce sa mai accept un sistem care nu poate fi altfel decat corupt? In intreaga lumea sistemul genereaza coruptie, insa in alte tari care au avut conditii istorice favorabile si sunt mai bogate, coruptia afecteaza mai putin populatia, caci raportat la fondurile tarii nu se cunoaste chiar asa de mult cat se fura.
Orice sistem politic incepe bine, dar cu timpul clasa politica ajunge sa fie ceva separat de restul populatiei.
Pe mine nu ma intereseaza cum sunt numiti oamenii care sunt in strada: in anii '90 au fost numiti "golani". Important e ce vor oamenii. Important e ca oamenii au inteles ceva.
Nu cred ca romanii sunt irationali.
Lasa-i pe cei ce se culca pe o ureche, facandu-si sperante ca vor ajunge la putere datorita nemultumirii populatiei in plata lor. In Romania niciodata opozitia nu a castigat alegerile datorita meritelor, ci datorita votului negativ dat pentru putere.

Rudolph Aspirant spunea...

IMHO, Mihaela, ai dreptate, Vladimir, ai si tu dreptate, Mircea Vladut, si tu ai dreptate.

As mai zice ceva, dar mi-e teama sa nu va suparati pe mine, desi efectiv o zic destul de sincer, si nu la misto fata de voi, ci cel mult fata de altii, si nici macar atat, I feel your pain, (citat William Jefferson Clinton, 1992), and it truly takes a village to raise/educate a child, (citat Hillary Rodham Clinton, 1996).

Ce sa fac ? Eu intr-adevar functionez momentan chiar la nivel de 12 ani la serviciu (impliniti cronologic de mine chiar in 1992), si 16 ani off serviciu (impliniti cronologic de mine in 1996), drept care nu imi vin in minte citate de oameni politici compasionali decat din aceste perioade.

Anonim spunea...

:)) No pain here mate! :D
Sunt vesel, satisfacut, multumit, optimist si fericit si daca mai dai peste mine in viitor ai sa vezi asa-s mereu. Cat despre citatul cu satul nu-s de acord. Eu zic ca trebuie un tutore bun. Satul habar nu are ce ii e bine si ce nu. Invatamantul de masa functioneaza suboptim. Dar nah, faptul ca-i citata nu o face nici desteapta, nici sa aiba dreptate.
Vladimir

Rudolph Aspirant spunea...

Macar promiteti-mi si mie, ca sa imi mentin speranta ca poate am sa fiu motivat si eu sa votez in vreo alegere prezidentiala importanta pt Romania cat mai am dreptul la asa ceva, deci mai aveti cam 6 ani sa-mi impliniti dorinta:

va rog frumos, ca activisti politici cu spirit civic deja demonstrat, prin scrierile voastre, si dezvoltare morala cu adevarat admirabila la nivel de nota 5 pe scara Kohlberg, (nivel la care, cand vine vorba de ales in mod moral catre un curs de actiune/comportament sau altul, chiar incepe sa iti pese si de societate si de bunastarea ei mai generala, nu numai de salvat propria piele si de a fi obedient de autoritati din cauza de frica de pedeapsa simpla), vs media curenta a romanilor, estimata cf cam pe unde ma situez eu, un om, cred, chiar average, cel putin ca IQ, (104), dar si in legatura cu alte statistici, care e aprox 3,75, (cu nota 6 maxima fiind doar de nivel utopic ideal de neatins in mod realist de mai nimeni), sa faceti tot posibilul sa se creeze conditiile optime pt o proxima cursa de alegeri prezidentiale cu adevarat istorica, de nivel efectiv, fara nici un misto de care nu a mai vazut de mult nici Parisul, si, sincer cred, benefica pt Romania din mai multe puncte de vedere, (optimism general, entuziasm pt alegeri, speranta, spectacol de lupta interesanta si destul de dreapta si potrivita unei tari cu democratie in curs dinamic de dezvoltare, posibil beneficiu economic prin respect sporit din partea comunitatii internationale, ocazie de educatie de public larg, la nivel placut de infotainment, etc),

cursa prezidentiala intre candidatul rosu-verde (stanga, ecologisti, minoritati) dl Marian Vanghelie vs. candidatul galben-portocaliu (centru, centru-dreapta, conservatori) dl Mihai Razvan Ungureanu, cu UDMR + Diaspora ca swing vote, (cu probabilitate 63 % ca UDMR sa il sustina pe dl Vanghelie, si 59 % ca Diaspora sa il sustina pe dl Ungureanu) !

