Rosia Montana va pulsa viata saptamana viitoare. Pentru voi. Sau Woodstock pentru mama.

duminică, 7 august 2011

Deci ai ajuns pe pagina asta, dar poate nu gândeşti ca mine. Cu atât mai mult cu cât e o chestiune controversată, precum toate ce implică bani mulţi. Dar tot îţi voi transmite o invitaţie pentru weekend-ul ce vine, poate vei rezona cumva la ideea asta !

Nu ştiu câţi dintre cei ce au blog au şi porniri sociale sau simt nevoia să militeze pentru vreo cauză.
Eu una sunt de părere că activismul social e o atitudine necesară, şi ar putea fi chiar utilă în măsura în care mai mulţi ar simţi nevoia de a avea păreri, de a şi le exprima, de a reacţiona la ceea ce se întâmplă în jurul lor, în varii domenii.

Eu una dintre toate formele de sensibilităţi sociale simt nevoia -aproape organică- de a susţine una singură :
protejarea locurilor pe cale să dispară, incluzînd aici şi natură şi arhitectură.
Reprezintă toate o lume cu care nu ne vom mai întâlni vreodată, dacă le distrugem pe cele încă rămase azi.

Anunţul de azi priveşte Roşia Montana. Despre care s-a vorbit enorm în ultima vreme, fiindcă Gold Corporation are grămezi de bani încât să-şi plătească o mulţime de apariţii în presă şi în online.
Au suficienţi bani să plătească gogoşi prin care să spună cum vor ei să investească în Salvarea Roşiei Montane, în refacerea centrului etc
Iar noi trebuie doar să fim suficient de creduli încât să credem că oamenii ăştia se zvârcolesc de dragul de a salva o localitate istorică şi nişte situri arheologice !
Gold Corporation ne spune că toată senzaţia asta de hienă hulpavă pe care o lasă insistenţa lor e doar pentru binele nostru şi al Roşiei Montana !
Cu strategie de pr bine pusă la punct, ca orice mare corporaţie ce urmăreşte un scop important pentru ea, au reuşit să scoată din discursul public interesele lor de exploatare, toate reclamele lor îi prezintă de zici că-s organizaţie NON-PROFIT de voluntari ce vrea să salveze umanitatea !

Ei bine, chiar există în chestiunea asta şi oameni voluntari. Doar că ei acţionează pentru păstrarea Roşiei Montana departe de exploatări.
Iar oamenii ăştia organizează anual, cu speranţă, festivalul FânFest.

Anul acesta FânFest se va desfăşura între 12 şi 14 august. Locaţia, desigur, Roşia Montana. Fiindcă încă există.
Am să vă las mai jos câteva fotografii făcute de Andrei Niculescu anul trecut, când festivalul a însemnat cântări, un duel de poezie, dezbateri, târguri ale meşteşugarilor, ba chiar şi un maraton ciclist către Cluj.

Anul acesta sunt programate de toate pentru toţi în cadrul FânFest :
de la tururile ghidate şi concertele live în aer liber (participarea artiştilor este din ataşament pentru idee, adică prestaţia este pro-bono!), până la spectacole de teatru, film, conferinţe, târguri de produse tradiţionale sau manuale.

Mie  nu-mi surâde nimic mai mult decât propunerea asta pentru un weekend !
Tare îmi plac senzaţiile de tabără, de simţire de vacanţă în grup.
Desigur, aşa cum zice maică-mea, toţi cărora ne plac festivalurile de genul ăsta, în natură, suntem nişte perverşi ce n-avem în minte decât să trăim precum cei de la Woodstock.
Mie însă nu-mi plac nici noroiul  nici orgiile, dar festivalurile calate pe campanii sociale, o mulţime de oameni naivi dar tupeişti, cu poftă de viaţă şi drag pentru lucrurile autentice, plus ceva mai multă natură, asta e pe sufletul meu !
Din păcate eu nu cred că voi ajunge acolo la festivalul de anul ăsta, deşi tare mi-e că la anul n-o să mai fie vreun festival la Roşia Montana.
Numai că fix săptămâna asta tre' să am grijă de urechea mea (da, doar de una, ceea ce probabil spune totul despre mine) şi n-aş prea risca nişte complicaţii.

