Istorii rescrise, istorii personale. Relativitatea aniversarii.

miercuri, 9 mai 2012

Azi e 9 mai.

Când eram mică ţin minte că 9 mai avea 3 semnificaţii. Dar pe atunci nu înelegeam ce semnifică nici una din cele trei, prin urmare nici nu le mai ştiu. Aveau legătură cu comunismul şi cu victoria împotriva nazismului.
Asta era în vremea Epocii de Aur.

Mai nou, de câţiva ani ni se tot spune că de 9 mai o sărbătorim pe Europa, cică e ziua ei.

Pentru mine, care nu mă simt nici mai membră a Partidului Comunist Român decât mă simt europeancă (nici nu prea înţeleg ce-i aia să te simti european), 9 mai n-are semnificaţii istorico-politice.

Ideologia mea provine din muzică şi, culmea, chiar şi-n ideologia mea muzicală sărbătoarea principală se nimereşte a fi tot pe 9 mai.
Apăi la mulţi ani unuia din cei mai faini bărbaţi, un bărbat care m-a cucerit acum mulţi ani şi care continuă să mă fascineze deşi eu am crescut iar el a trecut de prima tinereţe (strict numeric vorbind).

Să ne trăiască Dave Gahan nouă, depeche-iştilor şi să-l vedem la anul în concerte !


10 comentarii:

Rudolph Aspirant spunea...

Am apucat si eu cativa ani in Epoca de Aur, ba chiar si 2 ani scolari, dar eu nu tin minte ca 9 mai sa fie o sarbatoare speciala de care sa-mi fi zis mie cineva in mod special la scoala sau acasa...desi, ma rog, e drept, eu avand ADHD, si nici acum nereusind sa tin minte nici macar cand cad sfintii dupa care sunt numiti proprii mei parinti, (zilele lor onomastice adica), nici nu prea sunt asa de atent, si sunt si cam uituc re zilele mai importante care nu creeaza oportunitati pt mine sa iau o vacanta sau sa primesc vreun cadou eu personal.

Rudolph Aspirant spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Rudolph Aspirant spunea...

Oho, ce de sarbatori sunt azi de 9 mai ! E ziua ideologiei Dianetice a Bisercii Scientologice, e ziua sf Beatus din Lungern si sf Beatus din Vendome, ziua sf maltez Georg Preca, ziua sf Christopher, ziua sf Gerontius din Cervia, ziua sf Pahomius, ziua sf Tudy din Landevennec, ziua Europei, (care comemoreaza ideea d-lui ministru de externe francez Robert Schuman din 1950 de a crea UE, de fapt initial o alianta pt carbuni si otel, ESCS, intre Franta si Germania, plus Italia si Benelux), !

Aoleu ! Rusine sa-mi fie ! Abia acum am citit de pe wikipedia ca e ziua Independentei Romaniei de Imperiul Otoman la 1877 ! LOL ! Zau daca le am cu istoria ! Dar zau daca tin minte ceva de la scoala in legatura cu acest 9 mai !

Rudolph Aspirant spunea...

M-am uita si eu la lista celor nascuti pe 9 mai de pe wikipedia sa vad daca recunosc pe cineva de-acolo ! Ah, uite e ziua d-lui J.M. Barrie, creatorul lui Peter Pan, e si ziua poetului roman Lucian Blaga, oho ! e si ziua tenisman-ului Ion Tiriac, wow ! ziua d-lui Albert Finney si a d-nei Glenda Jackson ! hei ! si ziua lui Billy Joel !

Imi pun si eu un cantec cu Billy Joel, A River of Dreams, ca-mi place titlul si si videoclipul e misto:

http://www.youtube.com/watch?v=hSq4B_zHqPM

Rudolph Aspirant spunea...

Nu iti dai seama ce bucurie mi-ai facut aducandu-mi aminte ca si azi e o posibial zi de sarbatoare !

Rudolph Aspirant spunea...

Sorry re comentariul sters, era o divagatie cam off-topic, dar mi-am revenit cand am vazut cate sarbatori exista azi, si, mai ales, ca am avut ocazia sa imi aduc aminte de dl Billy Joel !

raul rual spunea...

Extraordinar, Rudolph! cum vrea el sa le stie toate. da-i un cuvant, o data, un nume, un obiect si-ti face pe loc descriere, istoric, caracterizari.

Fetita Junglei13 spunea...

Pana oi muri,daca nu mi-o lua cineva mintile,am sa tin minte datele astea:
8 Mai 1921-infiintarea PCR (urme ale invatamantului comunist)
9 Mai - Ziua Independentei (9 Mai 1877)
10 Mai- a fost ziua nationala a Romaniei, pe vrema regelui (p-asta n-am retinut-o din cauza istorie,ci din cauza unei nuvele a lui Anton Bacalbasa)
Ca-ntre timp au aparaut finale de meciuri si ziua Europei,care estompeaza ziua Independentei,e alta treaba,dar eu mergeam la monumentul eroilor,unde venea fanfara si circulati pe DJ era oprita si deviata pe DN,pentru a comemora ziua respectiva si asa ceva n-am cum uita (repet:daca nu-mi ia cineva mintile)

Fetita Junglei13 spunea...

P.S- Cica dupa unii si in urma a nu se stie ce,pe 13 Mai e ziua tatalui,in Romania.Dar doar anul acesta,la anul e pe 12,urmatorul pe 11 si tot asa.

Rudolph Aspirant spunea...

@Fetita Junglei13: e clar ca tu ai fost mai atenta la scoala decat mine, plus ca ai fost in stare sa citesti cu mult mai multa atentie decat mine, ca uite ca desi si eu auzisem de dl Bacalbasa, zau daca retinusem vreo poveste legata de data respectiva de 10 mai, efectiv tin minte numai coperta unei carti albe si cu numele Anton Bacalbasa pe ea, si cu un desen care parca intruchipa un fel de militar grasuliu si vesel imbracat intr-o uniforma din aia veche ca de pe vremea soldatului Svejk !

Trimiteți un comentariu