Troc pseudo-sexual

joi, 23 februarie 2012

Asta cred că va fi cea mai personală postare de pe blogul meu.
Fiindcă la blogmeet a fost adus în discuţie şi subiectul următor : pot nega faptul că femeile îşi folosesc identitatea femină ca un atu prin care să obţină avantaje ?
Mi se pare un subiect cât se poate de interesant, dar la întrebarea asta nu pot răspunde printr-o generalizare, ci pot doar vorbi din perspectivă proprie.

În primul rând planul profesional.
Personal cred că pomovarea sau chiar şi simpla angajare în anumite posturi poate fi împiedicată de faptul că eşti femeie. La fel cum există şi reversul, de pildă n-am prea văzut bărbaţi în p.r. sau la resurse umane.
În schimb cu salariile lucrurile îs clare : statisticile arată că media salariilor femeilor este mai scăzută faţă de cea a bărbaţilor.

Chestia asta cu cariera unei femei îmi aminteşte de o tipă frumoasă, cu nişte pistrui delicaţi şi delicioşi presăraţi pe sâni. Ştiu asta fiindcă genul ăsta de decolteu obişnuia să îl poarte la birou. Se spune că la fel a mers îmbrăcată şi când a cerut să fie promovată. A obţinut postul pe care şi-l dorea, dar n-a fost fericită acolo.

Revenind acum la mine.
Mai e domeniul ... hai să-i zicem sentimental. Cum agăţi tipul care îţi place, cât îţi utilizezi nurii din dotare pentru asta.
Apăi eu una îs mai dintr-o bucată în chestiunea asta - când mi-a plăcut vreun tip l-am abordat eu, fără flirturi, fără aluzii, fără strategii. Dacă s-a speriat de francheţea asta a mea înseamnă că oricum nu era genul de bărbat care îmi place mie.
Nu sunt genul pisicuţă, nu funcţionez după legile astea, mă leşină dulcegăriile.

Şi-apoi mai e sfera prieteniilor. A prieteniei pe care mulţi o neagă, între un bărbat şi o femeie.
Ori aici, dacă faci uz de atuul de a fi femeie e clar, prietenia aia se duce dracului.
Şi-acum depinde ce preferi, dar un partener de sex se găseşte mai uşor decât un prieten.

No, cam în majoritatea domeniilor consider mai degrabă o strategie riscantă să faci uz de faptul că eşti femeie pentru a fi avantajată în vreun fel.
Nu neg însă, mi s-a întâmplat şi mie.

Anul trecut, la singurul doctor în care am încredre pentru a-mi face şi citi ecografii sau radiografii. Eram în cabinet şi numai ce-l aud că îi spune asistentei să nu i-l programeze pe X : 'nu fac eu ecografii la bărbaţi!'.
Atunci da, m-am simţit norocoasă că-s femeie.

Altfel însă, serios, cred că o femeie care jonglează cu nurii proprii trebuie să fie deşteaptă şi să se priceapă la negocieri.
Nu de alta, dar a te folosi de faptul că eşti femeie, oricât de nevinovat, implică o oarecare târguială, se va şi aştepta ceva în schimb.
Ori în momentul în care nu te pricepi să gestionezi bine strategia asta aproape sigur vei da de probleme pe care nu le anticipaseşi.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Misto subiect. Eu n-am cunoscut femeia/fata/baba/doamna/matusa care sa nu se foloseasca macar un pic (macar infitezimal) de faptul ca-i femeie. Mi se pare normal.
Treaba cu prietenia iti dau dreptate. Dar marturisesc ca am prietene de care nu m-am atins, nu visez la asta, nici nu indraznesc sa ma gandesc caci mi s-ar parea de prost gust, dar stiu sigur cat poarta la sutien. Asa cum voi va folositi farmecele macar un pic si noi "studiem" macar de forma. Dar din nou zic, asa-i natural.
Experienta personala? ABSOLUT toate femeile care au vrut ceva de la mine si-au folosit intensiv farmecele. De la pustoaice la babe. N-ai vazut cum se indreapta orice femeie din spate in fata unui barbat. Si cum intepeneste ala (daca-i hetero)? Daca au functionat cu mine? Mi-e teama ca da. Cum sa nu fi mers? Mama natura vrea sa mearga. Noi vrem sa ne lasam prostiti, voi vreti sa ne prostiti si tot asa.
Eu zic ca e ca un dans. Fiecare isi stie pasii si daca e cazul ii foloseste. Sigur ca e riscant. Ca daca eu cred ca respectiva ofera mai multe decat se gandea ea, s-ar putea sa ma simt inselat. Deci apar riscuri. Si invers. Daca eu ma astept la mai mult si calc stramb, imi iau poseta in cap sau proces... Pe de alta parte asta-i sarea si piperul :D
Vladimir

