Socuri pe banda rulanta : pentru toate gusturile, toate intensitatile, toate preocuparile

luni, 15 august 2011

Dicţionarul limbii române trebuie upgradat (sic) conform vremurilor. Urmăresc destul de mult presa şi-uite aşa vin cu o propunere lingvistică. Necesară, cred eu, în exasperarea mea.

Săptămâna asta reporterul care a prezentat la teve ştirea despre Mutu prins cu băuta înaintea unui nou meci al Naţionalei şi-a început relatarea cu 'Şoc! Mutu ...'
E drept că a intonat destul de apăsat cuvântul şoc, probabil că l-o fi vrut ironic. Dar eu una m-am săturat !

M-am săturat să mă hrănească presa cu şocuri, în doze mici şi dese.
Au de toate soiurile, pentru oricare dintre noi, în cazul în care n-aţi remarcat diversitatea paletei :
- şocul meteo 'Zăpada căzută a blocat drumurile şi oamenii pe drumuri, ba chiar şi drumurile dintre oameni.'
- şocul monden 'Oana se împacă/divorţează  iar  cu/de  Pepe.'
- şocul politic 'Parlamentarul PDL a declarat că nu prea e de acord cu deciziile lui Boc.'
- şocul sportiv 'Ciclistul a fost prins dopat după ce a câştigat turul infernal din acest an.'
- şocul economic ' Bursele s-or dus dracu'. Înainte de asta erau cam tot pe-acolo.'
- şocul românesc 'Pensiile se vor mări. Dar momentan vor stagna.'

Propun deci introducerea unor nuanţe, că prea e monotonă lumea asta a şocurilor în prezent, iar noi ca public nu ne putem şoca în mod corespunzător.
Să avem grade pentru şocuri, să ne alegem după plac şi perversităţi.

Am să exemplific pe cazul cu Mutu, că doar de la cititorul 'Idiotului' am pornit.
Categoria şoculeţ, pentru băieţii şmecheri va fi numit şoc'şor - Mutu ar fi fost văzut beat, spune o damă de companie ce învăţa seara pentru licenţă într-un bar din Romană.
Categoria şoc normal - Mutu a petrecut în noaptea dinaintea meciului, a bătut un chelner, în zori era încă în bar, beat, seara a jucat cu Naţionala, a dat cele două goluri ale noastre, a doua zi a fost exclus definitiv din lot, mâine i se va trimite convocarea pentru meciul următor al României.
Categoria şoculoi numit în tagma jurnaliştilor pleaşcă de şoc - Mutu, în anul 2015, la un an după retragere, invitând presa la restaurantul său asiatic şi mărturisind că a băut înaintea fiecărui meci al Naţionalei, altfel nu putea da gol şi cum întotdeauna pentru el a contat cel mai mult succesul echipei, îşi făcuse un program strict de îmbătare după orar, fix înainte cu 19 ore faţă de începerea meciului. După retragere însă şi-a putut permite să îşi dea frâu liber pasiunii, aşa încât acum pe Mutu îl puteţi găsi în restaurantul său, zilnic, la orele 17, bându-şi favoritul său, ceai negru chinezesc, pe care îl prepară după o metodă proprie.

Iar ca să vedeţi că nici vocaţia mea profesorală nu mă lasă deloc, vă ofer o variantă combinată şi vă poftesc să exersăm gradele de comparaţie ale noţiunii jurnalistice de şoc, diferenţiind după cum urmează :
Mutu a făcut scandal într-un bar, beat fiind, (şoc banal) , iar poliţiştii veniţi la faţa locului l-au amendat şi i-au făcut dosar penal pentru tulburarea liniştii publice. (şoc major în România)

Acum mă gândesc ... dacă totuşi reporterul ce a citit ştirea despre Mutu nu folosise o ironie şi era sincer şocat de ultima beţie a Briliantului, sper că după anunţul lui Piţurcă cu excluderea definitivă să nu fi ajuns direct la spital.

O săptămână normală vă urez !

2 comentarii:

Zodrac spunea...

Trebuie să atragă atenția cumva. Dar dacă vrei să vezi șocuri reale uita-te la Kanal D la știri. O să fii șocată.:))

Mircea Vladut spunea...

Da, deja ne-am obisnuit atat de mult cu stilul socant al prezentarii stirilor, cu exagerarile, incat cred ca nu ne mai poate atrage atentia nimic.
"Calul se invata cu bataia", iar noi ne-am invatat cu "socurile". La inceput, primele "bice" ne socau, dar acum... rumegam linistiti.

Trimiteți un comentariu