Zau, la o asa alegere chiar ca m-as duce si eu, plus chiar cred ca voi deveni mai optimist re posibilitate si imbunatatire realista democratizare Romania + competente mass-media in lb romana de la nivelul actual de sfarsit de secol XIX (romanesc) la nivel de tranzitie de secol XX-XXI (international regional) peste numai 2 generatii, nu 2 1/2 cum cum estimez acum, si sa stiti ca, zau, nu fac misto, si chiar de aia va rog sa faceti tot posibilul pt asa ceva.

Anonim spunea...

Ooops, pare-se ca eu nu-ti prea pot indeplini dointa-ti arzatoare :P. Sunt total necorespunzator pe post de duh de lampa, din urmatoarele motive:
1) "activisti politici cu spirit civic deja demonstrat". Pai asta cade. Te inseli. Eu politica nu fac. Deloc. Cu istoricul meu n-am caderea si instructia. Dar ma amuza teribil pe aia care fac si chiar isi inchipuie ca pererea lor conteaza :D.
2) Treaba devine cu adevarat anevoioasa findca nu-s cetatean roman, n-am drept de vot/decizie in patria romana. Lucrurile se schimba pentru alte patru locatii, dar alegerile de acolo nu te intereseaza pe tine :D.
3) nu prea stiu cine-s aia pe care-i amintesti mai sus, fiindca cea mai lunga perioada petrecuta de mine in Romania a fost acum 10 ani. De atunci am vazut-o maxim 3 saptamani/an. Cand, fiind pe la rudele si prietenii nevestii, m-am ghiftuit si m-am uitat la televizor la HBO si AXN fiindca mor de plictis cand vad stiri.
4) Nu pricep ce are sula cu prefectura. Cine a zis ceva de alegeri? Adica de unde ti-a venit ideea cu visul si dorinta?
Aaaah, da dl. Vladut a amintit ideea. Pardon. Deci porneai de la ceva.
In final, imi pun speranta ca-ti vor indeplini ceilalti visul.
Vladimir

Rudolph Aspirant spunea...

E OK sa nu te intereseze politica. Nici pe mine nu ma interesa, pana cand nu mi-am dat seama ca s-ar putea sa faca parte din atributiile mele curente de serviciu, eu lucrand pt o corporatie subventionata de stat cu model organizational managerial-administrativ de tip ffff modern pe model mixt biro-adhocratic, (despre care a trebuit sa citesc pe wikipedia sa aflu ce inseamna), care nu e functional si, mai important, in care nici eu nu pot deveni optim functional DECAT, se pare, daca ma apuc de studiat si despre diverse sisteme politice cunoscute de-a lungul istoriei omenirii, ca macar sa-mi dau in mare seama care e asta in care ma aflu eu, astfel ca apoi sa invat cum sa il folosesc astfel incat sa imi pot indeplini si eu in mod mai eficient si optim atributiile mele de serviciu, printre care am aflat recent ca se afla si cea de a fi participant poltic activ, deoarece altfel, orice oi face, (inclusiv ce m-ai sfatuit tu ff bine intentionat si chiar util), imi voi mentine TOTUSI imaginea de strain primitiv retardat fata de colegii mei norvegieni...Norvegia fiind si o tara ff dinamica re politica, cu una din cele mai inalte participari la vot ale populatiei, constant peste 65 %, chiar peste 70 % uneori, plus avand una din Constitutiile considerate ca fiind fost una din cele mai Radical-Democratice din lume atunci la 1814 cand a fost scrisa, plus una din cele mai dinamice-schimbatoare, fiind fost amendata/ajustata de peste 200 (doua sute) de ori de atunci, ultima oara chiar in 2007 !