Rudolph Aspirant spunea...

1. Dar ce fel de doctor e asta care zice ca nu face el ecografii la barbati ??!! Poate e specialist ginecolog-obstetrician, asa s-ar mai explica poate...zau, asa ceva nu am auzit niciodata ! Poate zicea in gluma. Sper sa fie o gluma, ca parintii mei au cam avut nevoie de diversi doctori in ultima vreme si am devenit si eu mai interesat din aceasta cauza de probleme de etica profesionala la medicii actuali care practica in Romania.

2. Tind sa fiu de acord cu observatia ca un partener de sex poate fi gasit mai usor decat un prieten. Majoritatea persoanelor de sex masculin pe care le cunosc eu cam de varsta mea nu prea sunt in cautare de prieteni/prietene, ci tot de parteneri/partenere de sex. Prietenii sunt aia pe care i-au avut de obicei din timpul scolarizarii obligatorii, care incet incet tind sa dispara, dar eu nu vad/nu aud pe nimeni posibil interesat sa isi mentina acelasi nr de prieteni pe masura ce cresc in varsta si se multumesc cu ala 1-2 care au mai ramas pe acolo prin jur si nu s-au mutat si ei in Danemarca. Eu ramasesem total fara prieteni in ultimii 2-3 ani inainte de a pleca si eu din Romania, ca efectiv emigrasera cu totii. Dar nici nu m-am simtit prea motivat sa incep sa-mi caut sa-mi fac altii, ci am lancezit asa, indolent, o vreme pana cand m-au convins parintii mei sa plec si eu.

Rudolph Aspirant spunea...

@vraji: sunt curios ce parere ai despre un subset mai deosebit de femei, (care, dupa parerea mea, folosesc si ele faptul ca sunt femei intr-un mod destul de expert, insa oarecum altfel, in sens chiar mai posibil politic feminist, oarecum posibil contra-intuitiv), si anume calugaritele catolice.

Despre calugaritele crestin ortodoxe imi e ff greu sa imi fac o parere deoarece efectiv nu cred ca am interactionat eu personal cu vreuna, iar cele pe care le-am vazut eu vreodata pe strada au de obicei fete destul de inexpresive, intr-adevar greu de patruns.

Femeile profesionale in preajma carora eu personal m-am simtit intotdeauna extraordinar de relaxat au fost pastorii protestanti de sex feminin...efectiv NU le-am simtit pe nici una cu cate am vorbit, (desi nu prea multe, probabil maxim vreo 3, dar au fost efectiv din locuri si contexte diferite) sa isi foloseasca nimic de tip feminin, (nici sadic cum fac calugaritele catolice fata de toti barbatii, fie ei gay sau nu, nici sexy-sadic sau sadic-sexy, depinzand de personalitate sau interese imediate sau clasa sociala, cum fac scandinavele, nici sexy global aiurea-n tramvai, din punctul meu de vedere, desigur, cum fac alt fel de femei profesionale din Romania), pt vreun avantaj politic sau altfel de avantaj concret personal la locul de munca, si nu erau toate aceste 3 pastore protestante lesbiene, doar una, (si nici macar asta nu s-a comportat batjocoritor fata de mine, cum fac de obicei lesbienele fata de barbatii gay...desigur ma refer la nivel de nuanta, nu asa direct concret.)

