Strategii de prostire a celorlalti. Exemplificare fara risc.

sâmbătă, 1 martie 2014

Tehnicile astea îs folosite de mulţi, cu mai multă sau mai puţină artă. Una din ele este 'good cop, bad cop'.

Astăzi un prim exemplu de practicant al acestei strategii de prostire (a proştilor) :
cu surle, trâmbiţe şi girofaruri, primarul oraşului Ploieşti, Iulian Bădescu, de profesie jurnalist.

De pe 1 ianuarie 2014 biletul pentru transportul în comun în Ploieşti s-a scumpit până la 2 roni.
La scurt timp o ieşit în presa locală Bădescu primarul-jurnalist şi-a gângurit el că se doreşte ca din luna martie transportul să devină complet gratuit pentru ploieşteni fiindcă vor începe lucrări de reamenajare a liniilor de tramvai, disconfortul prin urmare etc

Cine l-o fi crezut cu gratuitatea nu ştiu, că doară tocmai scumpise biletul de la 1.6 la 2  roni ! Lumea deşteaptă a citit în declaraţia asta doar o amăgire prea dulce menită să închidă gurile celor ce ar fi protestat contra scumpirii biletelor.

Însă aburirea nu se opreşte aici.
Când s-o apropiat termenul fatidic de 1 martie, primarul-jurnalist Bădescu a profeţit o nouă intenţie îngerească a 'mnealui :
va propune în consiliul local un  abonament unic pentru toate traseele cu preţul de 65 roni, adică ieftinit faţă de cei 102 roni actuali. Tot din pricina / datorită lucrărilor ce vor începe etc

Şi ... ghici ghicitoarea mea !
Consiliul local n-o votat propunerea. Nu începând cu luna martie, ci de la 1 aprilie.

Primarul Bădescu tot îl joacă pe the good cop şi tot încearcă să spună că toate intenţiile lui bune sunt blocate de consiliul local, the bad cop.
De fapt, strategia asta a fost iniţial folosită, cu maximum de succes, de întăiul marinar al ţării, că şi el era potent rău în promisiuni, dar nu-l lăsau oamenii răi să ni le satisfacă.

Bineînţeles că e probabil ca şi primarul-jurnalist să primească şi al doilea mandat ca primar, la fel cum a primit şi primarul-marinar.
Fiindcă majoritatea votanţilor ...

Dar eu propun, dacă tot e cu democraţie şi respectăm voinţa celor mulţi (şi ... mulţi) atunci să ducem democraţia un pic mai departe adică să fie auzită totuşi şi vocea celor mai puţini dar nemulţumiţi.
Concret, în cazul de faţă propun ca 
să se realeagă Bădescu primar cu majoritatea voturilor, dar fiecare cetăţean ce nu îl va  vota pe el să aibă dreptul de a-i trage un şut în dorsal. Şi nu oricum, ci argumentat, înregistrat şi mai ales ordonat :
adică fiecare cetăţean să-şi întocmească o listă concretă cu nemulţumirile din timpul mandatului şi pentru fiecare nemulţumire în parte să revină dreptul la un şut în fundul alesului democratic.

Desigur că îi vom avea în continuare primari, parlamentari, preşedinţi, dar măcar timp de câteva luni s-o să mai poată să stea la fel de comod în fund şi măcar acolo o să-i doară de noi !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu