Presa profesionista, poftim de smangleste si asta!

luni, 6 februarie 2012

Avem următorul caz simplu de mârlănie şi lipsă de profesionalism, repetat probabil adesea prin presa românească , locală sau centrală :

un ziar, în cazul nostru numit Ploieştii, ce apare, în format de hârtie, contra-cost
nişte cititori care nu ciordesc ziarul cu pricina de la tarabă, ci îl plătesc, asigurând probabil salariile şefilor redacţiei (că restul ... dar nu buba asta e subiectul acum)
şi un fotograf amator şi blogger, numit Vali Ovidiu, care descoperă una din fotografiile sale în ziar.

Important (deşi previzibil) de menţionat, Vali Ovidiu nu fusese contactat înainte de nimeni din redacţie pentru a-i fi cerută baremi permisiunea, nu zic să-i fie oferită o contravaloare pentru utilizarea fotografiei !

Omul merge la redacţie, încercând să rezolve amiabil chestiunea, însă primeşte răspunsul fabulos că 'şi ziarele mari practică aşa ceva'. Şi-atât. Probabil să se mândrească din consolarea asta.

Care-i baiul ?
Apăi este : o fotografie, un desen, un cânticel, o poezioară ori un editorial, orice nimic, are un autor - iar invididul ăsta de a creat un lucru, nu judecăm valori aici, că n-avem talere adecvate, are drepturi asupra bunului său.
Iar când cineva îi foloseşte bunul fără consimţământ, no, se cheamă FURT !

Ce ziare mai folosesc furtul nu mă interesează !
Faptul că în presă au ajuns specimene de calitatea umană şi profesională al redactorului de la Ploieştii spune totul despre cât mai valorează presa.

Trist e că presa asta trăieşte din agramatismul şi din lipsa ei de talent, profesionalism şi de respect,
pe când oameni mult mai talentaţi rămân deoparte, manifestându-se independent şi fără a câştiga din asta.

De-asta prefer eu radioul - televiziunii şi revistele culturale - ziarelor.

Acum sunt şi eu curioasă : dacă iar le iese lipsă la spaţiul redacţional, să vedem ce ziare locale vor ciordi campania asta anti-furt-intelectual din blogosphera prahoveană !
No hai de luaţi acum asta !

3 comentarii:

Dragos Irimia spunea...

câtă vehemenţă ! Tocmai când îţi luam cu copy-paste vreo 3 posturi ca să le dau drept ale mele. Că pe mine aşa m-a educat mama ...

raul rual spunea...

scopul scuza mijloacele... :))

mihaeladr spunea...

Si mie mi-au luat o poza de pe blog si au pus-o intr-un ziar local. Habar nu aveam, dar persoana care mi-a spus si mi-a dat ulterior ziarul avea legatura cu fotografia respectiva.

Trimiteți un comentariu