Re femei islamice profesionale...nu am interactionat eu cu prea multe, mai mult din Siria, majoritatea se poarta ca o sora mai mare fata de mine si cam ca o sora mai mica fata de barbatii majoritari...in afara de cele din Iran de varsta mea, care se poarta sexy-sadic, (alea mai in varsta se poarta matern).

Pot sa comentez ca, dupa impresia mea, rusoaicele profesionale pe care le-am intalnit eu pana acum, majoritatea in functii ierarhice superioare pe aici prin Norvegia, se poarta ca niste lesbiene, desigur adaptat destul de expert conditiilor locale.

Sper ca nu am jgnit pe nimeni, sunt efectiv impresii asa fugare si superficiale..eu personal eram mai interesat din curiozitate fat de lucratorii bisericesti, (atat preoti/pastori cat si calugarite), ca cu astia sunt chiar mai curios sa interactionez si in continuare, ca despre aialalti din alte profesii nu sunt chiar asa de curios sau motivat in vreun fel deosebit...de obicei evit cat pot de mult sa interactionez cu cineva anume la serviciu, mai ales in conditii din astea ultra-politice corporatiste unde trebuie sa iti declari alegiantele primare, secundare, etc fata de diverse grupuri si bisericute, pe care pe mine, efectiv, chiar si in totalul detriment al carierei mele sau a bunastrii mele generale, sau a facilitatii de integrare, chiar imi creeaz senzatie fizica neplacuta, ca eu accept un nivel de adaptare/reeducare, dar cand ajunge de nivel sa-mi vina mie sa vomit sau efectiv sa ma doara capul, ma retrag, ca uneori e chiar de nivel de tortura...desi, ma rog, si eu sunt mai sensibil-ipohondru-isteric din fire si ma si sperii cam usor.

Mihaeladm spunea...

hmm, Vladimir, interesant si punctul tau de vedere.
Dar eu chiar cunosc femei ce nu se folosesc de natura lor de femei (nu ma dau de exemplu, ca mi s-a mai spus ca-s o ciudatenie :))
Iar femeile astea au desigur motive psihanalizabile pentru care procedeaza astfel : unele de teama de a nu incurca lucrurile, altele din cauza ca s-ar fi vrut barbati, urasc faptul ca s-au nascut femei si folosesc orice prilej sa isi renege feminitatea (si nu ma refer la transexuale :)

Cu prietenia inteleg, cred eu, ceea ce vrei sa spui. Am prieteni (tipi) cu care ma simt confortabil sa vorbesc despre orice mai sincer decat as vorbi cu maica-mea. Dar nici eu nu am fantasme cu ei, sau cel putin le reprim excelent :)))

In schimb, felul cum numesti tu utilizarea atuurilor in relatiile dintre barbat si femeie ... i-ai zis "dans" si ai asumat un oarecare risc. Pai descrierea asta imi place si mie, si daca ar fi asa as practica si eu "dansul" asta.
Dar aici intervine tocmai gradul de inteligenta sociala al celorlalti. Cum ai zis si tu - fiecare trebuie sa isi cunoasca pasii.
Ori atunci cand ai in preajma numai indivizi care nu stiu unde e limita ... te abtii de la "dans" si preferi o atitudine asexuala. :)

Mihaeladm spunea...

Rudolph,
1 - cazul cu medicul radiolog e adevarat si in plus omul nu glumea. E un medic bun, eu am fost multumita in raport cu alti medici de interpretarea radiografiilor mele, s-a dovedit ca el a avut dreptate.
Insa omul efectiv a zis ca el nu face ecografii abdominale barbatilor. Si a refuzat scurt, instruindu-si asistenta ca si pe viitor sa nu programeze barbati.

