De poveste, din Romania povestilor

marți, 20 septembrie 2011

In seara asta la emisiunea lui Mihai Gâdea a fost din nou interviu cu familia regală. Calm, calm, că nu despre asta vreau să vă vorbesc.
Noutatea a constat în faptul că interviul a avut loc in interiorul Palatului Peleş.

Palatul a fost filmat un pic şi din exterior, de pe cărarea ce duce la intrare - profilul palatului în noapte, luminat pe un cer negru, era de-o frumuseţe ca din poveşti, uşor 'gotic' dar totuşi cald, măreţ dar de-o eleganţă delicată.

Dar mai ales Palatul  Peleş a fost filmat în interior de un cameraman foarte priceput.
Am vizitat Peleşul şi nu mi-a dat în realitate senzaţia de măreţie pe care am resimţit-o la filmarea de pe Antena 3 din seara asta.
Multe unghiuri filmate de jos în sus. Aşa încât arcadele păreau că tind spre cer.
A trezit în mine senzaţia de catedrală, cu o atmosferă solemnă ce emoţiona.

Şi mă gândeam, privind, că nu înţeleg anti-monarhiştii - măcar pentru că nici un alt regim nu oferă atâta frumeseţe, atâta complexitate estetică, atâta dragoste pentru detaliu, atâta rafinament !
Măcar pentru ceea ce ne lasă regimul monarhic din punct de vedere arhitectural, imposibil măcar de a fi comparat, nu ai cum să nu apreciezi aspectul ăsta.
Avem, ca naţiune, o mulţime de moşteniri lăsate de Casa Regală a României.
Înţeleg cum poţi să nu fi monarhist, dar nu înţeleg cum poţi fi anti-monarhist.

Revenind la interviu, Fie şi doar pentru felul în care arăta Palatul filmat în seara asta  merita să vedeţi imaginile.
Iar pentru cei ne-alergici la noţiunea de monarhie, sau cel puţin curioşi, merita să vedeţi interviul chiar şi cu sonor.
Principele Duda oferă lecţii de oratorie, prin idei, printr-o exprimare diplomatică dar fermă, prin literatura exprimării, prin cultura politică şi mai ales prin anumite exprimări sintetice dar extinse în expresivitate şi în emoţie.

6 comentarii:

.✿*E LENA*✿. spunea...

Bună Mihaela!
Mulțumesc de vizită și semnul lăsat
la mine pe blog,pozele le-am primit
așa că nu știu cu ce aparat sunt făcute!
Îți doresc o zi frumoasă!
Te pup și îmbrățișez cu drag!

waven spunea...

Adevărata valoare şi măreţie a Peleşului şi prin extrapolare a Casei Regale a României o conştientizezi abia când iei contact cu omoloagele ei de pe întinsa Europă. Şi când, trist, observi că bijuteria coroanei, Peleşul, este un banal castelaş de provincie. Despre CR, totuşi, numai de bine, având istoria în spate, istorie care poate fi oricum dar nu ignorată.
Off-topic: fără supărare, dar dacă te cheamă Duda şi propovăduieşti orice, rişti să nu fii luat în seamă orice ai spune :)

mihaeladr spunea...

Am vazut si eu azi dimineata emisiunea. Am si comentat acolo. In afara de ideea de a reveni monarhia, am fost de acord cu ceea ce s-a spus. Poate multi nici nu stiu despre ce e vorba, dar se declara antimonarhisti. Oricum pentru refuzul de a lasa regele sa vorbeasca in parlament cu asa o ocazie, pdl-isti au dat dovada de lipsa de bun simt. Nu sunt monarhista ca nu am cum, dar regele face parte din istoria noastra pe care trebuie s-o cunoastem.

Aliceee Traveler spunea...

imi pare tare rau ca l-am ratat :(((((, mi-ar fi placut sa vad si eu interiorul, la Peles inca nu am ajuns, rusine mie :(

Mircea Vladut spunea...

Anti-monarhist poate fi cineva in doua situatii:
1. a suferit intens de pe urma unei monarhii absolutiste (asa ceva nu mai e cazul in ziua de azi).
2. E pur si simplu intaratat ca un caine impotriva pisicilor. Adica e manipulat. Atat.

Rafael Secret spunea...

Frumos si class

Trimiteți un comentariu