Rudolph Aspirant spunea...

Mai e o chestie personala re dorinta sa particip si eu o data la alegeri pt Romania, ca nu am participat decat o data, in 2000, ca eram si eu entuziasmat re capatare drept de vot, insa am facut-o in mod asa de total irational-emotional si fara absolut nici o pregatire, de nu mi-a mai trebuit participare la vot in Romania de atunci incolo, desi, totusi parintii mei au incercat sa ma incurajeze chiar bland dar constant sa ii insotesc si pe ei cand se duceau la vot, deoarece ei chiar s-au dus la toate alea posibil mai importante re Bucuresti si re Romania de la 1989 incoace, si efectiv ma simteam rusinat ca lor chiar le pasa si chiar au spirit civic real inalt fata de mine...la noi in casa discutandu-se adesea la nivel de cursuri de Ivy League politica si economie, deoarece ambii mei parinti sunt economisti, de ma uit la ei ca la TV cand incep sa vorbeasca la nivel expert despre economie si politica atat locala, cat si regionala, sau chiar globala, mai ales tata, mama fiind mai mult pe domestic si local-regional, (chiar daca nu prea inteleg mereu ce zic sau ce importanta are ce zic ei pt mine, dar totusi eu in mod principial am ales in ultima vreme chiar sa fiu mai atent la ce zic parintii mei, ca zau sunt inteligenti, inalt educati si ff interesanti prin experienta si de viata si profesionala si de cuplu amandoi, chiar posibili ca role model pt mine, nu numai doar la nivel de parinti, desi realist stiu deja ca nu am nici o sansa sa ating vreodata nivelul lor de competenta si functionalitate de adult, plus ca ma simt cam vinovat ca eu sunt chiar asa mai nepasator si mai nesimtit re interes real fata de societate, in ciuda faptului ca sunt cam rigid interesat de etica personala si de tinuta comportamentala in societate)

Anonim spunea...

Stiu ca e OK :D. Nu-mi faceam probleme, sunt mandru nu fac politica. Cum ziceam avem backgrounduri si aspiratii diferite. Familia mea este istoric politica si eu am ales constient sa ii sfidez si sa nu ader la curent. In mediul in care ma invart eu acum politica nu-si are rostul. E doar o chestie de care facem misto.
Inseamna ca ai priceput exact ce-am scris si anume sa-ti gasesti TU propria strategie de integrare adaptata EXACT la mediul in care doresti sa te invarti. Daca in mediul ala politica conteaza, foarte bine, instruieste-te si fa-o daca poti. Restul sfaturilor pe care ti le-am dat au fost cat se poate de generale in ce te priveste, indiferent de comunitatea in care te aflii sau vrei sa te aflii. Nu as indrazni sa-ti dau nici un sfat specific (gen fa sau nu fa politica) fiindca cunosc prea putin datele problemei si in plus, cum subliniam, avem backgrounduri si aspiratii foarte diferite (daca spre exemplu ai incerca sa faci politica in comunitatea unde ma invart eu ai fii tratat de papagal). De asta am spus ca nimeni nu te poate sfatui. Dar daca tu crezi ca ai gasit strategia de integrare si ca ea implica politica, foarte bine, go for it. Nu-i nevoie sa te explici sau justifici nimanui. Mai ales nu mie. Esti prorpiul tau stapan si-ti asumi responsabilitatea deciziilor luate. Altii pot cel mult sa-si dea cu parerea. Asadar daca ajuta sa faci politica, fa-o. Dar instruieste-te bine, ca sa o faci bine.
Cat despre votat, iti urez mai mult curaj data urmatoare, poate-ti indeplinesti visul :D. Dar chiar daca nu-ti iese, cel putin ai la ce aspira, nu?
Vladimir

Trimiteți un comentariu