2 - esti primul caz pe care il aud in care parintii au dat imboldul plecarii. La mine a fost exact invers : desi tot mai multi prieteni imi pleaca la munca in strainatate, ai mei m-au oprit acasa. :))
Multa sanatate alor tai !

Rudolph Aspirant spunea...

1) efectiv nu pot sa ghicesc nici macar asa pe departe vreun posibil motiv cat de cat rational care l-ar indemna pe un doctor real sa ia o astfel de decizie...poate e pt ca eu nu am imaginatie, dar zau ca m-am chinuit sa gasesc pana si macar un motiv umoristic posibil de suport util moral pt asistenta medicala si pacientele femei acolo prezente de fata, si tot nu am prea reusit ! Tu cum iti explici aceasta decizie care mie mi se pare uluitor de arbitrara si inca de la un om care e medic radiolog, adica nici macar nu are nevoie sa stea prea mult de vorba sau sa ii atinga cu mana lui personala, chiar nici si prin vreo manusa, pe eventualii pacienti de care ii e frica sau de care este dezgustat/dezamagit pt intotdeauna, etc ?

2- in cazul meu poate e explicabil deoarece ambii mei parinti sunt economisti si au avut abilitatea sa calculeze deja cati bani au cheltuit ei plus altii, (majoritatea contribuabili ai Romaniei, dar si ai catorva altor state...inca lucrez la estimarea sumelor cheltuite de diverse state de la bugetul lor doar pt mine personal de cand m-am nascut, si am chiar rezolutie de Anul Nou 2012 sa fac aceasta estimare in acest an), pt mine si tot nu produceam ceva cat de cat util pt nimeni, inclusiv mine personal, daramite pt societate in Romania...si cred ca e posibil ca si-au dorit sa ma salveze de un teoretic viitor posibil in care acei contribuabili ar fi venit la usa mea sa isi ceara inapoi banii investiti in mine de-a lungul anilor pe care eu personal i-am risipit efectiv in vant pe tigari si pe reviste de tip Vanity Fair.

Mircea Vladut spunea...

Eu cred ca orice femeie si orice barbat de pe lumea asta vede intr-o persoana de sex opus si sexualitatea. Indiferent de varsta. Indiferent de relatia.

Rudolph Aspirant spunea...

Eu nu, doar in cazul baietilor gay, da, atunci ma gandesc exclusiv la sex, si nu mi-ar trece niciodata prin minte vreun posibil interes de a dezvolta vreo prietenie platonica cu un baiat gay ! Ceea ce poate ca duce si la dificultati practice in legatura cu o posibila asociere politic utila pt promovarea cauzei gay ! Desi am avut un prieten gay in liceu, cu mama de origine rusa si tata roman...si la un moment dat am incercat si altceva dar era clar ca nu eram unul genul altuia, cel putin el nu era genul meu din punctul meu de vedere, mai ales ca pe atunci nu ma desenzitizasem asa de mult cum am inceput in ultima vreme, la parul mai blond deschis sau cu posibile usoare nuante rosietice. Dar dupa aia chiar am reusit sa revenim la o prietenie simpla o vreme...dar asta era la liceu. NU cred ca asa ceva ar mai fi realist posibil dupa varsta de max, cred, vreo 22 de ani...cel putin NU la baieti..despre lesbiene habar nu am ca mie mi-e cam frica de ele. Intuitiv, am impresia ca femeilor heterosexuale le e mai usor sa mentina si chiar sa caute prietenii si cu barbati si cu femei chiar si dupa 22 de ani..ceea ce este, chiar cred, avantajos politic, asa pt feminism de nivel util realist si chiar suport reciproc in general. Dar chiar sincer cred ca barbatii heterosexuali, ca si baietii gay, pana la urma tot posesori de cromozom Y si eliberatori de mai mult testosteron raman, deci vor fi mult mai imediat competitivi interesati in primul rand sexual...si cooperativi la nivel de suport de prietenie mai in planul 2, din ce in ce mai in planul 2 pe masura ce ies din varsta copilariei.