Dacă voi veţi merge vreau să îmi povestiţi, sunt sigură că au să fie destule amintiri faine !
Găsiţi toate informaţiile   pe http://www.fanfest.ro/

Vor cânta, printre alţii, Luna Amară, Sarmalele Reci, Maria Răducanu şi Maya - încă un motiv să fiu acolo!

Şi câteva fotografii de anul trecut realizate de Andrei Niculescu şi pe care le puteţi vedea aici http://fanfest.ro/index.shtml?apc=ri1n160
   

8 comentarii:

waven spunea...

Știm ce înseamnă RMC? Ce alternativă oferă oamenilor și locurilor RMC? Pot trăi oamenii de acolo fără RMC? Cum? Mai bine, mai rău? Dar locurile sunt mai frumoase, mai curate, mai sănătoase fără RMC? La ce bun dacă oamenii locului nu le bagă în seamă?
Întrebări prea multe pentru câți bani sunt la mijloc ...

Mihaeladm spunea...

Da, Waven, ştiu ce oferă Gold Corporation : oferă şansa supravieţuirii din minerit pentru locuitori şi şansa îmbogăţirii pentru ei, aşa e mereu.
Iar după cei 17 ani, pentru câţi am înţeles că e programată exploatarea, nu mai oferă nimic pentru locuitori, în timp ce ei vor merge să se îmbogăţească mai departe din altă Roşia Montana.
Bine că alte state au înţeles că şi resursele istorice pot aduce investitiţii să se poată trăi şi din ele, numai noi vedem singura sursă de trai în devastarea planetei. S-o găurim, dă-o încolo, ne mai dă Doamne Doamne una după aia, să-şi poată pune maneliştii aur la toate gâturile !
E drept, vorba merge că la RM de fapt e vorba despre resurse dintr-un alt minereu, mai rar decât aurul.

aditza spunea...

deci mergem ??

Mircea Vladut spunea...

Nu stiu de ce, dar asemenea investitii imi aduc aminte de alt tip de castiguri, obtinute de unii oameni prin vanzarea propriilor copii in conditii deosebit de avantajoase atat pentru parinti cat si pentru copii. Oare asa e?
Oare chiar asa important pentru imaginea noastra e sa fim bogati?? Oare acesta e singurul scop al vietii? Oare acesta e cel mai important? Oare nu pierdem de la viata mai mult decat valoarea banilor castigati?

Lillee spunea...

Ceea ce a spus Mircea Vladut aveam si eu in minte. Cu toate acestea chiar mi-as fi dorit sa merg, insa, din pacate, chiar nu am cum. Poate la anul, daca va mai fi... cine stie.

Mihaeladm spunea...

Aditza, raspund imediat intr-un mail. Ca am o propunere sa mergem. Dar nu acum. Sa vedem ce zici. Bine, ca stiu deja prima parte a raspunsului. ;)

Pato Basil spunea...

astia sunt gen hai sa ne ardem in fan pentru o cauza... ca de restul ne-am plicitisit, fara nici o ofensa e doar parerea mea!

Mihaeladm spunea...

:)) Pato, esti nemaipomenit ! Asta e si parerea maica-mii despre evenimentele gen Fan Fest.
Pe de alta parte insa, recunoaste : o petrecre in fan chiar nu suna plictisitor , deci au dreptate oamenii ! ;)
Serios vorbind acum, chiar nu e nici o ofensa si nici o suparare, fiecare cu punctul lui de vedere, atata vreme cat e lasat orice punct de vedere sa se auda.

Trimiteți un comentariu