Certuri in blogosfera. Profitam si azi invatam ce e a faux pas.

miercuri, 3 august 2011

Blogăristic vorbind, Vara asta e propice disputelor, sau hai să le zicem mai plastic, aruncărilor cu vorbe ascuţite, ba eventual şi ruginite.

Am constatat fenomenul deja în trei rânduri până acum, asta în condiţiile în care eu nu citesc bloguri certăreţe. Dar nah, apatia e mare pe căldură, aşa încât ne animăm şi noi cu ceea ce avem la îndemână. Câteodată se întâmplă ca asta să nu fie decât un dicţionar de expresii argotice.

În cea mai recentă dispută e implicat şi Dragoş de la 3ditorial. Fiindcă de când îl citesc îmi place stilul lui ironic / auto-ironic şi concizia exprimărilor caustice,  sunt subiectivă în disputa asta. N-o să fac pe ipocrita să nu recunosc, că nu am experienţă în stilul politeţuri false egale pentru toţi.

Însă fiindcă sunt de părere că din orice lucruşor negativ tre' să scoţi şi un profit, să crape dracu' de ciudă, iaca profitul din afacerea 'certuri în blogosferă' :
azi învăţăm o expresie snoabă.
Tocmai fiindcă 3ditorial a fost acuzat că a comis un faux pas.

Aşadar :  un faux pas este o expresie în franceză folosită deseori în limba engleză însă, cu precădere în contexte sociale sau chiar diplomatice, pentru a desemna o violare a normelor social acceptate precum tradiţiile sau regulile de etichetă.

Cum ar veni ... mergi tu la Operă în jeans.
După cum v-am spus : o expresie snoabă !
Doar azi a încălca o regulă prea cimentată nu se mai cheamă scandalos, ci reinventare, curaj, avantgardism,  deconstructivism şi alte isme la care se pică în admiraţie.

Concluzia : nu cumva să întrebaţi ceva naiv, că dacă naivitatea dvs va deranja întrebătorul, veţi fi acuzat că aţi comis un faux pas. Să nu spuneţi că nu v-am prevenit ! Păşiţi drept deci.

10 comentarii:

Dragos Irimia spunea...

Ah pe asta o notez. Se potriveste de minune cu stilul meu ;) Iar cu cearta am terminat-o. Dupa cum am spus, trag podul mobil ca am apa si mancare pe saturate in cetate. Si ziduri Troia (TM)

Mihaeladm spunea...

Ei Dragos, si eu ma recomand ca gafeuza experta. Involuntar. Dar cred ca suntem niste inocenti bine-intentionati. :)
De-asta mi-a placut chestia cu faux-pas, nu implica nici o intentie nasoala. :))
Eheee, cat despre cetati ... mi-aduci aminte ca trece vara acum si iara n-am ajuns la Huniazi si nici la Cetatea Fagarasului. Ca sa vezi la ce frustare turistica ma duce pe mine gandul. :)

waven spunea...

Mihaela, recunosc roşind că n-am înţeles o iotă din ce ai scris mai sus. Legăturile făcute între Dragoş1 - Dragoş2 - faux pas - ceartă ... m-au blocat cu degetul în gură. Promit că dau un restart şi dacă văd luminiţa revin cu un comentariu pertinent. Dacă nu ...

Pato Basil spunea...

eu incerc sa ma feresc pe cat posibil de conflicte chiar daca as avea de castigat trafic poate chiar faima, bani si recunoaster :))... nu ma reprezinta.

apropo- cum am promis am rezolvat acel mic impediment care m-ai rugat

Lillee spunea...

Hehe, recunosc, vara asta m-a gasit si pe mine implicata intr-un mic scandal blogosferic... :D

Mihaeladm spunea...

Waven, e destul de normal daca n-ai inteles, fiindca n-am precizat tot firul actiunii, doar concluzia.
Eu nu stiu toata discutia dintre Haotik si 3ditorial, am nimerit insa episodul pilot cred :
3ditorial se intreba care-i castigul unei participari de 200 euro la un blog-council sau cum i-a zis.
La care Haotik a replicat exact cu ceea ce nu pot eu suferi :
asa ceva nu se intreaba, cu sensul de intrebarea asta e asa o eroare incat esti descalificat din start.
De-asta am spus ca 3ditorial a comis un faux pas, a incalcat o regula a profesionalismului se pare care nu trebuia nici macar atinsa.

Eu una sunt faimoasa (si de-a dreptul enervanta) pentru cat de multe intrebari pot pune. Multe, banale cateodata, cu raspunsuri implicite alteori ... insa cred ca NU exista intrebari nelalocul lor, pentru care sa fii taxat.
Exista doar raspunsuri tafnoase.
Poate acum a fost mai clar care-i legatura dintre faux pas si cei doi Dragos.

Mihaeladm spunea...

Pato, zau ca pe tine nu te-ar prinde certurile sau cel putin nu te vad eu prin sfera asta! Si oricum n-ar rima cu header-ul tau stilat.

Cat despre optiunea de comentarii, multam fain, am sa o incerc pe cateva postari un pic mai tarziu. ;)

Mihaeladm spunea...

Lillee :)) pai de-asta zic, ca vara asta a prins mai multi oameni in stari din astea, chit ca sunt niste bloggeri chiar interesanti si culmea, chiar cu zambet mai mereu. Din orice experienta insa putem invata, daca vrem. ;)

waven spunea...

Fără supărare, d-aia-i bine să pui link EXACT pe articolul la care faci referire. Eu credeam că-i vorba despre mai noul conflict dintre cei 2.

Mihaeladm spunea...

Aoleu, e un conflict încă şi mai nou? :) Iar am fost defazată.
Nu e nici o supărare, doar de ţinut minte sfatul ! ;)

Trimiteți un comentariu