(Repet, nu doresc sa fac asa generalizari nejustificate, desigur ca fiecare e o persona individuala cu istoria lui proprie, desigur ca si gay-ii se pot asocia politic util, in mod ideal chiar nu numai pt ei insisi, dar poate si pt alte minoritati...scriam asa mai la nivel de observatii personale de trend general.)

Anonim spunea...

@Rudolph pai ma feresc de calugaritele catolice. Nu prea am parte de ele sa fiu sincer. Eu am de a face 99% din timp cu protestanti.
La rusoaice e o aparenta. Sunt multe de spus aici. Intai si intai sunt toate disperate sa aiba barbat. Fiindca le place sexul si asa dicteaza educatia din copilarie: "o femeie adevarata are barbat". Problema lor este raportul disproportionat (si in favoarea femeilor) dintre femei si barbati. Mult mai raud decat oriunde altundeva. A doua chestie e una de educatie NOI nu socializam cu ELE. Mergi cu nevasta la o petrecere, ea va socializa cu fetele in alta camera decat socializam noi baietii. Si ca a treia explicatie, la noi femeile trebuie sa suplimenteze pentru lipsa de barbati prestand meserii specific masculine si avand posturi de raspundere tipic masculine. Mai sunt si altele dar nu insist decat daca chiar te interseaza. Nu-s lesbi (probabil) ci doar socializeaza cum stiu si ele bietele (rusii purasange sunt foarte greu adaptabili la alte culturi si mor de nostaliga patriei mama).
@Mihaela. Sunt convins ca-ti folosesti feminitatea (sau macar reactionezi ca o femeie intr-o interactie cu un barbat) fara ca macar sa-ti dai seama. E inerent. Ai estrogen. Ai educatie de femeie. Sigur nu vorbesti si atingi un barbat la fel cum vorbesti si-ti atingi prietenele. Macar ca ti-e frica sa nu creada ca te dai la el, sau sa-si inchipuie ca e ok sa se dea la tine.
Asta-i scopul dansului. Partenerul nu stie pasii care-ti plac tie..ura si la gara! :D. Totu-i sex. Doar ca-i camuflat.
Vladimir
P.S: @Rudolph, dap, pai la tine baietii gay sunt precum fetele la noi astialalti. Cum bine ziceai nu te intereseaza sa vorbiti despre vreme si nici sa beti o bere platonic impreuna. Apropo de faptul ca gay au in plan profund secundar chestia cu prietenia. Asa e, s-au dat cativa la mine (iar eu bou intr-o prima faza n-am priceput, de parca ar scrie "straight" pe mine) si aia sigur nu voiau sa vorbim despre jocuri pe computer :D.

Rudolph Aspirant spunea...

Din curiozitate re "rusoaicelor le place sexul" ? Ai remarcat diferente la nivel de natii, adica origine etnica ? Eu, zau, chiar ca nu am de unde sa stiu ! Ca in mod real ca prietene intime de sex feminin nu au fost decat vreo 2 romance...si mi s-a parut ca amandoua erau la fel de mult de sincer si autentic interesate de sex...mai ales in contextul ca eu eram pe acolo cam de fiecare data mai mult pe post de observator politic si de verificare a rezultatului unor alegeri corecte. Iar la gay nu am prea remarcat diferente pe baza etnica, desi, desigur, nu ma pot lauda cu un palmares international deosebit de diversificat, dar totusi am mai fost si eu pe la niste conferinte internationale, (nu am vrut sa iau in cont si vacantele in statiuni internationale, ca mi-am zis ca gay-ii in vacanta precis sunt toti egal interesati de sex la fel de mult, indiferent de origine etnica).

Trimiteți un comentariu